Az első három számban három ezüst (Kapás Boglárka, Cseh László, Hosszú Katinka), majd egy meglepő bronzérem (Balog Gábor) született – azaz a szombati termés is igencsak szépre sikeredett a berlini Európa-bajnokságon. Jelenleg 11 medáliánál járnak az úszóink, ennyivel többet eddig csak a britek és az olaszok gyűjtöttek.
Huszonöt perc sem telt még el a szombati programból, és máris három ezüstéremmel voltunk beljebb. Bár tény, igazán csak Kapás Boglárka örült annak, hogy a nyitószámban, 1500m gyorson második lett. Fokozatosan jött fel, egy ideig még az élen haladó Mireia Belmontéval is „meccsben volt” – végül 5.75 másodperccel a spanyol mögött ért célba.
Nagyon boldog vagyok, hogy ismét sikerült érmet szereznem, függetlenül attól, hogy fél másodperccel elmaradtam az országos csúcsomtól – mondta Bogi. – Annak külön örülök, hogy ilyen sokáig sikerült Mireiával lépést tartanom. Remek kis verseny volt.”
Úszás
Milák hét, Hosszú három számban indul, Cseh csúcsot állíthat fel az Eb-n
10/05/2021 10:41
Kisvártatva következett Cseh László, aki 100 pillangón finoman fogalmazva sem gyújtotta be a rakétákat, a 8-as pályán nyolcadikként fordult, igaz, a második ötvenen már ugyanannyit jött, mint a végső győztes lengyel Konrad Czerniak. Más kérdés, hogy az elején összeszedett öt tized így megmaradt a végére is, a nagy hajrá arra volt elég, hogy mindenki mást megelőzzön Laci, aki így ismét ezüstérmet szerzett „új számában”, akárcsak egy éve, a világbajnokságon. Akkor egyetlen századdal előbb érintette meg a falat Czerniaknál, 51.45-öt jött, most 51.89-ig jutott (ennél még a ráúszásban is jobban ment neki péntek este: 51.73), míg a polák 51.38-cal győzött.
Laci morgott is egy sort a versenyt követően: „Azért ez a fél másodperc túlzás, ennyivel már hadd ne kapjak ki százon. Szerintem tudtam volna a lengyellel együtt úszni, ha nem kezdek ennyire lassan. A tanulság az, hogy kicsit többet kell ezt a számot gyakorolni év közben, mert egyébként végig jól éreztem magam a vízben, egy pillanatig sincs olyan érzés bennem, hogy elfáradtam.”
Aztán jött Hosszú Katinka, aki elképesztően nagy versenybe bonyolódott a szám eddigi királynőjével, Federica Pellegrinivel. Féltávig Katka vezetett (56.60–56.78) a táv második felében azonban nem tudta tartani a sebességet, az olasz mindkét ötvenen 30 alatti időt jött (29.69, 29.54), míg Katka nem tudott 30 alá kerülni (30.02, 30.07), így az olasz végül 69 századdal előtte ért célba. A mi lányunknak igazából az ezüstért kellett izgulnia, hiszen 12 századdal érte el előbb a falat, mint a holland Heemskerk, és 23-mal előbb, mint az óriásit hajrázó spanyol Costa Schmid. Katka egy bosszús „utálok veszíteni, ettől tud felforrni az agyvizem” mondat kíséretében távozott, hogy készüljön a 200 pillangó elődöntőjére. Abban aztán az erejét szépen beoszva a 4. időt úszta, így Jakabos Zsuzsannával együtt (Zsu 7. lett) vasárnap fináléznak. A második jelenés után aztán Katka kissé megnyugodva elemezte a történteket.
„Kettő pillén csak a döntő volt a lényeg. Még mindig a kétszáz gyors jár az agyamban. Hogy meglehetett volna. Csak nem magamra figyeltem, hanem Pellegrinire. Shane kőkeményen le is cseszett emiatt. Mindig megbeszéljük, hogy csak az én pályám a lényeg, a többi nem... Charlotte-ban 1:56.4-et jöttem edzésből, azaz itt, formába hozva bőven kellett volna annyit tudnom, mint Pellegrininek (1:56.01). Sajnálom, pedig nagyon meg akartam nyerni ezt a számot.”
A negyedik éremesély 200 háton mutatkozott, ám végül nem az szállította a dobogós helyezést, akitől mindenki remélte: Bernek Péter helyett Balog Gábor vonulhatott ki az eredményhirdetésre. Bár Peti rettenetesen fogadkozott, hogy az idén a „nagyszínpadon” is elkapja nemezisét, a lengyel Radoslaw Kaweckit – a debreceni ob-n életében először le tudta győzni –, végül nem csupán ez nem sikerült, hanem az eddig menetrendszerűen szállított ezüstről is lemaradt, csupán 4. lett. Az egy napja, a középdöntőben már villantó Balog Gábor viszont elképesztő energiákat mozgósított az utolsó ötven méteren, és végül sikerült megszereznie a bronzérmet Kawecki, valamint a surranópályán becsúszó német Diener mögött.
Végre egy érem a felnőttek között! – lelkendezett Balog Gabi. – Hihetetlenül boldog vagyok! Tudtam, hogy nem szabad őrültként nekimenni, mert annak csúnya vége lesz. Azt láttam, hogy Diener csapkod mellettem az egyesen, igyekeztem vele menni, illetve az utolsó fordulónál azt is láttam, hogy Peti előtt vagyok. Az utolsó tíz méteren azt hittem, leszakadnak a lábaim, annyira fájtak, de beleadtam mindent – és most csodálatosan érzem magam!” Bernek Peti érthetően csak kereste a szavakat. „Nem igazán akarok most mondani semmit... Iszonyú csalódás... Jövőre valamit teljesen másként kell csinálni.”
A délutáni programban még két magyar volt érdekelt: Kozma Dominik és Takács Krisztián egyaránt elődöntőzött 50 gyorson, ám egyiküknek sem volt komoly esélye a fináléra. Doma őszintén bevallota, hogy „legalább megúsztunk egy visszalépést”, minthogy vasárnap számára a vegyesváltó a legfontosabb – Cseh László is ezért sietett vissza a csapat szállására, és Gyurta Dániel is nagyon hegyezi magát, már csak Bernek Pétert kell megvigasztalni, hogy meglepetést okozhasson a magyar kvartett.
(Forrás: MÚSZ)
European Championships
Daganatos betegen indul a budapesti Eb-n a rekordtartó úszó
09/05/2021 14:59
European Championships
Minden, ami ránk vár a budapesti úszó Eb-n
08/05/2021 16:17