Mihályvári-Farkas abszolút kihozta a maximumot a versenyéből, hiszen tudta, hogy az olasz Simona Quadarella érinthetetlen (az olasz kiemelkedett a mezőnyből, 15:54,15-tel nyert), mögötte viszont jól felépített, okos úszással lett második. 800 méternél robbantott, 16:02,15-ös ideje pedig az ezüstérem mellett egyéni csúcsot jelent.
„Abszolút arra számítottam, hogy mindkét olasz és a portugál is erősen elkezdi. Próbáltam kizárni Quadarellát és megküzdeni a többiekkel. Lehetett tudni, hogy 800 körül Caramignoli és Holub is „meghal”, így nem 500-nál váltottam iramot, hanem 800-nál, érzésre ez sikerült is. Örülök az időnek és a helyezésnek. Bölcsebben csináltam, mint tavaly, a 400 vegyes óta eltelt egy napban mindenre gondoltam, csak az úszásra nem, de az uszodába érkezve eljátszottam a gondolattal, hogy itt lehet sanszom dobogóra állni. Amit csak lehetett, elértem most. Minden fordulónál volt bennem félsz, mert éreztem, hogy a végét járom és féltem, nehogy újítsanak a végén, ez végig hajtott. Folyton láttam, hogy az edzőm segít a partról, tudtam, hogy jó az iram, ez mindig nagyon sokat jelent, sok erőt tudok ebből meríteni.”
A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Pádár Nikolett, Molnár Dóra összeállítású 4x100-as mix gyorsváltó az erős mezőnyben 3:26,54-gyel hetedik lett.
Úszás
Milák Kristóf kőkemény év elé néz, Kapás Boglárkát újra fel kell építeni
20/10/2022 - 08:40
Jól éreztem az úszást, és a legfontosabb, hogy döntőztünk. Fiatal a csapat, van még időnk, jó lesz ez” – értékelt a 48,40-es részidőt úszó Szabó, majd Németh (48,28) folytatta:
„Nagyon rosszul nyúltam be a váltásnál, nem tudtam eldönteni, tegyek tempót a végére vagy ne, így hosszú csúszás jött össze. Körül vagyunk véve fiatalokkal, pár éven belül össze lehet rakni ebből egy ütős váltót. Mindenkin érződik, hogy lassan itt az Eb vége, meglátjuk, holnap mi lesz a 4x200-as mix gyorsváltóval.”
Igazi hullámlovaglás volt” – kezdte Pádár, aki 54,98-at ment. „Fordultam és éreztem, hogy pattogok a vízen és nem haladok sehova. Ezeket az időeredményeket szerintem nem szabad nézni, nagyon furcsa volt az egész. Nagyon örülök a hetedik helynek, jól éreztem magam.”

Németh Nándor, Szabó Szebasztián és Pádár Nikolett (b-j) a 4x100 méteres vegyes gyorsváltó döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI

Molnár a 100 hát középdöntője után (ahol 1:01,13-mal a 12. helyen zárt összesítésben) 54,88-at repült befejezőemberként. „Ez a részidő tökéletes a 100 hát után. Nagyon örülök a hetedik helynek, mindenki kiúszott magából mindent, büszkék lehetünk magunkra. Tényleg hullámlovaglás volt, megnehezítette a döntőt.”
Senánszky Petrának kevésen múlt a döntő 50 méter gyorson (25,11-gyel 9. lett összesítésben, 24,99 kellett a legjobb nyolchoz), viszont így is biztosan lesz négy egyéni döntős magyar kedd este. 200 méter pillangón Milák Kristóf és Márton Richárd egymás melletti pályán úszva, simán jutott tovább, ráadásul Milák nem meglepő módon a legjobb idővel (1:53,97), Márton pedig egyéni csúccsal (1:55,36).
Volt közös taktikánk, de azt megtartjuk magunknak, mert szeretnénk megtartani az előnyünket” – mondta a futam után Milák. „Jól éreztem magam, jó volt az iram és a fordulók is, kellemes bemelegítést jelentett a holnap délutánra. Pihentem, feltöltődtem mára, szóval jó lesz ez.”
Úgy lett megbeszélve, hogy ne legyek ott Kristóf mellett a döntőben, mert messze veri a mezőnyt. Én így nem fogok kapni hullámot, hiszen a hatos pályán úszok majd, a többieket kell néznem. Örülök, hogy megint egyéni csúcs lett, jól kijött a lépés” – nyilatkozta Márton.

Márton Richárd (j) és Milák Kristóf a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI

200 méter vegyesen Hosszú Katinka biztatóan remek hajrával nyerte meg a második középdöntőt, 2:12,52-es ideje a harmadik legjobb az összesítésben, és Sebestyén Dalma is becsúszott a fináléba a nyolcadik helyen (2:13,26).
Nem rossz, még össze kell raknom, hogy mi is történt” – értékelt Hosszú a futam után. „Érzem, hogy sokat versenyeztem, mintha kicsit jobb lenne a mozgásom, de közben fáradok is. A 400 vegyes után volt, aki azt mondta, inkább menjünk haza, de úgy éreztem, ezt nem tehetem meg. Most nem éreztem olyan elkeserítően magam a vízben, mint eddig. Néztem az első előfutamot, sokan mentek 13-at és tudtam, hogy muszáj lesz 13 alatt menni a döntőhöz. Örülök, hogy sikerült megszereznem egy jó pályát” – utalt arra, hogy a hármason úszik kedden. Egyébként várhatóan nem lesz könnyű napja, hiszen a 200 pillangó előfutamában is jelenése lesz reggel. „Vagy megtesszük az összeset, vagy egyre menjek rá? Ez kicsit most olyan, mint az orosz rulett” – mondta erről az MTI-nek.
Nem úgy alakult ez a középdöntő, ahogy elterveztem és nagyon rossz, hogy megint magyarázkodnom kell. Nem tudom, mi mehetett félre, nagyon sokat dolgoztam ebben a félévben is, de valahogy nem akar sikerülni most” – nyilatkozta kissé csalódottan Sebestyén, de lesz lehetősége javítani.

Hosszú Katinka a célban a női 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI

A nap legkomolyabb idejét egyébként David Popovici úszta: a 100 gyors friss világcsúcstartója 200-on 1:42,97-tel, minden idők negyedik legjobb eredményével győzött – nála csak Paul Biedermann (1:42,00 és 1:42,81 a 2009-es vb-n, ugyanebben a medencében) és egyetlen századdal Michael Phelps (1:42,96) tudott jobbat a történelemben. Halkan jeleznénk: a román srác még mindig csak 17 éves…
Folytatás kedden.
European Championships
Milák: Még mindig jobban örülök annak, hogy itt vagyok, mintha a Szigeten veretném hat napig
17/08/2022 - 13:49
European Championships
Úszó-Eb: Milák és Márton szenzációja, mi lesz Hosszú Katinkával? - nyilatkozatok
17/08/2022 - 07:28