A délelőtt legnagyszerűbb eredményét Kozma Dominik produkálta, aki első magyarként úszta 49 másodperc alatt a 100 gyorsot (48.86) – ami természetesen hatalmas új országos csúcs. Rajta kívül még Gyurta Gergely kvalifikálta magát 800 gyorson (egyből a döntőbe) – Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn pedig csak virtuálisan jutott tovább 100 pillangón, hiszen mindketten visszaléptek a középdöntőtől.
Kozma Dominik elképesztő formában van: fél nappal a 200 gyors igencsak kimerítő fináléja után – melyben 4. lett – a Kőbánya sprintere a klasszikus távon, 100 gyorson vágta ki a rezet, mégpedig nagyon: 48.86-tal új országos csúcsot állított fel. „Zubi (Zubor Attila, az első, aki 50 alatt úszta a távot) mindig azzal jött, hogy én csak 49-es százakra vagyok képes. Na, kíváncsi vagyok, most mit fog mondani!... Egyébként ez az a szám, amiben bármi benne van. Elég egy rossz rajt, és csak 12. leszel – de én úgy megyek neki, hogy arany is lehet belőle. Ha ott tudok lenni a nyolcban, akkor már meg fogom próbálni!” A másik két magyar induló, Takács Krisztián (50.11, 29. hely) és Holoda Péter (50.14, 31. hely) nem jutott tovább.
A száz pillangónak mindkét magyar hölgy úgy ment neki, hogy ez afféle önteszt, mire képesek, de mivel délután még a 200 vegyes döntőjében is érdekeltek – továbbá a 4x200-as gyorsváltóban, Katka pedig 100 háton is – ezért tudták, bármilyen eredménnyel is zárnak, vissza fognak lépni a középdöntőtől. Katinka utóbb be is vallotta, nehéz volt úgy úszni, hogy tudta: ez voltaképpen nem számít, de nem akart kiesni a ritmusból – ő 58.87-tel a 9. helyen ment volna tovább, míg Evelyn 59.76-tal az utolsó továbbjutó pozíciót csípte meg, de csupán virtuálisan.
European Championships
Új világcsúcs 50 méter háton, egyéni csúcsok a magyaroknál
2 PERC
A férfiak 800 méteres gyorsúszásában Gyurta Gergely keményen odatette magát, mint mondta, nagyon nem akar érem nélkül távozni Berlinből, és úgy érzi, van keresnivalója a fináléban – amihez kézzelfoghatóbb bizonyíték nem is kell annál, mint az összesítésben úszott 4. idő (7:55.34). Kis Gergőnek sajnos megint nem ment, 21-ikként zárt délelőtt.
A 4x200-as gyorsváltóknál kilencen neveztek, ám egy csapat visszalépett, így nem kellett előfutamot rendezni, a pályabeosztást sorsolással döntötték el. Kétszeresen jó hír volt ez: egyrészt Katinka és Evelyn nem fárasztotta magát egy újabb úszással a délutáni kihívások előtt, másrészt a helyzet kísértetiesen emlékeztet a 2010-es budapesti Eb-re, ahol szintén nyolc résztvevő volt és pályasorsolás – a vége pedig magyar győzelem lett.
Forrás: MUSZ
European Championships
Taroltak a magyar lányok az úszó Eb-n, Hosszú Katinka arany-, Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmes
37 PERC
European Championships
Hosszú Katinka és Mihályvári az első két helyről várja a hétfői döntőt
5 ÓRA