A FINA Aquatics World Magazine legfrissebb száma közzétette a FINA év sportolói választásra jelölt sportolók listáját. A női úszók hat kiválasztottja között ott van Hosszú Katinka is – a győzteseket első ízben egy, az Oscar-díjátadók külsőségeit idéző gála keretében jelentik be, a dohai rövidpályás úszó vb előtt.  Hosszú Katinka 2013 után újfent szerepel a legjobbak listáján, amelyet mind a 204 tagszövetség, valamint a FINA-ban valamilyen pozíciót betöltő sportdiplomata megkap október elején.
Katinkának nem lesz „könnyű dolga”, ha itt is nyerni szeretne, hiszen a tavalyi győztes, az amerikai Katie Ledecky újfent borzasztó erős szezont produkált, a nagymedencében megdöntötte a 400 gyors, a 800 gyors és az 1500 gyors világrekordját (utóbbit kétszer is), és persze remekelt a Pan Pacific-viadalon (két egyéni és két váltóarany), amelyet a berlini Európa-bajnoksággal egy időben tartottak a Csendes-óceániai térség országainak (avagy afféle ázsiai-amerikai-ausztrál kombinált erőpróba). Persze, Hosszú Katinka eredménysora is tekintélyes, elvégre a hat Eb-érem (közte három arany, mind egyéni számban), illetve az azt követően megdöntött öt rövidpályás világrekord szintén elsőrangú ajánlólevél a voksoláson.
„Nagy megtiszteltetés ez számomra, de természetesen ez csak afféle ráadás, a legfontosabb az, hogy a medencében érjek el jó eredményeket”
– kommentálta a jelölést Hosszú Katinka.
Olympic Games
Úszás: A szombat délelőtti program összefoglalója
6 ÓRÁJA
A Katinka kontra Katie párviadalba természetesen még beleszólhat a berlini Eb másik két éremhalmozója, a svéd Sarah Sjöström, illetve a spanyol Mireia Belmonte, a Pan Pacificen és a Nemzetközösségi Játékokon egyaránt lenyűgözően teljesítő, a női 50 és 100 méter gyors világranglistáját vezető ausztrál Cate Campbell, valamint az elsősorban az amerikai bajnokságon remeklő, utána kisebb sérüléssel bajlódó Missy Franklin is.
A férfiaknál a két négyszeres Európa-bajnok, a francia Florent Manaudou, valamint az év eddigi egyetlen nagymedencés egyéni világrekordját elérő brit Adam Peaty mellett az amerikai Tyler Clary, a japán Koszuke Hagino, a dél-afrikai Chad Le Clos és az ausztrál Cameron McEvoy került fel a listára.
A győztesek pedig ezúttal színpadra szólíttatnak, a FINA ugyanis első ízben nagyszabású gálát rendez az év legjobbjainak, egy nappal a decemberi, dohai rövidpályás világbajnokság rajtja előtt. Az év legjobbjainak választottak neve csak ott, a helyszínen válik ismertté, akárcsak az Oscar-díjátadókon.
Forrás: MÚSZ
Olympic Games
"Kristóf minden várakozásomat felülmúlta, naponta okoz meglepetéseket"
7 ÓRÁJA
Olympic Games
A britek 4x100 méteres mix vegyesváltója világcsúccsal hozta el az aranyat
11 ÓRÁJA