„…nem is inkább szégyenteljes, hanem nevetséges."
Pénteken beszámoltunk arról, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Evgeny Rylov kilenchónapos eltiltást kapott a Nemzetközi Úszószövetségtől, mert március 18-án több sportolótársával, így a sífutó Alexander Bolshunovval, a ritmikus gimnasztikázó ikerpár Arina és Dina Averinával, a műkorcsolyázó Evgenia Tarasovával, Victoria Sinitsinával és Nikita Katsalapovval, a tornász Viktoriia Listunovával és Ivan Kuliakkal, valamint a szintén úszó Vladimir Morozovval színpadra állt a moszkvai Luzhniki stadionban rendezett, a Krím megszállásának évfordulója alkalmából rendezett háborúpárti ünnepségen.
A 100 és 200 méter hát olimpiai bajnoka 2023. január 20-tól versenyezhet ismét, ám a döntés nincs komolyabb hatással a pályafutására, hiszen a FINA korábban minden orosz és fehérorosz sportolót eltiltott az idei nagy világeseményekről, így a június végi, budapesti világbajnokságról, valamint a decemberi rövidpályás-vb-ről. Az orosz szövetség erre válaszul bejelentette, 2022-ben egyetlen FINA-eseményen sem indulnak. A büntetés az augusztusi, római Európa-bajnokságot is érinti.
Úszás
Eltörte a lábfejét, kihagyja a budapesti úszó-vb-t a világcsúcstartó
11/05/2022 15:05
Rylov az orosz sajtónak röviden nyilatkozva bejelentette, jogi útra terelik az ügyet.
"Az ügyvédeim nekiláttak az ügynek, mindent gondosan tanulmányoznak az ellenem felhozott vádakkal kapcsolatban. Hogy fellebbezünk-e majd? Meglátjuk! Egyelőre kommentár nélkül, csendben tesszük a dolgunkat.”

Evgeny Rylov

Fotó: AFP

Az edzője, Andrei Shishin is megszólalt.
„Szerintem együtt gyorsan és könnyen átvészeljük ezt az időszakot. Kilenc hónap nem a világ, folytatjuk az edzéseket, ráadásul a FINA hatáskörébe nem tartozó oroszországi versenyeken jelen állás szerint szerepelhet.”
A Kremlből is érkezett válasz, az egyik legfontosabb orosz sportvezetőnek számító DmitrySvischev pedig nem fogta vissza magát.
„A döntést meg kell támadni, ez egyértelmű. Rylov kifejtette az álláspontját, és az ezért való kizárás minden nemzetközi szabály megsértését jelenti. A FINA csatlakozott a politizáló szövetségek sorába, amelyek ok nélkül diszkriminálják az orosz sportolókat. Ez oroszellenesség, ami ráadásul vele szemben már Tokióban elkezdődött, hiszen mindannyian tudjuk, hogyan provokálták őt az olimpián. Meg kell védenünk a sportolóinkat. A fellebbezésre Rylovnak 21 napja van, ezt ki is használjuk.”

Orosz olimpiai bajnokok

Fotó: AFP

Az orosz olimpiai bizottság elnöke, Stanislav Pozdnyakov nevetségesnek tartja a büntetést.
„A nemzetközi sport kőkeményen a politika részévé vált. Ráadásul láthatjuk, hogy egy folyamatról beszélünk, ahol az egyes sportági vezetők kedvükre döntenek. Egy sportolót 9 hónapra felfüggeszteni egy eseményen való részvétel miatt nem is inkább szégyenteljes, hanem nevetséges. Ez diszkrimináció, az alapvető emberi jogok megsértése. Következetességet várunk a nemzetközi sportszövetségektől: hozzanak hasonló intézkedéseket a különböző országok összes többi sportolójával szemben, akik így vagy úgy, de jelezték álláspontjukat az aktuális eseményekkel kapcsolatban.”
Folytatás következik…
Forrás: sport-express.ru
Úszás
24 évesen visszavonul a világbajnok úszó
10/05/2022 17:15
Úszás
Híres edzővel készül és éremért érkezik Budapestre a dél-koreai tinédzser sztár
10/05/2022 10:02