Ráadásul azoknak a szereplőknek a neve is nyilvánosságra került, akik ezt az egészet kirobbantják majd. A casus belli már régóta adott.

Sun Yang az egész sportvilágot megrázó doppingügyével az utóbbi hónapokban az eurosport.hosszabbitas.hu-n is sokszor foglalkoztunk. Aki nem ismerné a történetét: a háromszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok, 2014-ben doppingvétsége miatt egyszer már eltiltott úszó 2018 szeptemberében, egy számára teljesen váratlan doppingvizsgálat során kalapáccsal összetörette a (vélhetően bűnösségére utaló) mintáit, méghozzá arra hivatkozva, hogy a hozzá érkező ellenőrök nem tudták megfelelően igazolni magukat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) és a Nemzetközi Sportdöntőbíróságot (CAS) nem hatotta meg a kifogás, tavaly februárban visszaesőként nyolc évre meszelték el a 29 éves kínait, aki azonban zseniális ügyvédei hathatós segítségével nem hagyta annyiban a döntést.
A fellebbezésük sikeres volt, a svájci Szövetségi Bíróság hosszas, egészen nyakatekert tárgyalássorozat végén úgy határozott, hogy a Sportdöntőbíróságnak újra kell vizsgálnia az egész ügyet - ennek legfőbb okaként azt jelölték meg, hogy a CAS háromfős bírói testületéből ketten részrehajlóak voltak, ráadásul az elnök, Franco Frattini civilben és a meghallgatások során is nyíltan Kína-ellenes álláspontot képviselt. Idén februárban a WADA bejelentette, hogy továbbra is minden létező eszközzel Sun ellen van, és természetesen a következő tárgyaláson ismét be fogják mutatni a teljesen egyértelmű bizonyítékokat, míg a Szövetségi Bíróság úgy döntött, hogy Sunék WADA ellen irányuló, a doppingminták összetörésére és az ezzel kapcsolatos eljárás kérdéseire vonatkozó fellebbezését nem fogadja be, magyarul a végső döntés száz százalékig hivatalosan - újra - a CAS kezébe helyezték.
Olympic Games
Nem jutott döntőbe a 4x100 méteres vegyes vegyesváltó csütörtökön a tokiói olimpia úszóversenyén.
2 ÓRÁJA

Sun az első CAS-tárgyaláson elég jókedvű volt…

Fotó: AFP

A tárgyalás időpontjának kijelölése egészen mostanáig egyre égetőbb volt, hisz az idő múlása annak a Sunnak kedvez, aki hivatalos eltiltás hiányában jelen pillanatban készülhet a tokiói olimpiára. A CAS munkáját alaposan megnehezítette a járványhelyzet - feladatuk az újabb háromfős testület felállítása mellett a tárgyalás kitűzése volt, de ehhez minden félnek megfelelő időponto(ka)t kellett találni.
A napokban végül bejelentették, hogy videokonferencia keretében május 24. és 28. között lesznek a meghallgatások, és ezt követően hoznak végső döntést, azaz legjobb esetben már június elején világossá válhat, hogy Sun július második felében utazhat-e Japánba vagy sem - hacsak számukra kedvezőtlen ítélet esetén az ügyvédek nem találnak újabb kiskapukat a rá következő hetekben…
A háromfős testület elnökének a svájci Hans Natert választották, mellette a francia Jan Paulsson és a belga Bernard Hanotiau foglal majd helyet. Lényegében rajtuk lesz az úszóvilág szeme, hisz ők döntenek, és ők robbanthatják azt a bizonyos háborút.
A feszültség garantált, akkor is, ha Sun valamilyen csoda folytán megmenekül (a sportág becsületéről, a versenytársak, szakértők, edzők, vezetők, szurkolók véleményéről nem beszélve), és akkor is, ha a kínait ismét eltiltják, hisz sokszor hangoztatta az utóbbi hónapokban: nem fogja hagyni, hogy kettétörjék a karrierjét.
Forrás: Swimswam.com
Olympic Games
Burián Katalin bejutott az elődöntőbe
3 ÓRÁJA
Olympic Games
Hosszú Katinka 20.-ként zárt 200 háton
3 ÓRÁJA