Amint az Aqua Centurions csapatának véget ér az ISL harmadik, 2021-es szezonja, befejezi pályafutását Federica Pellegrini.

A 32 éves olasz úszónő még 2019-ben, a kvangdzsui világbajnokságon nyilatkozta azt, hogy a tokiói olimpia után abbahagyja az élsportot, ám most úgy döntött, nem a japán fővárosban jön karrierje utolsó nagy dobása, hanem az Aqua csapatkapitányaként elindul az idei ISL-szezonban. Ennek legfőbb oka, hogy az alapszakaszt augusztus vége és szeptember vége között Nápolyban rendezik – ezt követően novemberben jön majd a play-off, a döntő hétvége pedig vagy decemberben, vagy 2022 januárjában lesz.
Pellegrini a napokban egy nápolyi sajtótájékoztatóján jelentette be a hírt a folytatásról.
Olympic Games
Tokió 2020 - Úszás - Női 100m gyors döntő
4 ÓRÁJA
„A testemet és az agyamat már az is megviselte, hogy egy év késéssel lesz az olimpia. Tokió után néhány hétig még folytatom, aztán többet már nem.
Az ISL-t úgy fogom fel, mint egy hosszabbítást a rendes játékidő letelte után. Tetszik az ötlet, hisz Nápoly csodálatos helyszín a befejezéshez, imádom a várost.
Az utóbbi másfél év nehézsége kicsit ráébresztett arra (ő is elkapta a koronavírust, emiatt a 2020-as ISL-t ki kellett hagynia – a szerk.), hogy mindig történhetnek változások az eredeti tervekhez képest. Nem szeretem azt a kifejezést, hogy „utolsó verseny”, mindig szorongok, ha ezt így hallom, de az biztos, hogy – ha törik, ha szakad – a jövő évi, római Európa-bajnokságon már nem állok rajthoz.”

Pellegrini a budapesti Eb dobogóján

Fotó: AFP

A világszerte példaképnek és hírességnek számító, Olaszországban nem egyszer a bulvárlapok címlapjára is kerülő Pellegrini 2004-ben, Athénban mindössze 16 évesen ezüstérmes (minden idők legfiatalabb olasz sportolójaként, aki egyéni versenyszámban dobogóra állhatott egy olimpián), majd 2008-ban, Pekingben az olasz úszósport első női győzteseként olimpiai bajnok lett 200 méter gyorson. A vb-ket tekintve hihetetlen a mérlege ebből a számból, 2005 és 2019 között zsinórban nyolcszor szerzett érmet, összességében hétszeres világbajnoknak és tizennégyszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát.
Ő a 200 gyors világcsúcstartója (1:52,98) és vb-címvédője, az idei, budapesti Eb-n második lett, Tokióba is nagy esélyesként utazik, még annak ellenére is, hogy a napokban az ausztrál válogatón Ariarne Titmus megközelítette a 2009 óta fennálló rekordját (1:53,09-et úszott).
Azért az olimpia és az ISL között már lesznek fontosabb dolgai is az edzéseknél: „Óvatosnak kell lennem, hogy ne hízzak túl sokat… a pizzák miatt, amiket meg fogok enni!” – mondta jókedvűen a sajtótájékoztatón.
Forrás: részben Swimming World
Olympic Games
Tokió 2020 - Úszás - Férfi 800m gyors döntő
4 ÓRÁJA
Olympic Games
"Bárki bármit mond, ez szép eredmény" - hetedik helyen végzett a 4x200 méteres magyar női gyorsváltó
4 ÓRÁJA