Szinte a semmiből jött a tehetséges holland úszó kiugró eredménye, amivel papíron biztos helyet szerzett magának a tokiói keretben. Papíron, hisz a szövetség másképp gondolta.

A világ úszósportjának többé-kevésbé sikerült a létező legjobban alkalmazkodni a koronavírus-járvány okozta nehézségekhez, az egyes tagszövetségek az elhalasztott tokiói olimpia kvalifikációját is a versenyzők előtérbe helyezésével szervezték és szervezik meg, így sok országban a következő hetekben, hónapokban lesz még lehetőség kijutni a májusi Európa-bajnokságra, valamint az olimpiára. A "kevésbé" szó legfőképp a hollandokra igaz, akiknek sikerült a második hullám kellős közepére, decemberre rakniuk azt a rotterdami kvalifikációs versenyt, ami után a váltótagságokat kivéve teljesen eldőlt, kik utazhatnak Tokióba és kik nem. Itt kezdődött a probléma. 
Női 50 méter gyorson decemberig a két legjobb holland gyorsúszó, Ranomi Kromowidjojo és Femke Heemskerk állt kijutást érő helyen (a két legjobb időeredménnyel rendelkező versenyző indulhat az olimpián), utóbbi egy 2019-ben úszott 24,71-es idejével teljes biztonságban érezhette magát, még úgy is, hogy a kvalifikációs versenyt ki kellett hagynia, hisz a férje pozitív koronavírustesztet produkált. Rotterdamban a várakozásoknak megfelelően Kromowidjojo simán nyert, csakhogy mögötte óriási meglepetésre a női 4x50-es gyorsváltóval Glasgow-ban rövidpályás Európa-bajnok  Valerie van Roon (a nyitóképen Heemskerk mellett balról a második) 24,63-mal lett második, kiütve Heemskerket az első kettőből. 
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
Felmerül a kérdés, hogy mi lett volna akkor, ha Heemskerk indul a rotterdami versenyen - elképzelhető, hogy jobbat megy akár a 24,71-nél, akár a 24,63-nál, mindenesetre amellett, hogy nyilván önhibáján kívül került karanténba és óriási pechjére az edzésmunkája is ment a kukába, karrierje legjobb ideje egy 24,54 még 2018 szeptemberéből, tehát jócskán egyéni csúcs közelében kellett volna úsznia. Emellett van Roon eredményéből semmit sem von le, hogy ki volt ott vagy ki nem, hisz bombaformában repesztett egy nagyot, és teljesen jogosan ünnepelhette az olimpiai kerettagságot.
Heemskerk a verseny után úgy érezte, hogy ez az egész nem éppen fair az ő szempontjából és szeretne egy új esélyt, így benyújtott egy hivatalos panaszt a holland szövetség fegyelmi bizottsága felé, akik januárban azt a nyilatkozatát adták ki, hogy az esetet megbeszélik, és februári ülésükön igyekeznek meghozni a mindenki számára legmegfelelőbb "ítéletet".
Ez a napokban megszületett, ennek értelmében áprilisban, egy eindhoveni versenyen szétúszás fog dönteni kettejük között. Ez a szétúszás nem a hagyományos fej-fej melletti párbaj lesz, hisz arra kapnak esélyt, hogy javítsanak az idejükön, azaz ha van Roon nem tud jobbat menni a 24,63-nál, szurkolnia kell azért, hogy Heemskerknek se sikerüljön mindez.
"Mindkét versenyzővel egyeztettünk, hisz a vis maior ok miatt példátlan helyzet állt elő. Úgy érezzük, hogy ez a legigazságosabb módja annak, hogy eldőljön, ki a jobb" - áll a szövetség közleményében. 
André Cats technikai igazgató kifejtette, így is kérdéses, milyen hatással lesz a két úszóra a plusz teher, ráadásul eredetileg nem akartak semmiféle szétúszást rendezni. 
"A szövetség kicsit szembement a fegyelmi bizottság álláspontjával, hisz úgy gondoljuk, minden egyes koronavírusos esetet nem lehet számításba venni a kvalifikációs időszak során. Próbáltunk minél nyitottabbak lenni, hisz tudjuk, hogy egy ilyen szituáció mennyire idegőrlő a versenyzők számára, ugyanakkor igyekeznünk kell, hisz vészesen közeledik az olimpia. Most, hogy mindenki látja maga előtt a célt, talán könnyebb, Valerie-nek különösen, aki Rotterdam után biztosnak érezte a kerettagságot. Sajnálom őt, hisz számára elég kellemetlen a helyzet."
A döntés további gondokat vet fel, hisz egyrészt kérdés, ha nem a váltóval olimpiai bajnok Heemskerkről lenne szó, akkor lenne-e bármiféle új esély (azokról nem is beszélve, akiknek szintén befolyásolta az adott versenyét vagy a felkészülését a járvány), másrészt mindkét versenyzőnek lényegében már áprilisban csúcsformában kell lennie (a májusi, budapesti Európa-bajnokságot és az olimpiát figyelembe véve az április nem feltétlen az a hónap, amikor a maximumon kellene pörögniük), a felkészüléssel sem tudnak teljesen pontosan tervezni (100 gyorson Heemskerk már biztos csapattag, neki könnyebb ilyen szempontból, van Roon helye azonban továbbra is kérdéses), ráadásul van egy olyan szempont, amivel sem a szövetség, sem senki nem tud mit kezdeni: mi van akkor, ha a történelem ismétli önmagát, és Heemskerk, van Roon vagy bármelyik közeli hozzátartozójuk beteg lesz áprilisban?
swimmingworldmagazine.com
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27