Hétfőn a medencés úszásban is elkezdődtek a küzdelmek a berlini 32. vizes Európa-bajnokságon, ahol a délelőtti előfutamok után az esti programban  férfiak 400 méteres gyorsúszó számában osztottak először érmeket. A délelőtti előfutamokban hatalmas meglepetésre kiesett a németek Eb-címvédője, Paul Biedermann és a francia Yannick Agnel is. A döntőben azonban a két éve Debrecenben második helyen végző Kis Gergőért szoríthattunk, azonban a Rája '94 Úszó Klub országos csúcstartója a fináléban közel három másodperccel elmaradt a délelőtti előfutamban elért 3:50.35 perces idejénél, így csak a nyolcadik helyet tudta megszerezni. A versenyt a szerb Velimir Sztyepanovics nyerte, aki őrült taktikát választott, ugyanis 150 métert követően már több testhosszal vezetett a mezőny előtt. Végül kitartott az előnye a végéig és országos csúccsal (3:45,66) győzött, mögötte másodikként az olasz Andrea D'Arrigo jött be, míg a bronzérmet a brit Jay Lelliott szerezte meg.
"Nagyon el akartam kezdeni, sikerült, de talán túlságosan is gyorsan úsztam le az első százat. Aztán érzékeltem, hogy a többiek is nagyon mennek, sőt el is mentek tőlem annyira, hogy már hiábavaló lett volna erőlködnöm. Most ennyi volt bennem, annak örülök, hogy reggel több nagyágyút is megelőztem"
- mondta az MTI-nek Kis Gergő.
A hölgyek 400 méteres vegyesúszó döntőjében Hosszú Katinka fölényes győzelemmel védte meg Eb-címét. A szám világbajnokának sikere egy pillanatig sem volt kérdéses, csak az órával versenyzett. Egészen az utolsó fordulóig az Európa-csúcsnál is jobban állt, ám a végére kissé elfáradt, így "csak" délelőtt elért saját Európa-bajnoki rekordját (4:31.53) múlta felül fél másodperccel. A további érmes helyeken is papírforma eredmény született, ugyanis az ezüstöt Katinka legnagyobb riválisa, a spanyol Mireia Belmonte-Garcia szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára a brit Aimee Willmott állhatott fel. A döntő másik magyar résztvevője, Verrasztó Evelyn a hatodik helyen ért célba.
Úszás
A nőgyűlölő perverzek miatt Maddie Groves visszalépett az olimpiától
11/06/2021 15:07
"Iszonyatosan gyorsan kezdtem, két másodperccel voltam jobb, mint kellett volna, de nem érzékeltem, csak a végén, az utolsó százon aztán meg is éreztem az addigi túlzott iramot. Ezért maradt el az Európa-csúcs, amit szerettem volna tovább javítani
- nyilatkozott az MTI-nek Hosszú. -
Alig hét tizeddel ugyan, de elmaradtam a rekordtól, ezzel együtt boldog vagyok, az arany a lényeg. Érzem, nagyon jó formában vagyok, s ez igazán jó jel a héten még rám váró feladatok előtt."

Gyurta Dániel Berlinben nem indul 200 méteren

Fotó: Eurosport

A két döntő mellett további öt számban rendeztek még elődöntőket, melyből négyben magyar versenyzőért is szurkolhattunk. Férfi 100 mellen Gyurta Dániel a negyedik legjobb idővel jutott be a kedd délutáni fináléba, aki az MTI-nek a következőket mondta a futama után: "Az Eb előtt az volt a cél, hogy megússzam a csúcsomat, az 59.53-at, ez majdnem sikerült, közel járok hozzá. Holnap remélem, sikerülni fog, az biztos, hogy a mainál erősebb kezdés kell" Férfi 100 háton Bernek Péter és Balog Gábor is hatodik lett a futamában, és ezzel egyiküknek sem sikerült kiharcolni a döntőbe jutást. Nem láthatjuk Katinkát sem 200 háton a keddi fináléban, ugyanis a magyar úszó néhány perccel a 400 vegyesen szerzett aranyérme után ugrott vízbe a táv elődöntőjében, így fáradtan, csak a nyolcadik helyet tudta megszerezni.
Az utolsó elődöntőket férfi 50 pillangón rendezték, ahol a nagymedencében 11-szeres Eb-győztes Cseh László kifejezetten gyengén rajtolt, így végül nyolcadik helyen, 23.95 másodperces idővel ért célba. A délelőtti eredményétől (23.73 mp) több mint két tizeddel elmaradt Cseh összesítésben 15. lett. A program zárásaként két 4x100-as gyorsúszó váltó finálé következett.  A hölgyeknél a surranópályán (a 8-ason) úszó dánok vezettek végig és a befejező embereknél is csak közelíteni tudtak a fő favoritnak számító hollandok és a váratlanul jól úszó svédek is. A Nemzetközösségi Játékokon a 2009-ben úszott világcsúcsukat is elveszítő hollandoknál a korábbi csodaváltóból most Dekker és Heemskerk is úszott, de nem voltak igazán formában, így a dánok és a Sarah Sjöström révén remekül hajrázó svédek is előttük maradtak a célban.
A dánok öröme azonban csak pár percig tartott, második emberük (Julie Levisen) ugyanis hét századdal hamarabb ugrott be a vízbe a váltásnál, mint lehetett volna, így kizárták az északi csapatot. Így végül a 3:35,82-es időt teljesítő svédek lett Európa bajnokai, a holland és a Federica Pellegrinit is a soraiban tudó olasz váltó előtt. A nap utolsó döntőjében a férfi 4x100-as gyorsváltóban a Metella-Gilot-Manaudou-Stravius összeállítású francia négyes szoros csatában győzött (3:11,64), megelőzve az orosz és a Filippo Magninit befejező emberként felvonultató olasz négyest.
Úszás
Újabb olimpiai bajnok úszó jelentette be a visszavonulását
11/06/2021 13:51
Úszás
Szenzációs úszás a magyar lánytól: megdőlt Egerszegi 1987-es csúcsa
07/06/2021 19:02