A háromszoros olimpiai bajnok, vb- és kétszeres Eb-aranyérmes Kiss Gergely decemberben a Juhász Anna Irodalmi Szalon, januárban pedig D. Tóth Kriszta vendége volt az

Elviszlek magammal

című műsorban. A két beszélgetés lényeges pontjait foglaltuk össze cikkünkben. 


Még 2014-ben jelent meg Életem a játék címmel Kiss Gergő önéletrajzi kötete, amelynek bővített kiadása 2020 végén került a boltokba. Ez érintetlenül hagyta az előzőt, és szűk 50 oldalnyi plusz tartalmat kapott. Egy negyedik részben, különálló fejezetben foglalja össze az elmúlt hat év történéseit Gergő szemszögéből. A Honvédnál töltött, még aktív három idénye, illetve az igazolt sportolóként töltött legutolsó szezonja (a 2019/20-as) kap benne helyet a szakmai életéből, a Millennium Masters 2017 óta tartó gálameccsei, köztük Kiss Gergő tavalyi, a Duna Arénában tartott búcsúmérkőzésével együtt. 
A személyes szálakat sem hanyagolja, ír az ausztrál, a New York-i és a Srí Lanka-i utazásairól, arról, hogy a vízilabda helyébe a kerékpározás, az úszás és a futás lépett, hogy karban tartsa hegyomlás méretű testét, na meg a SUP mint új hobbi. A Nagy Sportágválasztó szóvivői posztjáról is olvashatunk, amelyet ő tölt be. Bekerült a könyvbe annak az Instagram-posztjának a szövege, amellyel Benedek Tibortól búcsúzott a nyáron. Megemlíti a Halassy Olivérről  és Fuchs Jenőről készített dokumentumfilmeket, amelyek felett producerként bábáskodott. 
World Championships
Milák: „Megkaptam utasításba, hogy ne legyen rajtam teher”
TEGNAP 07:32
LeBron, Kobe, Jordan és Wenger - 10+1 sportos könyv 2020-ból, amelyet érdemes elolvasni | Eurosport
2020 pocsék év volt a legtöbb szempontból, de kiváló olvasmányokkal legalább alaposan el voltunk látva. Sport témájú könyvek is jelentek meg szép számmal, ezek közül válogattuk ki a számunkra legkedvesebb tíz darabot, és egy kakukktojás is szerepel listánkon plusz egyként. A labdarúgás és a kosárlabda viszi a prímet idén, de van NFL és vízilabda is.
A kötet miatt volt vendége Juhász Anna Irodalmi Szalonjának, ahol Gergő elmondta, hogy 2019-re elfogytak a boltokból az első kiadás után nyomott példányok is, akkor merült fel az ötlet, hogy legyen egy bővített kiadás is. Ennek megvalósítása végül átcsúszott 2020-ra, abban a nagyon furcsa évben neki is több ideje lett foglalkozni az ezzel járó teendőkkel. 
Szürke könyvnek hívja magában Gergő ezt a könyvet, szerinte a fekete a bulváros jelzőhöz illik, a fehér pedig azokra a művekre, amelyek az érintetlen, hibátlan képet sugározzák. Ő viszont a hibákról és az erényekről is beszámol, ennek kapcsán is az arany középútban hisz. 
Juhász Annának a személyesség tűnt ki a kötetből, amely szerinte nem csak sportkönyv, árad belőle a fegyelmezettség és céltudatosság. Szerinte Gergő nagyon beletette magát, a személyiségét ebbe a műbe. Megtudhattuk, hogy Picinek becézték a Madách Gimnáziumban a későbbi háromszoros Bajnokok Ligája-győztest, mert a Kertész utcai általános iskolából jött, ahová Presser Gábor is járt, Gergő pedig eldicsekedett ezzel, amire válaszként jött ez a becenév. Bár még messze van ez az idő, de ezek szerint lesz még egy Pici bácsink is majd 20 (30) év múlva.
Január 13-án jelent meg a youtube-on a D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal c. műsorában látott beszélgetés Gergővel. Ebben a kezdeti éveiről azt mesélte Kiss Gergő, hogy sokáig gátlásos volt, iskolai ünnepségről is ki kellett vonulnia, mert zavarta a szereplés, nem szerette, ha nézték.
"Ehhez képest fürdőgatyában kellett vonulnom hétvégén több ezer ember előtt, de ez nem zavart, ez az életem." - reagált a korán induló pólós pályafutására. A pólós közeg, az első interjúk és főleg későbbi felesége, a korábban szintén vízilabdázó Kiss Anna változtatta meg. 
Már 15 évesen a felnőttek között játszott, szürreális helyzet volt, 17 éves korára pedig már egyre inkább használták az erényei miatt a csapatban (büntetők, emberelőnyök, átlövések). Ösztöndíjat kapott gimnazistaként a vízilabdacsapattól, ahol játszott, ez lett a saját zsebpénze, emiatt részben már ekkor független tudott lenni, előfordult, hogy az otthoni vonalas telefonszámlát ki is fizette ebből.
"Na, papa, elég lesz!" - mondta magáról emlékezetes búcsúmeccse után a pólólegenda, Kiss Gergő | Eurosport
Az olimpiai bajnokokból álló Millennium Masters csapata 16-12-re legyőzte a masters világ- és Európa-bajnok Oázis SC együttesét a Duna Arénában rendezett kétnapos vízilabda-gála zárásaként. Ez a találkozó volt a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely hivatalos búcsúmérkőzése. A sportág történetének egyik legnagyobb balkezes pólósa a meccs után, a VIP-bulija közben adott nekünk rövid interjút.
Az 1995-ös magyar aranyéremmel végződő junior világbajnokságon a világhírű Berkeley egyetemre hívták jogot tanulni és vízilabdázni, de nemet mondott. Olimpiai bajnok szeretett volna lenni, emiatt itthon akart maradni.
Azt a szuper generációt, amelynek tagjaként ő is mindent megnyert elképesztő tehetség és koncentrációképesség, empátia, csapatszellem, testvériség, egyéni kvalitások dömpingje jellemezte szerinte.
"Ezeket a fiúkat, ha négy hét edzés után mondjuk bedobnák a vízbe, nagyon durván meglepődnének emberek, hogy milyen szintet tudnak hozni most."
Benedek Tibor haláláról a tavalyi könyvében is csak röviden ír, itt sem akart túl sokat beszélni róla, mert hatalmas fájdalom, nem tud róla anélkül beszélni róla, hogy ne legyen ott egy hatalmas vasüllő a lelkén és gombóc a torkában.
"Tibor mindannyiunk példaképe volt egyszerre, vezére és csapattársa. Ő volt az, aki csöndben tudott maradni, ha kellett, vagy mondott olyan három mondatot, amitől mindenki összerezdült és felébredt."
Madaras Norbert szerint az athéni olimpiai döntőben sok minden benne van abból, amilyen az a csapat volt | Eurosport
Két olimpiai bajnok vízilabdázóval, Kiss Gergellyel és Madaras Norberttel készített páros videóinterjút a Magyarock stábja még a januári budapesti Európa-bajnokságon, de csak a napokban lett publikus a beszélgetés. Ennek legérdekesebb részleteit gyűjtöttük össze. Világversenyen közel tíz éve, a pekingi olimpián szerepelt legutóbb három balkezes szélső a magyar férfi vízilabda-válogatottban.
Óriási élményt jelentett Gergőnek egyik korábbi példaképével együtt játszani. Érdekesség, hogy 1993 és 1996 között nyolc mondatot, ha beszéltek egymással ők ketten összesen a válogatottban. 1997-től, Kemény Dénes érkezésével csapattársak lettek, innentől kezdve már bajtársi viszony alakult ki köztük.
Gergő örök kedvenc fotója a megnyert athéni olimpia döntője után készült közös kép róluk, mely cikkünk kiemelt képe is egyben. "Abban benne van minden, örök fájdalom és örök kedvenc fotóm lesz." - említette Kiss Gergő.
Kiderült, hogy feleségének, Ancsának voltak olyan meglátásai a meccsek után, amelyeket hamarabb mondott neki, mint az edző. Legidősebb és középső lánya, Viktória és Patrícia is vízilabdáznak, édesapjuknak az a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat a vízben, és hogy próbáljanak meg a leghatékonyabban beletenni a vízilabdába időt és energiát, tudatosan éljék meg a pillanatokat.
Abban Gergő is elég jó volt.
Úszás
Megválik olimpiai ezüst- és bronzérmeitől Ryan Lochte
04/07/2022 08:47
World Championships
🤽🏊 Vizes vb - Döntőbe jutott a címvédő olasz férfi pólóválogatott - ÉLŐ
01/07/2022 11:59