Noha még bő fél év van a tokiói játékokig, most versenyszámokra lebontva megnéztük, kik állnak jelenleg kvótás idővel, kik érezhetik magukat abszolút biztonságban, és kik azok, akiknek nagyot kell még harcolniuk.

AdChoicesADVERTISING

Remek A-szintekkel, feltörekvő fiatalokkal és nagy kérdőjelekkel ért véget a 2020-as, összességében a 122. felnőtt országos bajnokság az úszóknál. A kaposvári Csik Ferenc Versenyuszodában voltak olyanok, akiknek most kezdődött el és zárult le egyben a koronavírus-járvány miatt abszolút felborított szezon, hisz eredetileg márciusban, a tokiói olimpia kvalifikációjának utolsó és legfontosabb állomásaként rendezték volna a versenyt. A magyar úszósport nagyszerűen alkalmazkodott, az olimpia elhalasztása után, július végén Európában elsőként tartott nemzetközi megmérettetést (Négy Nemzet Úszóverseny), október 16-tól november 22-ig helyt adott a világsztárokkal teletűzdelt ISL-sorozatnak, és az sem volt kérdéses, hogy amennyiben a helyzet lehetővé teszi, úgy december 8. és 12. között bepótolják az ob-t. 
Sós Csaba szövetségi kapitány előre elmondta, hogy minden válogatott úszó részvételére számít, és lényegében kötelező is a rajt annak, aki ott szeretne lenni Japánban 2021 nyarán - s noha hiányzott az egyéni felkészülést és az edzést választó, egyelőre formán kívüli állapotban lévő Hosszú Katinka, a hosszabb szünetet tartó, az olimpiát is kihagyó Szilágyi Liliána, valamint a nemrég klubot váltó, gyermeke születését váró Kozma Dominik, valóban a létező legerősebb mezőny gyűlt össze. Előzetesen épp a bizonytalanságok miatt nem lehetett tudni, ki milyen formában van pontosan, ráadásul a délutáni előfutam-délelőtti döntő kombináció csavart még egyet a programon - minderre az akklimatizálódás miatt volt szükség, hisz Tokióban hasonló időelosztásban lesznek a számok.
Úszás
Amerikaiak vs. oroszok: ez bizony kőkemény csata lesz
14/04/2021 19:09
Annak ellenére, hogy az úszók általában délután/este teljesítik legjobbjukat, az agy és a test átállítása is jól sikerült a legtöbb esetben, és olimpiai A-szinteket, valamint országos rekordot is láthatott a közönség a képernyők elől. Kiemelkedett az a Németh Nándor, aki 100 méter gyorson faragott a magyar csúcsból (48,08 az új csúcs), igaz, a 48 másodperces álomhatárt áttörése még várat magára, mindössze nyolc századra jár ettől. A koronavírus miatt sokat kihagyó, jelentős izomtömeget veszítő Milák Kristóf formán kívül is zseniális állapotba lendült, s noha 200 méter pillangón kikapott Kenderesi Tamástól, 100 méter pillangón és 200 méter gyorson győzött, előbbin erős, 51,07-es idővel (ezzel a riói olimpián és a tavalyi, gwangjui világbajnokságon is dobogós lett volna egyébként), utóbbin 1:46-os egyéni csúccsal. Kapás Boglárka szintén megmutatta, hogy továbbra is olimpiai éremesélyesként kell számolni vele: autoimmun pajzsmirigybetegsége miatt ugyan vissza kellett lépnie a 200 pillangó döntőjétől, ám az előfutamban 2:07-es időt úszott, majd 400 vegyesen nem talált legyőzőre, sőt, a 100 pillangó B-döntőjében korábbi legjobb eredményét múlta felül.
Nagyon biztató formát mutatott Telegdy Ádám, aki 53,72-mal olimpiai A-szintet repesztett 100 háton (Bohus Richárd nehezebben lendült bele, de 50-en győzött), és 200 háton sem járt túlságosan messze az ezúttal kissé visszafogottabban teljesítő, kisfia bármelyik perces születését váró Bernek Péter országos csúcsától. Késely Ajna a bajnokság legeredményesebb versenyzőjeként négy aranyat nyert, ám hiába van egyelőre messze az igazi Késely Ajnától, boldogan, elégedetten értékelt, hisz nehéz évet zárt le és ezután csak jobb jöhet. Az ISL-ben szintén résztvevők közül Szabó Szebasztián ötvenes medencében is majdnem megismételte a budapesti bombameneteit, mindössze hat századra járt az általa tartott magyar rekordtól, Lobanovszkij Maximnak összejött a 21-es idő 50 gyorson, míg Verrasztó Dávid sok számot vállalt, 400 vegyesen 4:15-tel lett első.
Érdekes lehet a helyzet a következő hónapokban, így például a márciusi országos bajnokságon a nőknél hátúszásban és mellúszásban is. Hosszú Katinka hiányában a topfavorit Burián Kata stabil, jó eredményekkel 50 és 200 háton is győzött, ám nem lehet teljesen nyugodt, hisz a két rövidebbik számban az Egerszegi Krisztina ifjúsági csúcsait ostromló, brutális fejlődést bemutató Szilágyi Gerda nagyon közel járt hozzá (sőt, 100 háton megszerezte élete első felnőtt országos bajnoki címét), míg Szabó-Feltóthy Eszter 200-on repesztett olimpiai A-szintet. Az Egyesült Államokban készülő Halmai Petra a verseny egyik legkellemesebb meglepetését hozta, 100 méter mellen B-szintet úszott, Békési Eszterrel, Sztankovics Annával és a régi önmagát megközelítő, egyre több úszásnemben tényezővé váló Sebestyén Dalmával nagy csatát mutathatnak jövőre.
Noha a tokiói szerepléshez a 2019. március 1. óta úszott idők számítanak, a szövetségi kapitány elmondta, a formaingadozásoktól függően adódhatnak változtatások a végleges válogatott kialakításánál a márciusi ob után. Nem csupán a feltörekvő tehetség, Kós Hubert 200 vegyesen úszott A-szintje és aranyérme tükrében nagy kérdés Cseh László közeljövője: a rutinos klasszis az 50 és a 200 pillangó, valamint a 200 vegyes előfutamában is elmaradt a várakozásoktól, és edzője, Plagányi Zsolt engedélyével verseny közben utazott haza - csak remélni lehet, hogy folytatja az úszást és tavaszra olyan formába lendül, hogy Japánban nagyon szépen búcsúzzon az élsporttól. Jelen állás szerint a Shane Tusuppal készülő, a közös munkát egy ob-s bronzéremmel (50 pillangó) kezdő Holoda Péter, valamint Jakabos Zsuzsanna egyéni szereplése sem biztos az olimpiára nézve; utóbbinak egyedül 200 pillangón van A-szintje, ám ott Hosszú és Kapás is megelőzi őt, márpedig a magyar rangsorban az első és (ha van) a második, A-szintet teljesített úszó számít garantált indulónak. Fontos kitétel az is, hogy kerettagságot a márciusi ob után csak olyan versenyszámban lehet szerezni, ahol legfeljebb egy A-szintes magyar van.
Egy biztos: jó néhány esetben lehetnek a szó pozitív és negatív értelmében is hatalmas meglepetések a csapatban, nem várt indulókkal és nem várt kimaradókkal - ezt az alábbi lista is tükrözi, a márciusban várható további változásokról és az ob-t követő esetleges kapitányi döntésekről nem is beszélve. Sokaknak lényegében az utolsó és egyetlen lehetőségük a márciusi országos bajnokságon jön el, a most következő bő három hónap pedig mind a fiatalok, mind a rutinosabbak szempontjából vízválasztó. Nemcsak a kvalifikáció, hanem az olimpia sikerességének szempontjából is.

A magyar válogatott olimpiai szintekkel rendelkező úszói jelenlegi állás szerint (a medencés számokat tekintve): 


Nők:
 • 50 méter gyors: -
 • 100 méter gyors: Jakabos Zsuzsanna, Kurdi Zsófia, Verrasztó Evelyn, Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Hosszú Katinka (B-szint)
 • 200 méter gyors: Hosszú Katinka (A-szint), Kapás Boglárka, Késely Ajna, Fábián Fanni (B-szint)
 • 400 méter gyors: Késely Ajna, Hosszú Katinka, Kapás Boglárka (A-szint), Fábián Fanni, Fábián Bettina, Mihályvári-Farkas Viktória, Gál Kincső (B-szint)
 • 800 méter gyors: Késely Ajna (A-szint), Kapás Boglárka, Mihályvári-Farkas Viktória, Hosszú Katinka, Fábián Bettina, Gál Kincső (B-szint)
 • 1500 méter gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka, Mihályvári-Farkas Viktória, Hosszú Katinka (A-szint) Olasz Anna, Csulák Lia, Balogh Vivien, Fábián Bettina, Vas Luca, Rohács Réka, Gál Kincső, Horváth Lili, Sömenek Onon Kata (B-szint)
 • 100 méter hát: Hosszú Katinka (A-szint), Burián Kata, Szilágyi Gerda, Ilyés Laura Vanda, György Réka (B-szint)
 • 200 méter hát: Hosszú Katinka, Burián Kata, Szabó-Feltóthy Eszter (A-szint), Szilágyi Gerda, Ilyés Laura Vanda, György Réka, Dobos Dorottya, Jakabos Zsuzsanna, Galamb Szimonetta (B-szint)
 • 100 méter mell: Halmai Petra, Békési Eszter, Sztankovics Anna, Sebestyén Dalma (B-szint)
 • 200 méter mell: Békési Eszter (A-szint), Halmai Petra (B-szint)
 • 100 méter pillangó: Hosszú Katinka (A-szint), Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna (B-szint)
 • 200 méter pillangó: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Szilágyi Liliána (A-szint), Hatházi Dóra, Késely Ajna, Nyirádi Réka, Szabó-Feltóthy Eszter, Berecz Blanka, Sebestyén Dalma, Fábián Fanni, Verrasztó Evelyn (B-szint)
 • 200 méter vegyes: Hosszú Katinka (A-szint), Jakabos Zsuzsanna, György Réka, Sebestyén Dalma, Verrasztó Evelyn (B-szint)
 • 400 méter vegyes: Hosszú Katinka (A-szint), Jakabos Zsuzsanna, Szabó-Feltóthy Eszter, Kapás Boglárka, Mihályvári-Farkas Viktória, György Réka (B-szint)
Férfiak
 • 50 méter gyors: Lobanovszkij Maxim (A-szint), Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Takács Krisztián, Holoda Péter (B-szint)
 • 100 méter gyors: Németh Nándor, Szabó Szebasztián (A-szint), Kozma Dominik, Milák Kristóf, Bohus Richárd, Holoda Péter, Lobanovszkij Maxim, Zombori Gábor (B-szint)
 • 200 méter gyors: Kozma Dominik, Milák Kristóf (A-szint), Németh Nándor, Zombori Gábor, Holló Balázs, Kós Hubert, Márton Richárd, Grátz Benjámin (B-szint)
 • 400 méter gyors: Zombori Gábor (A-szint), Milák Kristóf, Holló Balázs, Kalmár Ákos, Rasovszky Kristóf, Márton Richárd, Gyurta Gergely (B-szint)
 • 800 méter gyors: Kalmár Ákos, Gyurta Gergely, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Papp Márk (B-szint)
 • 1500 méter gyors: Gyurta Gergely, Kalmár Ákos (A-szint), Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid (B-szint)
 • 100 méter hát: Bohus Richárd, Telegdy Ádám (A-szint), Balog Gábor, Kovács Benedek, Zombori Gábor, Jászó Ádám (B-szint)
 • 200 méter hát: Telegdy Ádám (A-szint), Kovács Benedek, Bernek Péter, Zombori Gábor, Balog Gábor, Földházi Dávid, Kós Hubert (B-szint)
 • 100 méter mell: Takács Tamás (B-szint)
 • 200 méter mell: Kutasi Máté, Horváth Dávid (B-szint)
 • 100 méter pillangó: Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Cseh László (A-szint), Telegdy Ádám, Pulai Bence, Kenderesi Tamás, Márton Richárd, Kós Hubert
 • 200 méter pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás, Cseh László, Biczó Bence (A-szint), Márton Richárd, Török Dominik Márk, Verrasztó Dávid, Tekauer Márk, Kós Hubert (B-szint)
 • 200 méter vegyes: Cseh László, Kós Hubert, Bernek Péter (A-szint), Sós Dániel, Holló Balázs, Szabó Norbert, Verrasztó Dávid, Grátz Benjámin, Zombori Gábor, Telegdy Ádám (B-szint)
 • 400 méter vegyes: Verrasztó Dávid, Kós Hubert, Bernek Péter, Holló Balázs, Gyurta Gergely (A-szint), Sós Dániel, Török Dominik Márk (B-szint)
Olympic Games
Ezek voltak Phelps elképesztő győzelmei a londoni olimpián
12/04/2021 12:40
Úszás
Nagyon komoly, ami az úszósportban zajlik
10/04/2021 11:13