A címvédő, egyben az egyik legjobb csapat két fontos vezetője is az elődöntő alatt hagyta ott a budapesti buborékot, majd kitálaltak a sajtónak az okokról - a korrupcióval megvádolt ISL-től rögtön jött a válasz.

November 21-én és 22-én már a döntő következik az International Swimming League 2020-as, teljes egészében a Duna Arénában megrendezett évadjában. A fináléba az Energy Standard, a London Roar, a Cali Condors és az LA Current került, tehát két európai és két amerikai bejegyzésű csapat száll harcba a győzelemért, pontosan ugyanúgy, mint a 2019-es, első szezonban. 
A koronavírus-járvány közepette egészen az utolsó hétig teljesen gördülékenyen haladt minden, és magával a versenyzéssel továbbra sincs gond - a sorozat ennek ellenére nem úszta meg balhé nélkül. A mögöttünk hagyott hétvégén, az elődöntők közepette ugyanis a címvédő Energy Standard két vezéralakja, Hubert Montcoudiol ügyvezető igazgató és az úszóklasszis Florent Manaudou ügynökeként is tevékenykedő Jean-Francois Salessy csapatmenedzser otthagyta a budapesti buborékot, és hazautaztak Franciaországba. Az ok kissé meglepőnek tűnhet az ISL fényűző körítését látva: többek között kifizetetlen pénzek és egyéb személyes problémák állnak a háttérben.
Úszás
Amerikaiak vs. oroszok: ez bizony kőkemény csata lesz
TEGNAP 19:09
Salessy kemény nyílt levélben fogalmazta meg gondjait Konstantin Grigorishin, az ISL alapítója és "atyja" felé. Ebben a nyílt levélben egyrészt részletezi a be nem teljesített ígéreteket, másrészt kritizálja Grigorishint, amiért nem biztosította megfelelően a szükséges szponzori és reklámbevételeket. 
"
Az ISL egy jéghegy, aminek a felszínen látható része varázslatos, látványos és vonzó, a felszín alatti része viszont sötét
" - fogalmazott Salessy, hozzátéve, hogy Grigorishin a milliárdos státuszát felhasználva csak lódít, miközben rajtuk kívül még többen nem kapták meg a nekik járó összegeket az előző évből.
"Az úszók ügynökei, a vezetőedzők, a stábtagok, a technikai dolgozók csak mellékszereplők ebben a filmben, így tetszés szerint bármikor lecserélhetők. Az ISL hasonlóképp nem látja szívesen a válogatós, részletekbe menő ügynököket és a túl kíváncsi újságírókat sem. Sportőrült vagyok, és önként, mindenféle juttatás nélkül jelentkeztem volna a projektbe, ha a legelején világosak a játékszabályok. Eljött azonban az a pillanat, hogy megszüntessem a karitatív tevékenységemet. Sajnos túl későn értettem meg, hogy csak azért kellettem, mert én vagyok Florent ügynöke. Imádom az úszást, imádom és csodálom az úszókat, de ez az egész egy manipulált, korrupt, középkorra hasonlító valami, ami durván sértő ezekre a bajnokokra nézve. Nem kívánok többé részese lenni a hazugságoknak" - írta Salessy, utalva arra, hogy őt csupán arra használták fel, hogy Manaudou részese legyen a sorozatnak, ezáltal is növelje az ISL presztízsét.
Az ISL a SportBusinessnek szűkszavúan csak annyit reagált, nem kívánják kommentálni a múltbeli együttműködési megállapodásokat és ezek különféle értelmezéseit, a vádakat pedig egyedinek és személyesnek tartják. "Továbbra is csak az a célunk, hogy egy olyan fiatalos, dinamikus és szenvedélyes szervezetet alkossunk, ami meghatározhatja az úszósport jövőjét" - fogalmaztak.
Mindeközben az eset másik főszereplője, Montcoudiol egy néhány héttel ezelőtti interjújában vázolta, az idénre tervezett szponzori bevételek jócskán a vártnál alacsonyabb szinten maradtak és maradnak. 
Hogy mindez mennyiben befolyásolja a párizsi székhelyű Energy döntőbeli szereplését, jövőjét, egyáltalán magát a sorozatot, arra részben a fináléban, részben azonban csak 2021-ben kapunk választ.
viaSwimming WorldSportBusiness
Olympic Games
Ezek voltak Phelps elképesztő győzelmei a londoni olimpián
12/04/2021 12:40
Úszás
Nagyon komoly, ami az úszósportban zajlik
10/04/2021 11:13