A magyar férfi vízilabda-válogatott egy győzelemmel és két vereséggel a hatodik helyen zárta a Világliga debreceni selejtezőtornáját. Ez tény, bár sokadlagos fontossággal bír, a lényeg, hogy az olasz, a horvát és a szerb csapat ellen, prémium riválisokkal szemben tesztelhette négy világklasszisa nélkül szereplő, soha nem látott összeállításban játszó csapatát Märcz Tamás szövetségi kapitány. A három mérkőzés alapján bővültek a variációs lehetőségei a tokiói olimpiára készülve.


Ültünk Märcz Tamással karácsony előtt négy nappal a Komjádi uszoda közelében egy kávézóban, és ő már akkor arról beszélt, hogy inkább tesztjellege lesz ennek a Világliga-tornának annak fényében, hogy több kulcsjátékosa meghívását sem tervezi különböző sérülések vagy betegségek miatt. Amikor kihirdette bő, 20 fős keretét, abban nem szerepelt Varga Dénes és Vámos Márton neve sem, a szűkített, 15 pólóst tartalmazó listán pedig Hárai Balázs és Zalánki Gergő nem kapott helyet. 
A csapat hat nettó világklasszisa közül - Hosnyánszky Norbert és Nagy Viktor a másik kettő - négy tehát nem ugrott vízbe Debrecenben.
World Championships
Milák: „Megkaptam utasításba, hogy ne legyen rajtam teher”
12 ÓRÁJA
Märcz Tamás célkeresztjében továbbra is Tokió áll, de már a párizsi olimpiára is gondol | Eurosport
A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Európa-bajnoki aranyéremmel kezdte 2020-at, és ötnapos válogatott összetartással zárta. Märcz Tamással egy őszi, téli értékelést tartottunk, középpontban a decemberi keretedzések tapasztalataival, az azokra meghívott négy újonc jellemzésével, a magyar bajnokság történéseinek összefoglalásával, ezeken kívül a januári debreceni Világliga-torna előtti várakozásairól is beszélgettünk vele interjúnkban.
Már ez előrevetítette, hogy kísérletek várhatóak a kapitánytól az összeállítás terén. Az pedig növelte a helyzet extremitását, hogy egyetlen balkezes lövőt sem vitt magával, amire az elmúlt 30 évben nem volt még példa világversenyen. A 2016-os belgrádi Európa-bajnokságon olyat már láttunk, hogy mindössze egy balos van a csapatban - Vámos Márton -, a másik szélsőséges eset pedig a 2003-as kranji Eb-hez fűződik, amikor négy balkezes - Benedek Tibor, Kiss Csaba, Kiss Gergő és Madaras Norbert - is játszott, ami szinte példa nélküli a sportágban. 
Sokan felháborodtak a mostani döntésen a közösségi oldalak komment-szekciójában, és mi is elgondolkodtunk azon, hogy talán a BVSC erősségét, Gyárfás Tamást ki lehetett volna próbálni ismét élesben a Világliga tavalyelőtti Szuperdöntője után, de aztán pont ezzel a szegmenssel nem volt sok gond az elmúlt hétvégén. 
Rosszkéz-oldalon az amúgy a kapáson otthonosabb Erdélyi Balázs játszott - ahogy az öt évvel ezelőtti belgrádi Eb-n is -, de nála talán jobban villogott Sedlmayer Tamás, és pláne Kovács Gergő. Védekezésben és támadásban is megállták a helyüket, gólok is érkeztek tőlük - ahogy Nagy Ádámtól is -, ha Kovács így folytatja tavasszal a Szolnokban, jolly jokerként ott lehet akár még Tokióban is. Előbb-utóbb - inkább utóbb - lehetőséget kaphat majd a szolnoki Szeghalmi Zsombor és az osc-s Sziládi Kristóf is, aki Sedlmayer-típusú örökmozgó Duracell-nyuszi, elképesztő izomtömeggel és alázattal.
A bal kéz, amely a magyar férfi vízilabda bölcsőjét ringatja | Eurosport
Világversenyen közel tíz éve, a pekingi olimpián szerepelt legutóbb három balkezes szélső a magyar férfi vízilabda-válogatottban. Évtizedeken át el voltunk látva világklasszis balosokkal, de az aranygeneráció tagjainak - Benedek Tibor, Kiss Gergely, Madaras Norbert - vissza-, illetve háttérbe vonulásával volt egy kis pangás ezen a poszton. Talán csak eddig.
Kapusposzton nincs gond, Nagy Viktor és Vogel Soma is remekelt a 2:1 arányban felosztott debreceni meccseken, nálunk ők biztos olimpiai résztvevők, mögöttük pedig ott vár bevetésre az OSC-ben igen jó évadot produkáló Lévai Márton, a Franciaországba szerződő Kardos Gergely és az UVSE-t falként megtámasztó Bisztritsányi Dávid is. Biztos alapot jelentenek, akikre lehet építeni.
A bekkeknél is tisztul a kép. Már a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon is bevált az Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Pohl Zoltán hármas, a tavalyi budapesti Eb-n pedig még rátettek egy lapáttal a jó teljesítményükre. Angyal nálunk 2020-ban az Év magyar pólósa lett, olyan mértékű fejlődést produkált, és ezúttal is igazolta, hogy már nem csak a Szolnokban kulcsember, komplex mivolta miatt a válogatottban is az. Védőmunkája ellátása mellett centerezik, emberelőnyben kiválóan használható, átlövésből is veszélyes az ellenfelek kapujára. Az olaszok, a horvátok és a szerbek ellen összesen ötször volt eredményes, mind a három partin betalált, és ezt rajta kívül csak Hosnyánszky Norbert és Manhercz Krisztián mondhatja el magáról. 
A Märcz-csapat három negyednyi jó játék után két perc hibái miatt kapott ki az olaszoktól | Eurosport
Az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra kikapott a világbajnoki címvédő olaszoktól a Világliga debreceni európai selejtezőjének pénteki negyeddöntőjében. Szombaton a horvát csapat lesz a mieink következő ellenfele a helyosztón. Soha nem látott összeállításban volt kénytelen kiállni erre a mérkőzésre a magyar válogatott, miután különböző okokból a gárda öt legjobb játékosából négy nem állt Märcz Tamás rendelkezésére.
Amilyen energiát belevisz minden egyes meccsébe Jansik Szilárd, az továbbra is lenyűgöző. Harapta a vizet rendesen Debrecenben is, a legjobbak közé tartozott ő is. Pohl Zoltán ezúttal tartalékként ült a lelátón, és mivel az olimpiára csak 12+1 játékos vihető, lehet, hogy ez a szerep hárul rá Tokióban is. 
Az olimpia után, saccra két éven belül az UVSE multifunkcionális, 17 éves ősereje, Molnár Erik és a BVSC szintén kiváló fizikai adottságokkal rendelkező, több poszton is jó teljesítményre képes fiatalja, a 19 esztendős Batizi Benedek is bemutatkozhat a felnőtt csapatban. Ha ők ketten összeállnak védőként, mint két bazi nagy lego, hullik majd a forgács, és plusz gólokat jelenthetnek majd elöl is.
Kapásoldalon évtizedek óta hatalmas sor várja, hogy bebocsátást nyerjen a csapatba. Varga Dénes most nem volt itt, így Manhercz Krisztián volt a poszt ura, és a három meccs alapján az egyik, ha nem a legjobb teljesítményt nyújtó játékosunknak bizonyult. Hat találatával ő lett a házi gólkirály, pazar megoldásokkal volt eredményes, az olaszoknak és a szerbeknek is ejtett egy óriásit, és asszisztokkal is jelentkezett. Kiállításokat harcolt ki, tényleg ment neki a játék. Ezt az arcát szeretnénk látni, mert ha neki - és Varga Duminak, valamint a Vámos, Zalánki kettősnek - megy támadásban, reszkethetnek a riválisok. 
Mellette egy Benedek-bébi, az újonc Vigvári Vendel debütált, a horvátokkal vívott partin triplázott, és a meccs embere lett élete második válogatott találkozóján, 19 évesen. Erősödnie kell és sok nemzetközi tapasztalatra van még szüksége - a Fradiban ezeket ősz óta mind teljesíti, de ez egy hosszabb folyamat -, ha így folytatja, az évtized meghatározó játékosa lesz, és nem csak magyar viszonylatban. Mellettük Hosnyánszky tűnt itt fel, és nem rosszkézen, az ő rutinjára, sokoldalúságára és elképesztő lövéseire még 36 évesen is szükség van. 
Itt reálisan az UVSE után a Szolnokban is remeklő Konarik Ákos és az Egerben vezérszerepet vállaló Baksa Benedek is szóba jöhet majd a későbbiekben. Ahogy a fiatalabbik Vigvári testvér, Vince is befuthat még a párizsi olimpia előtt, ő is hatalmas tehetség.
Remek egyéni villanásokkal győzték le Manherczék a horvátokat | Eurosport
A magyar férfi vízilabda-válogatott kétgólos hátrányból fordítva 13-11-re legyőzte a horvátokat a Világliga debreceni európai selejtezőjének szombati játéknapján, így vasárnap az ötödik helyért játszhat Szerbia ellen. Az Európa-bajnok magyar csapat pénteken három negyeden át jól játszott, de a záró felvonásban elkövetett hibák miatt végül 9-8-as vereséget szenvedett a világbajnoki címvédő olaszoktól, így a hétvégén az 5-8.
A legnagyobb kétségek centerben merülhetnek fel. Hárai hiányában a két ferencvárosi, Mezei Tamás és Német Toni is tette a dolgát becsülettel, szállították az emberelőnyöket, de ketten együtt összesen 0 gólra voltak képesek, és ezek a találatok hiányoztak. Ami ennél is nagyobb gond, hogy a horvátok és a szerbek ellen szenvedtek, a Buslje és a Jaksic, Randjelovic szintű bekkek vezette védelmekkel szemben borzasztó nehéz dolguk volt. Innen nagyon hiányzott Hárai - szívesen megnéztük volna a bemutatkozására így még mindig váró Sánta Dánielt -, és amikor az OSC világ- és Európa-bajnoka már nem lesz válogatott, még szembetűnőbb gondokkal találkozhatunk a középcsatár posztján. Szépen lassan az uvse-s Aranyi Mátét és a BVSC-ben játszó Ágh Györgyöt lehet majd kipróbálni és felépíteni.
Minőségi ellenfelekkel játszhatott három jó meccset a magyar válogatott, az olaszok elleni negyedik negyed elején látott leolvadás figyelmeztető lehet a csapatnak, ahogy a horvátokkal szemben mutatott 5-2-es záró felvonás is, csak éppen pozitív előjellel. 
Ezek a mérkőzések bebizonyították, hogy az olimpiai kvóta birtokában teljesen mindegy, hányadik helyért játszott a Märcz-gárda, ha olyan riválisokkal találkozhattak, mint ez a három topcsapat.
Az igazságos döntetlennek kinéző meccset két szerb klasszis döntötte el az ő javukra | Eurosport
A magyar férfi vízilabda-válogatott szoros mérkőzésen szenvedett 9-7-es vereséget a szerb csapattól a Világliga debreceni selejtezőtornájának helyosztóján, így a hatodik helyen végzett. Märcz Tamás csapata elérte a célját, játszott három jó meccset három, a világ élvonalába tartozó együttessel, így tovább épülhetett a gárda a tokiói olimpia előtt.
Azon a tükrön keresztül is érdemes értékelni ezt a három partit, hogy január 8-át megelőzően még tavaly február 11-én (!) játszott legutóbb hivatalos mérkőzést a magyar válogatott, az egy esztendővel ezelőtti budapesti Eb-vel és az azt megelőző cuneói felkészülési tornával együtt 2020-ban összesen 10 darabot. Utána tavasszal és decemberben volt csak lehetőség válogatott összetartásra.
És még ha nem is egyenesedtek ki a kérdőjelek Tokió előtt a majdani összeállítást illetően, bővülhetett a magas szinten is bevethető játékosok névsora. A többi legyen a szövetségi kapitány gondja, édes teherként.  
Úszás
Megválik olimpiai ezüst- és bronzérmeitől Ryan Lochte
TEGNAP 08:47
World Championships
🤽🏊 Vizes vb - Döntőbe jutott a címvédő olasz férfi pólóválogatott - ÉLŐ
01/07/2022 11:59