Hosszú Katinka szokásához híven elkápráztatta az úszóvilágot: a Doha-Dubaj útvonalon „romba döntött” világrekord-listát hagyott maga mögött, hiszen a Világkupa-sorozat második napjának délelőttjén már az 5. világcsúcsát érte el 100 vegyesen. Délután pedig egy újabb műfajban múlta felül eddigi önmagát: a tegnapihoz újabb négy aranyat hozzátéve 8 egyéni elsőséggel zárta a dubaji viadalt, korábban hét volt az egyéni rekordja egy-egy kétnapos versenyen. „Melléktermékként” egy Európa-csúcs (plusz egy beállítás) és hét országos csúcs szerepel a Tour de Katinka szaldójában, mely összesen 19 éremmel (közte 15 arannyal) zárult a Közel-Keleten.
Katinka már délelőtt megrecsegtette a csúcslistát: akárcsak Dohában, itt is az előfutamokban döntötte meg a 100 vegyes világrekordját, először úszva az 57 másodperces álomhatáron belül (56.86). Előtte még, bemelegítés gyanánt, beállította saját Európa-csúcsát 100 háton, miután sikerült századra pontosan ugyanannyit úsznia, mint Dohában, szintén a reggeli órákban (55.38). Délután aztán következett az újabb nagy menetelés, 400 vegyesen ezúttal nem döntött rekordot, „csupán” simán nyert, 5.6 másodperces előnnyel – így egyébként nehezebb csúcsot úszni (4:22.06-tal győzött, a dohai top idő 4:20.63 volt). Fölénye ebben a számban a legnyomasztóbb: az utolsó 18 versenyen 16-szor nyerte meg a „négyvegyest”. Száz háton – leginkább a 400 vegyes „nyomaival” az izomrostokban – ismét picivel gyengébb idővel nyert, mint amennyit reggel jött (55.77, bár a legjobb hátasnak számító ukrán Zevinát így is másfél másodperccel verte meg).
Ezután következett a nagy fordulópont: az elmúlt időszakban 200 pillangón rendszeresen Mireia Belmonte volt a jobb, legutóbb a berlini Eb-n is, meg Dohában is. Most viszont, úgy fest, a spanyol rivális nem igazán bírta szuflával ezt a menetelést, nem tudott úgy sebességet váltani, mint korábban, amikor száz után elment Katka mellett – olyannyira nem, hogy végül a német Hentke is megelőzte, miközben Katka nagy fölénnyel (2:04.68), 1.4 másodperces előnnyel immár a 7. sikerét aratta. Más szempontból is érdekes volt egyébként ez a siker: az addigi 25 számban rendre ugyanaz nyert, aki Dohában is, ez volt az első verseny, amelyikben váltás történt ez élen.
European Championships
Wladár Sándor négy arannyal már elégedett lenne az hazai Eb-n
05/05/2021 12:35
Ezzel Katka egyszersmind elérkezett a saját Vk-rekord megdöntésének küszöbére: korábban a kétnapos viadalokon 7 elsőség volt a maximum, amit be tudott gyűjteni (2012-ben Dohában és Dubajban) – most viszont először sikerült 8 egyéni számban nyernie! Ez volt a „kárpótlás” azért, hogy akárcsak négy napja, délután már nem tudta megdönteni a világrekordját (57.75), avagy Iron Lady-n is látszott, szintén hús-vér emberből van, aki picit el tud fáradni egy ilyen menetelés végére. Azért még egy bronzérmet behúzott a végére 50 pillangón, amit egy országos csúccsal tett emlékezetessé (26.14) – hogy azért ne múljon el az este sem valamiféle időbeli rekord nélkül, ugyebár.
Akárhogy is nézzük, a nyárvégi termés elképesztő: Katinka 6 berlini Eb-érme (3-1-2) után 15 Vk-aranyat szerzett a kétszer két nap során (plusz még egy ezüstöt és három bronzot), továbbá felállított 5 világcsúcsot, egy Európa-csúcsot (amit még egyszer beállított), és szőrmentén még jegyzett hét „sima” országos rekordot. A dubaji financiális szaldó sem rossz: 12 500 dollár a 8 aranyért és egy bronzért, plusz 20 ezer a két világrekordért, azaz mindösszesen 32 500, a dohai pénzdíj 42 500 volt, vagyis a Doha-Dubaj etapgyőztesnek járó bónusz nélkül is kerek 75 ezer dollárnál (16.5 millió forintnál) jár a sorozat magyar királynője (az összetett eredményét hivatalosan késő este teszik közzé).
A férfiak is kitettek magukért: az esti finálékat indító 1500-on rögtön magyar „egy-kettő” született, azaz az arany és az ezüst a mieinknek jutott, Kis Gergő győzött (akárcsak Dohában), 14:53.06-tal, Verrasztó Dávid szorongatta kicsit, de végül mögötte érkezett a falhoz, 14:54.69-cel. Dávid később 200 vegyesen is finálézott, és végül negyedik lett, egyetlen tizeddel maradva le a bronzéremről. Gyurta Dániel a 200-as világrekordja után most „csak” simán hozta a rövidebbik számot – a cápadresszes országos csúcs (56.72) pedig továbbra is a célkeresztben marad, mivel Daninak, bár szerette volna, nem sikerült 57 másodperc alá csusszannia (57.11). Győzelme így is magabiztosnak mondható ezen a távon, hiszen 29 századdal előzte meg az olasz Fabio Scozzolit. A csúcs egyébként gyaníthatóan az első ötvenen múlt, Dani itt elég komótosan kezdett, féltávnál hatodiknak fordult, a második ötven viszont „iszonyatosra” sikeredett, a mezőnyben egyedüliként repesztett 30-on belüli időt (29.63), ami egy teljes másodperccel volt jobb Scozzoli részidejénél.
A Világkupa-sorozat három etapjából az első ezzel véget ért, folytatás szeptember 29-30-án, Hongkongban.
Forrás: MÚSZ
Úszás
Bajnok lett, másnap doppinggal lebukott az olimpiára készülő úszó
29/04/2021 17:54
Úszás
Botrány a köbön: már a héten versenyezhet a doppingos úszósztár
26/04/2021 17:04