Kispad

címmel indított vízilabdás podcastet az UVSE sajtósa, Csongár István. Az első adásban a világ- és Európa-bajnok 

Takács Orsolya, az FTC szakmai igazgatója, Gerendás György, a ZF-Eger elnöke, Szécsi Zoltán, és a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila volt a vendég.

Öt nagyobb téma szerepelt a podcast nyitó adásában: a koronavírus, az OSC helyzete, a külföldi játékosok szerepe az OB I-ben, az elhalasztott olimpia és a nyári bajnokság kérdése. 

"Ki lettem tiltva a Fradiból"


Úszás
A magyar úszó győzelemmel és olimpiai kvótával jön haza Portugáliából
TEGNAP 17:29
A BVSC-ben pólózó Takács Orsolya elmesélte, hogy másfél hónapja nem volt vízben, hatéves kora óta vízilabdázik, azóta nem volt erre példa. A BVSC Szőnyi úti uszodájának vezetőjeként azt tudja mondani, hogy minden karbantartási munkát el tudnak végezni, sose volt még ennyi idejük. Öröm az ürömben.
A Ferencváros szakmai igazgatója, Gerendás György Velencéről jelentkezett: 
'Ki lettem tiltva a Fradiból. Kaptam egy nagyon udvarias e-mailt, hogy minden 60 év fölötti edző, kolléga, Fradi-családtag az egészsége megőrzése miatt ne jöjjön be. Ismernek engem, úgyhogy külön szóltak Madaras Norbinak, hasson oda, hogy még véletlenül se menjek le az uszodába. 
Soha nem volt még ilyen nyugodalmas az élet, személy szerint pótcselekvésekbe megyek bele, paraszti életet élek, ások, kapálok, de nem az igazi. Hiányzik a vízilabda."
Az FTC ugyanis úgy határozott, hogy a koronavírus-fertőzésveszéllyel kapcsolatban "2020. március 16., hétfői naptól kezdődően az FTC-MVM Sportközpont területére kizárólag 60 év alattiak léphetnek be. A telep területére 60 év felettiek nem léphetnek be."
E-sportos menedzserjáték lett a vízilabda edzői szempontból a leállás miatt | Hosszabbítás
A koronavírus-járvány alatt indított vízilabdás sorozatunk harmadik részében ezúttal az Eger vezetőedzője, Dabrowski Norbert, a BVSC női csapatának mestere, Petrovics Mátyás, valamint a Szeged trénere, Szabó Zoltán mesélik el, edzői szempontból hogyan lehet együtt tartani csapatukat a leállás alatt, illetve az olimpia elhalasztásáról is elmondták véleményüket.

"Az OSC lejjebb megy majd"


Az OSC-vel kapcsolatban egyöntetű volt a szereplők véleménye, vagyis hogy a névadó szponzor A-Híd távozásával nem fog megmaradni az OSC ugyanolyan szinten, mint eddig. 
Mivel vannak pótolhatatlan szintű játékosaik, "a Vasast előrébb tippelem a következő szezonra, mint az OSC-t" - mondta Szécsi Zoltán. Rajta kívül Gerendás György is úgy gondolja, hogy az újbudai csapat nem lesz azon a szinten, mint eddig. 
"Nem is nagyon lehet, mert a magyar vízilabda nem bír el ennyi csapatot, nincs ennyi kiváló játékos. 
Az OSC lejjebb megy majd. 
Azok a csapatok, amelyeknek van egy városuk - Szolnok, Eger, Miskolc -, vagy azok, amelyeknek megvan a tradíciójuk - Vasas, Honvéd, FTC -, azoknak könnyebb megmaradni. Egy OSC-nek sokkal nehezebb. Ők akkor tudnak jól megmaradni, ha nagyon ügyesek a vezetők, és ha egy hasonló kaliberű szponzort tudnak odavinni."
Takács Orsolya az utánpótlás fontosságát emelte ki, hogy minél több magyar játékost termeljen ki a magyar vízilabda, lehet, hogy ez lesz az OSC útja is, stratégiai döntés kell arról, hogyan tovább.
A Vasas lehet az új OSC, az A-Híd az újbudaiak helyett ezentúl a piros-kékeket támogatja | Hosszabbítás
Pénteken délelőtt biztossá vált, amiről napok óta pletykáltak, az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt., az OSC eddigi támogatója a következő szezontól a Vasas férfi vízilabdacsapatának kiemelt, névadó szponzora lesz. A-Híd Szeged, A-Híd OSC-Újbuda, A-Híd VasasPlaket. Az A-Híd nagy utat járt be az elmúlt években.

"Amikor ezekre a fiúkra rábízzuk egy csapat kapitányi címét, ami nagyon fontos, az szerintem öngyilkosság."


A légiósok korlátozása hozta az egyik legérdekesebb szegmenst. 
Bíró Attila két külföldiben maximalizálná a légiósok számát a női OB I-ben. A női mezőnyre amúgy sem jellemző a légiósok nagy számú foglalkoztatása - a Dunaújvárosban és a Szentesben volt kettő-kettő -, inkább csak egy-egy külföldi szerepel klubonként, de a címvédő UVSE például csak magyar játékosokkal szerepelt ebben az idényben, ahogy Takács Orsi egyesülete, a BVSC is évek óta ezt az utat követi. A szövetségi kapitány szerint a férfi mezőnyben a három külföldi a tökéletes megoldás. E felé haladunk, a hírek szerint a következő évadban már csak három légióst foglalkoztathatnak majd a klubok.
Szécsi Zoltán egy mezőgazdasági hasonlattal szállt be, szerinte "ha sok a gyom, akkor a kultúrnövény nem fog tudni nőni". Úgy véli, hogyamíg középszerű külföldiek vannak itt, akik a saját válogatottjukba nem férnek be, vagy ott is a másodvonalat képviselik, addig nem érdemes olyan sokat alkalmazni közülük. 
"Panaszkodunk, hogy Hárai Balázsnak sok a 45, 50, 60 meccs, amit egy évben játszik, igen, de Baksa Benedeknek a tavalyi 22 meccs meg szerintem kevés volt. Ezt csak úgy lehet föloldani, ha Baksa Benedeket olyan csapat vitte volna már el az előző évben is, ahol ő a 60 mérkőzésből 40-en játszik. Iszonyat luxusnak érzem, hogy az aktuális junior válogatottból a kezdő hetes nem a top öt csapatban van elhelyezve."
Gerendás György is markáns véleményt képvisel a témában: 
"A külföldieket úgy venném kettébe, hogy egyfelől van a nemzetközi kupaszereplés. A sikerhez kellenek a külföldiek. Amíg a Recco tudta megvenni a világon a legjobb külföldieket, addig ők voltak sikeresek, vagy a Dubrovnik. Ahogy már minálunk is itt vannak a top külföldi játékosok, akkor már nekünk is lett sikerünk a mostani időkben a BL-ben. Ez az egyik. 
A másik, hogy amíg 16 csapat lesz az OB I-ben, addig, mondjuk ki, hogy nincs mind mögött olyan utánpótlás-nevelés. Az OSC ifi játékosai nem feltétlenül az OSC szintje. Míg a Fradiból, vagy annak idején az Egerből igenis be lehetett tenni ezeket a fiúkat. Vagy legyen mindenkinek komoly utánpótlása, vagy csökkentsük a csapatok számát. Abban a pillanatban, amikor csökkentjük a csapatok számát, már nem kell ennyi külföldi játékos. Illetve ha kevesebb lenne a külföldi, egy vagy kettő, a nemzetközi kupákban játszhatna akármennyi."
Majd egy érdekes esetet is elmesélt arról, hogy szerinte miért nem jó ötlet, ha a hazai élkluboknak külföldi - szerb - csapatkapitánya van. 
"Amikor négy éve Märcz Tomi segítőjeként megnéztük a Szolnok-Eger magyar bajnoki döntőt, azt mondtam Tominak, hogy azért lesz nehéz megverni a szerbeket, mert a mérkőzés előtt Gocic, a Szolnok csékája odahívta magához a csapatot, és elmondta nekik, hogy mit csináljanak. Ugyanezt megcsinálta az Egerben Mitrovic. Tehát amikor a szerb válogatott kapitánya meg a kapusa mondja el a két magyar csapatnak, hogy mi legyen a plusz tennivaló, akkor azokat borzasztó nehéz lesz megverni. Kellenek a top külföldiek, de nem szabad olyan értelemben túlértékelni őket, hogy amikor ezekre a fiúkra rábízzuk egy csapat kapitányi címét, ami nagyon fontos, az szerintem öngyilkosság."
Gerendás megmutathatja, jó az öreg a háznál | Hosszabbítás
Október elsejétől az olimpiai bajnok Gerendás György, a Ferencváros szakmai igazgatója váltja Dabrowski Norbertet, a magyar férfi vízilabda-válogatott másodedzőjét. Benedek Tibor csütörtöki bejelentését vizsgáltuk meg alapos múltidézéssel. 1996 decemberében szövetségi kapitányt választott a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége.

"Tokió eltolása globálisan jó a magyar pólónak"


Általános vélemény volt a szereplők között, hogy az olimpia elhalasztása nem baj. Bíró Attila szerint a fiataloknak pláne nem, és a 30 körüli játékosok is tudnak még fejlődni. A kapitány szerint "az elmúlt egy-másfél évben a fejlődés mérhető és fontos dolog volt."  Inkább az olimpiai selejtező elmaradása bosszantja, mert nagyon jó passzban volt a csapat. Azzal, hogy Tokióban csak jövőre lesz olimpia, a 2017-es budapesti világbajnokság után elkezdett hároméves csapatépítésből négy lesz.
Gerendás is úgy gondolja, hogy Tokió eltolása globálisan jó a magyar pólónak. A nőknél az amerikaiaknak, a férfiaknál az idős csapattal rendelkező szerbeknek viszont nem feltétlenül jött jól a halasztás.
"Ha ez itt a vég, hát az nagyon derék" - csodálatos második félidővel lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink | Eurosport
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva 10-8-ra legyőzte a magyar női vízilabda-válogatott a címvédő Hollandiát a budapesti Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, ezzel a harmadik helyen zárta az Eb-t. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Illés Anna, Leimeter Dóra és Bíró Attila nyilatkozatával.

"Magánál a vízilabda-társadalomnál hülyébb nincs a világon"


A nyári bajnokságot üdvözítőnek tartaná mindenki, hiszen a vízilabda nyári sportág, igazi közege a szabadtéri medence jó időben. Erről is Gerendás György szájából hangzottak el a legütősebb mondatok, aki szkeptikus a dologgal kapcsolatban, mert eddig is meg lehetett volna ezt csinálni.
"Mivel mindenki egyetért abban, hogy a vízilabda nyári sportág, ezért nem csináljuk meg. Mondhatjuk nyugodtan, hogy magánál a vízilabda-társadalomnál hülyébb nincs a világon. Mindenki tudja, hogy jó, mindenki arról beszél, hogy ennek így kéne működni, és mégse csinálja meg senki. Úgy vagyok vele, hogy ha most véletlen kényszerből meg kéne csinálni, akkor semmi nem történne, mert azt mondanák, hogy 'fú, milyen baromi jó volt, akkor jövőre majd ne így csináljuk'. És utána soha többet nem így lenne."
Úszás
Cseh László: "Alighanem elmondhatjuk, hogy ma versenyeztünk utoljára egymás ellen Chaddel"
TEGNAP 17:24
Olympic Games
Csak 7. lett a válógatón, lemarad az olimpiáról Ryan Lochte
TEGNAP 11:11