2021. március 16-án ünnepli 110. születésnapját a Vasas Sport Club. Az egyesületet olyan legendák is felköszöntötték videóüzenet formájában e jeles nap alkalmából, mint Pep Guardiola és a Manchester City menedzserének jobbkeze, a vízilabda történetének egyik legzseniálisabb játékosa, Manuel Estiarte.


A spanyol Manuel Estiarte az egyetlen vízilabdázó, aki játékosként hat olimpián is szerepelt, a sportág egyetemes történetének egyik legnagyobb alakja. 1980 és 2000 között Estiarte hat olimpián szerepelt, amelyek közül négy alkalommal is ő volt a gólkirály. 1980-ban (21 gól), ’84-ben (34 gól), ’88-ban (27 gól) és ’92-ben (22 gól), Barcelonában Benedek Tiborral holtversenyben. Az olimpiákon összesen 127-szer volt eredményes, amely azóta is rekord. Atlantában olimpiai bajnoki címig vezette a spanyol válogatottat, amellyel négy évvel korábban ezüstérmes volt. Klubkarrierje során a Manresa, a Barcelona, a Catalunya és a Barceloneta csapatában játszott, Olaszországban pedig a Pescara és Savona játékosa is volt. 
Klubszínekben kétszeres BEK-győztes (C.N. Barcelona és Pescara), háromszoros KEK-győztes (C.N. Barcelona és kétszer Pescara), négyszeres Szuperkupa-győztes (kétszer C.N. Barcelona és kétszer Pescara). Ötszörös spanyol  és négyszeres olasz bajnok, ötszörös spanyol és hatszoros olasz kupagyőztes. Hét (!) egymást követő évben is megválasztották a világ legjobb vízilabdázójának. 178 cm-es magassága és 62 kg-os testsúlya nem feltétlen erre a sportágra predesztinálták őt, ilyen testi adottságokkal tudott korszakának zsenijévé válni, a "vízilabdázás Maradonájának" is nevezték  emiatt, ahogy Herzog Tamás róla szóló kiváló blogbejegyezésében olvashatjuk.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
Nem temetné még a vízilabdát a sportág 178 centis óriása, Pep Guardiola legfontosabb bizalmasa | Eurosport
A spanyol Manuel Estiarte az egyetlen vízilabdázó, aki játékosként hat olimpián is szerepelt. Alacsony termete ellenére a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, aki hosszabb interjút adott a napokban a Waterpolo Italy-nak olaszul, a beszélgetést a Total Waterpolo oldalon olvashatjuk angolul, nálunk pedig annak fordítását magyarul.
Még mindig a sportban tevékenykedik, de már egészen más szerepben. Pep Guardiola a saját vezetőedzői karrierje óta vele dolgozik, a legfőbb tanácsadója és bizalmasa. A Barcelonánál, a Bayern Münchennél is együtt tevékenykedtek, ahogy a Manchester City-nél is. Tavaly májusban írtunk arról, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben pescarai otthonában tartózkodik házi karanténban, az így készült interjúban Estiarte mesélt a családjáról, a pólós múltjáról, a járvány alatt megváltozott életéről, olimpiai élményeiről, és a sportág jövőjéről is.
A Tesis a világ-interjúsorozatunkban Esterházy Marcell képzőművész elmesélte, hogy volt szerencséje játszani a legendás spanyol ellen.
"Az edzőnk, Ölveczky Péter értett ahhoz, hogy jól érezzük egymást. Péterrel egy csomót jártunk ki Olaszországba, neki akkor egy utazási irodája volt. Kivitte az egész csapatot egy felkészítő táborba, óriási volt. Péter igazán szeretetből csinálta az egészet és ez átjött felénk is. Volt egy spanyol-magyar meccs, és mondta, hogy Estiartét muszáj látnunk. 
Hihetetlen volt. Ott láttuk, hogy nem feltétlenül kell 210 centisnek lenned, annyira technikás játékos volt, hogy nem is értettük gyakran, mi történik a vízben, hogyan került elé a labda, vagy hogyan szabadult ki két játékos fogságából. Ez, akkor az én 172 centimnek nagy lökést adott. Olyanokat csinált, mint Maradona a fociban. Nem értettük, hogyan. És nem csak mi, senki. 
Amikor láttam, már túl volt pályafutása csúcsán, de még mindig elképesztő volt."
Esterházy Marcell: "Elég jól tudok sírva futni 5-6 kilométert" | Eurosport
Tesis a világ című sorozatunk harmadik részében - egy Liverpool-drukker zenész és egy Arsenal-szurkoló szerkesztő után - egy képzőművész, Esterházy Marcell szerepel. Esterházy Péter idősebbik fia gyerekkorában vízilabdázott, 2003-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán, majd Marseille-ben és Párizsban élt több, mint tíz évig.
Most pedig
Estiarte
küldött egy személyes hangvételű videóüzenetet a Vasas 110. születésnapja alkalmából. A klubbal kapcsolatos személyes emlékeiről így beszélt:
"Az egyik Markovits Kálmán, egy olyan edző, aki nagyon pozitív hatással volt rám. Akinek nagyon sokat köszönhetek, hiszen nagyban hozzájárult a fejlődésemhez mint ember és sportoló. A másik Faragó Tamás, aki gyerekkorom példaképem volt, akit utánozni akartam, akinek a közelébe akartam férkőzni. Számomra tehát a Vasas nagyon személyes, a Vasas sok emléket és sok érzelmet idéz fel bennem és a Vasas fontos része a világ sportjának. Nagyon sokszor gratulálok az egész Vasas családnak!"
Estiarte az első BEK-győzelmét 1981-ben azzal a Barcelonával szerezte, amelynek éppen Markovits Kálmán volt az edzője. A Vasas videójában Faragó Tamás is mesélt Estiartéról, elmondta róla, hogy "fantasztikusan jó vízilabdázó volt, kimondottan törékeny, filigrán testalkatú fickó, hihetetlen eszes és jó lövőkészséggel rendelkezett. 
A Vasas honlapján a klub 2002 óta hivatalban lévő elnöke, Markovits László felvázolta, hogyan sikerült összehozni ez a két videót a két világklasszissal.
"Ha már a vírus miatt csak az online tér maradt a kerek születésnap megünneplésére, szerettük volna, ha egy igazi világsztár is köszönti a Vasas családot. Pep Guardiola volt az első ötleteink egyike, aki igazán hiteles ebből a szempontból, hiszen játékosként a klubhűség mintaképe volt Barcelonában, ráadásul Kubala László személye is egy közös pont a Vasas és az FC Barcelona történetében. Manuel Estiartét hívtam először, aki nagyon szerette édesapámat, és a korábbi megkereséseimkor, például a Kubala Akadémia alapításakor is nagyon készséges volt velem. Most is csak annyit kérdezett, hogy mikorra küldjék a videót, március elején pedig meg is érkezett Guardiola üzenete Manchesterből. Sőt, Manuel is küldött nekünk egy videót, amiben nagyon kedvesen beszél a Vasasról, Kubala Lászlóról, az édesapámról, akitől sokat tanult, és Faragó Tamásról, aki a példaképe volt. Számomra nagyon megható ez a gesztus, mert valahol ezekről a szép emlékekről és a szoros emberi kapcsolatokról szól a sport. Ahogy azt is jó volt sokadszorra megtapasztalni, hogy a régi legendáinkon keresztül a nemzetközi sportéletben is számon tartják a Vasast."
Estiarte honfitársa, Pep Guardiola  pedig többek között ezekkel a szavakkal köszöntötte a Vasast:
"Tudom, hogy Kubala László, aki az én klubom, a Barca történetének egyik legfontosabb játékosa volt, nálatok is játszott, és így ő is részese a szép és hosszú történelmeteknek. Hasonlókat kívánok nektek még sok-sok évre! Remélem, hogy egyszer a jövőben is lesz lehetőségem rá, hogy személyesen is jobban megismerjem az országotokat és a klubotokat. Nagy ölelés mindenkinek!"
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27