Tanítványai közül Alexander Popov és Ian Thorpe is megrendülten búcsúzik az elmúlt hetekben még Lobanovszkij Maximmal dolgozó legendától.

Néhány nappal azt követően, hogy betöltötte 71. életévét, stroke-ot kapott és elhunyt Gennadi Touretski, a világ valaha élt egyik legkiválóbb úszóedzője. Az utóbbi bő tizenöt évben Svájcban élő és dolgozó szakemberhez hiába érkezett gyorsan az orvosi segítség, a mesterséges kómából már nem ébredt fel. 
Touretski Szentpéterváron született, korán úszónak állt, sőt, szovjet bajnok volt hosszabb gyorsúszó-számokban, 400 és 1500 méteren is. 24 évesen belátta, nem lesz belőle olimpiai bajnok, így visszavonult és edzőnek állt. Nevelőedzője, Alexey Krasikov, valamint több kortársa szerint egyből látszott, hogy ötletes, okos és sikeres tréner válhat belőle, amit hamar bizonyított: az 1988-as és az 1992-es olimpián már szövetségi kapitányként vezette a szovjeteket/oroszokat, érmekhez segítve technikailag addig nem épp fejlett sportolókat is. A barcelonai ötkarikás játékokat követően felkeltette az ausztrál úszószövetség vezetőinek figyelmét, és úgy döntött, vállalja a nehéz kihívásnak számító kalandot.
Úszás
Amerikaiak vs. oroszok: ez bizony kőkemény csata lesz
14/04/2021 19:09
Canberrába vele tartott az az Alexander Popov, aki akkor két éve dolgozott együtt Touretskivel. A 21 éves, még mindig szemtelenül fiatal tehetség Barcelonában olimpiai rekorddal nyert 50 gyorson, nemzeti csúccsal 100 gyorson, és érthető okokból nem akarta megtörni töretlennek látszó fejlődését - pláne úgy, hogy Touretski javasolta neki, koncentráljon a sprintszámokra. A pároshoz az orosz váltóban meghatározó tagnak számító, szintén olimpiai bajnok Vladimir Pyshnenko mellett szép lassan ausztrál tehetségek csatlakoztak, a munka pedig egyértelműen kezdett beérni: az 1996-os atlantai olimpián a világbajnokságokat és Európa-bajnokságokat sorra nyerő Popov megvédte címét 50 és 100 gyorson, Johnny Weissmuller után először a történelemben. Az oroszról úgy fogalmaztak, soha senki nem úszott olyan szép technikával, mint ő, miközben ő maga az atlantai örömmámorban azt mondta, Touretski nélkül sehol sem lenne. Valóban: a tréner sokszor ízekre szedte tanítványai mozdulatait, edzéseken inkább a kevesebb kilométerre és a helyes mozdulatokra fókuszáltak. 
A világklasszis Popov pályafutását világcsúcs és vb-, Eb-érmek sora övezte 2005 januári visszavonulásáig. Touretski kezei alatt közben az ausztrál tehetségekből profi élsportoló vált: a sokszoros világcsúcstartó Michael Klim kétszer lett az év férfi sportolója Ausztráliában, szintén duplázott Sydney-ben a gyorsváltók tagjaként, vb-címei közül a legemlékezetesebbet 1998-ban, Perthben produkálta, ahol egészen szokatlan módon 100 pillangón és 200 gyorson is nyerni tudott (Touretski javasolta, hogy a két úszásnem segítheti egymást, így jött össze a két elsőség), míg Matthew Dunn rövidpályán zsinórban három vb-n csinálta meg a 200-400 vegyes aranyérem-kombinációt. 
2001-ben valami megtört. Touretskiék otthonába betörtek, a rendőrség a nyomozás során pedig nem várt módon tiltott teljesítményfokozókat talált a házukban. Az edzőt áprilisban eltiltották, s noha tisztázta magát és szeptemberben felmentették a vádak alól, Popovon kívül minden versenyzőjét elveszítette. A nehéz időszakot rendesen megsínylette, 2002 júniusában verekedésbe keveredett egy Szingapúr és Sydney közötti repülőjáraton, ami következtében menesztették az ausztrálok. 
2003-ban családjával Svájcban kezdett új életet, 2007-ben szövetségi kapitány lett - nagyjából ekkor kezdődött el az a hosszú távú fejlődési ciklus, amiben később Petrov Árpád is dolgozott, és amelynek zászlóshajója manapság a vb-ezüstérmes vegyesúszó, Jérémy Desplanches. Touretski külföldi versenyzőkkel is tarkított csapatához 2011 márciusában Ian Thorpe csatlakozott, aki inkább kevesebb, mint több sikerrel próbálta meg nagy visszatérését a 2012-es londoni olimpiára. 
Az utóbbi időszakban több magyar sportolónak is segített. Lánya, Sasha Touretski az utóbbi években a Győri Úszó SE versenyzőjeként sok időt töltött Magyarországon, egy ideje barátjával, Lobanovszkij Maximmal együtt Svájcban készülnek, a Loba becenévre hallgató magyar gyorsúszó sokat lépett előre Gennadi edzései és ötletei által, elég csak a tavaly év végi, glasgow-i rövidpályás Eb-re gondolni. Idén márciusban az ifjúsági válogatott több úszójának tartott hasznos technikai edzéseket egy törökországi edzőtáborban.
Touretski múlt pénteki halála űrt hagy az úszósportban, korábbi válogatott úszói és a róla szintén megemlékező Michael Phelps mellett legsikeresebb tanítványai búcsúznak tőle. "Az életben soha senki nem volt akkora hatással rám, mint Gennadi, aki edzőm mellett apám, barátom, pszichológusom és szaktanácsadóm volt egyben. Filozófiája, ötletei és befolyása generációkon átívelő, az edzők és sportolók világszerte ismerik és ismerni fogják a nevét, a módszereit. Nagyon hiányozni fog" - mondta megtörten Popov. Klim és Dunn hozzátette, örökké hálásak lesznek, hogy emberré formálta őket, míg Thorpe úgy fogalmazott, a sprintszámokban mutatott előrelépés nemhogy változást jelentett az ausztrál úszásban, hanem egyenesen felülmúlta a legnagyobb nemzetek munkáját. "Kiváltságosnak érzem magam, hogy 12 éves korom óta ismerhettem. Minden tekintetben igazi zseni volt. Bármit megadtam volna, ha kicsivel több időt tölthetek vele."
részben via swimming.org.au
Olympic Games
Ezek voltak Phelps elképesztő győzelmei a londoni olimpián
12/04/2021 12:40
Úszás
Nagyon komoly, ami az úszósportban zajlik
10/04/2021 11:13