Semmiből előkerülő versenyzők Milák Kristóf környékén, világcsúcshoz közeli űrúszás, és egy nagy visszatérő az olimpiai medencében - egy zseniális üzenettel. Kérdés: mi a titok?

Egyre inkább éledezik az úszóvilág, a magyarok közül többen is rajthoz álltak a hétvégén, és voltak olyanok - például Hosszú Katinka vagy épp Milák Kristóf -, akik nemzetközi versenyen mutatták meg, hol tart jelenleg a felkészülésük. Ezek még sokkal inkább szintfelmérő, az edzésprogramba iktatott állomások, és egyelőre a várakozásoknak megfelelően egy-egy versenytől eltekintve az európaiak és az amerikaiak is többé-kevésbé csendben vannak, hisz ki-ki a saját nemzeti bajnokságára vagy épp olimpiai válogatójára készül. 
Immár évek óta megszokott, hogy a japánok teljesen más taktikához folyamodnak, így a napokban meg is tartották 2021 első komolyabb megmérettetését, a Japan Opent - méghozzá abban a Tokyo Aquatics Centre-ben, amely az olimpiai számok helyszíne is lesz egyben. Az úszósportot követők megszokhatták, hogy ilyenkor a földtől egészen elrugaszkodó eredmények is születhetnek, gondoljunk csak Ippei Watanabe semmiből jövő 200 melles világcsúcsára még 2017 januárjából. Akkor ő volt az első olyan versenyző a történelemben, aki 2:07-es időn belül úszta le a távot (2:06,67), a jelenlegi rekordot pedig 2:06,12-vel Anton Chupkov tartja.
Úszás
Hosszú Katinka és Milák Kristóf is begyűjtött egy aranyat, utóbbi megdöntötte Chad Le Clos csúcsát
TEGNAP 17:46
Ehhez járt ezúttal elég közel Shoma Sato. A mindössze 19 éves tehetség ezüstérmes volt ebben a számban a 2019-es budapesti junior vb-n, majd 2020 elején már 2:07-tel, idén januárban pedig 2:06-tal kezdődő eredményt produkált. Ezt továbbfaragva most 2:06,74-et repesztett, ami minden idők 6. legjobb ideje, mindössze hét századra Watanabe japán csúcsától. Érdekesség, hogy Sato nagyon gyorsan kezdett, féltávnál 1,11-gyel járt a világcsúcsrészidőn belül, az utolsó ötvenre fáradt el kissé.
Íme:
A többi versenyszám is hozott érdekességeket, férfi 100 méter pillangón például négyen is 52 másodpercen belüli idővel zártak: Takeshi Kawamoto győzött 51,28-cal, mögötte Naoki Mizunuma (51,34), Katsuo Matsumoto (51,47) és Yuki Kobori (51,87) volt a sorrend. Ez mindhárom dobogósnak bőven egyéni csúcs, viszonyításképp mindhárman döntőt úszhattak volna a 2016-os olimpián és a 2019-es világbajnokságon (Rióban 51,73-mal, Gwangjuban 51,70-nel lehetett fináléba jutni), a 2020-21-es világranglistán pedig a 4., 5. és a 7. helyet jelenti - ezt a világranglistát a kaposvári országos bajnokságon győztes Milák Kristóf vezeti (51,07).
Férfi 400 vegyesen a házasságtörési botránya miatt korábban fél évre eltiltott Daiya Seto 4:12,57-tel köszönt be (ez a 3. legjobb jelenleg a világranglistán), ám ennél is fontosabb, hogy Rikako Ikee visszatérése nagyon szépen halad. A 20 éves, olimpiai döntős tehetség leukémiából felgyógyulva tavaly újrakezdte az edzéseket, sőt, 594 napnyi kihagyás után augusztusban már versenyzett is, azzal a nem titkolt céllal, hogy szeretné beverekedni magát a japán olimpiai keretbe.
Ez egyre reálisabbá válik, hisz ezúttal 24,91-gyel 2. lett 50 méter gyorson, mindössze szűk öt tizedre attól a 24,46-os szinttől, amivel már biztos csapattag lenne. "Még nem értem el a versenysúlyomat, nagyjából öt kilót híznom kell, így természetes, hogy az első tizenöt méteren elég lassú vagyok. Egyelőre még nem látom magam előtt az olimpiát, de lépésről lépésre haladok, nem kapkodok és rohanok el semmit" - mondta a verseny után.
Ikee első útja a Japan Open után a telefon fényképezője elé vezetett. "Soha ne add fel, Sarah!" feliratot rajzolt a kezére, üzenve annak a Sarah Sjöströmnek, aki könyöktörése miatt három hónapos kihagyásra kényszerül. A dolognak természetesen előélete is van, hisz Sjöström a 2019-es vb-n, a 100 pillangó döntője után Maggie MacNeillel és Emma McKeonnal ugyanezt az üzenetet küldte a betegségével harcoló japán lánynak.
Sato, vagy épp a 100 pillések eredményéből persze egyelőre nem lehet és talán nem is kell túl sok következtetést levonni, hisz egyrészt valóban nem most, hanem sokkal inkább az olimpián kell csúcsformában lenni, másrészt az utóbbi években eljátszották már párszor, hogy év elején parádés formában voltak, aztán nyárra visszaestek, a legutóbbi két vb-n például egyaránt a top10-en kívül végeztek az éremtáblán, "csupán" Seto hozott nekik egy-egy aranyérmet 200 és 400 vegyesen. 
Mindenesetre figyelemre méltó és elgondolkodtató a mostani teljesítményük: a címben szereplő kérdésre talán a sok edzés és verseny lehet a legjobb megoldás (januárban például a szokásos Kitajima-kupát is megtartották), arra a "titokra" pedig talán még ők maguk sem jöttek rá, hogy mindezt miért most, és nem mondjuk július végén vagy augusztus elején csinálják.
Ha mondjuk Sato megnyeri Tokióban a 200 mellet, akkor egy szót sem szóltunk.
részben viaSwimSwam
Úszás
Magyar éremeső Monacóban, két arany is jutott vasárnapra a Mare Nostrumon
22/05/2022 19:52
Úszás
Titmus világcsúcsot döntött 400 gyorson
22/05/2022 12:43