Duncan Scott, a 2019-es úszó-vb legnagyobb botrányának egyik főszereplője semmi mást nem érez, csak elégtételt.

2019. július 23., Gwangju, vizes világbajnokság. A férfiak 200 méteres gyorsúszásánál perceken belül több, a sportágban ritkán látott dráma történik: előbb a győztes Danas Rapsyst szabálytalan rajt miatt kizárják, majd az eredetileg második helyen végző, így világbajnokká előlépő Sun Yangot kifütyüli a nézőtér. A kínait mit sem érdekli ez, hosszú perceken keresztül nagyban ünnepelteti magát, és még az sem zavarja, hogy a dobogón nem áll oda mellé a holtversenyben egyik bronzérmes, Duncan Scott, sőt, kezet sem fog vele (aki pontosan ugyanúgy cselekszik, ahogy a 400 gyors után az ausztrál Mack Horton is tette). "Te egy lúzer vagy, én egy bajnok" - kiabálja a brit arcába Sun a fotózás előtt, majd ezzel éremtermelését tekintve lezárja a vb-t, és mint utólag kiderült, minden bizonnyal karrierjét is.
Olympic Games
Óriási versenyben lett olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf - összefoglaló
9 ÓRÁJA
A balhés incidensek ugyan eleinte megosztották a sportvilágot, ám mára többé-kevésbé mindenki számára érthetővé és világossá váltak. A dopping miatt 2014-ben egyszer már eltiltott Sun 2018 szeptemberében nem tett eleget a doppingvizsgálatnak, összetörette a tőle vett mintákat, hisz úgy gondolta, a hozzá kiküldött ellenőrök nem tudták igazolni magukat. Ezt sokáig elnézte a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), emiatt tüntetett például Scott és Horton is, végül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) indítványozására a Nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS) idén februárban nyolcéves eltiltást kapott. Az egyébként három olimpiai bajnoki és tizenegy világbajnoki címmel rendelkező Sun (akinek eredményeit mindezek ellenére nem törölték, érmeit sem vették el) hiába fellebbezett és hiába igyekszik bizonygatni saját igazát, minden bizonnyal leghamarabb 35-36 éves korában térhetne vissza.
Az azóta eltelt hónapokban többen is felszólaltak, helyeselve az eltiltást, Chad le Clos például nyíltan kimondta, hogy az úszómezőnyben mindenki tudta, Sun óriási csaló. Mindeközben Horton és családja halálos fenyegetéseket kapott Kínából, amiért a kínai szövetség nem győzött elégszer elnézést kérni, a napokban pedig a másik fő érintett, Scott is megszólalt.
"Nagyon támogatom a CAS döntését, megérdemli a büntetést"
- nyilatkozta a 23 éves skót a BBC-nek.
"Az, hogy nem fogtam vele kezet, nem feltétlen ellene szólt, sokkal inkább a tiszta sport érdekében. Úgy gondolom, ez nagy lépés a dopping elleni harcban, noha nehéz megmondani, hogy Sun esete elrettenti-e a csalókat."
Scott és riválisai a koronavírus-járvány után immár a lehetőségeikhez mérten gőzerővel készülnek a 2021-es tokiói olimpiára - talán némi könnyebbség, hogy Sun személyében az egyik, ha nem a legnagyobb kihívóval már nem kell számolniuk a gyorsúszó számokban. 
részben via BBC
Olympic Games
Így vette át az olimpiai ezüstérmet Rasovszky Kristóf
13 ÓRÁJA
Olympic Games
Rasovszky: "Szilágyi Áron úgy adta át a kulcsokat, hogy ez a szoba legalább egy ezüstöt ér"
13 ÓRÁJA