Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-Eb: Egerszegi nyomában Molnár Dóra, Milák-csúcs, Popovici őrült rekordja – nyilatkozatok

Nagy Benjámin

Publikálva 12/08/2022 - 21:19 GMT+2

Európai ember – hivatalosan – még nem ment 47 másodpercen belül 100 méter gyorson – egészen 2022. augusztus 12-ig, hiszen a 17 éves román klasszis, David Popovici laza (!) Európa-csúccsal végzett elsőként a szám középdöntőjében. Molnár Dóra Egerszegi Krisztina magasságaiba emelkedett, ami az Eb-debütálásokat illeti, Szabó-Feltóthy Eszter és Szabó Szebasztián viszont csalódottan értékelt.

Molnár Dóra

Fotó: MTI

Mint ahogy arról beszámoltunk, a vb-döntős, friss junior-Európa-bajnok Molnár Dóra élete első Eb-döntőjében 2:09,73-mal bronzérmes lett. A Budafóka 16 éves tehetsége az úszósport egyik legendás helyszínén, a római Foro Italico dobogóján állhatott először dobogóra nagy világversenyen (a csütörtökön harmadik helyen záró 4x200-as gyorsváltóval az előfutamban úszott, ott a színfalak mögött kapta meg a bronzérmét), és ha ez nem lenne elég, ezzel Egerszegi Krisztina nyomdokaiba lépett: Egerszegi 1989-es, bonni ezüstje óta ugyanis csak egy versenyző, a román Diana Mocanu tudott fiatalabban érmet nyerni női 200 méter háton Eb-n (2000-ben, Helsinkiben, 15 évesen).
„Nyitott a medence és figyelni kell, hogy ne össze-vissza ússzunk, nincs semmi, amihez tudnánk viszonyítani. Jó a forduló utáni delfinem, ezzel próbáltam előrehozni magam. A végén nagy csata volt, boldog vagyok, hogy így sikerült kijönnöm belőle. Nagyon örülök, hogy két nap után két érmem van, remélem, hogy a váltókkal még sikerül felállni a dobogóra. Úgy tűnik, ez az év nagyon bejött nekem, és bízom benne, hogy a következők is hasonlók lesznek” – mondta a döntő után.
Szabó-Feltóthy Eszter 2:10,23-mal negyedik lett, amivel egyáltalán nem elégedett.
„Nem örülök neki. Ennél többet dolgoztam, de majd egyszer kijön, ha nem is most… az időben, a versenyzésben, mindenben jobbra számítottam. Tudom, hogy miket úszok edzésen, ez a közelében sincs. Jó lenne már valami pozitívum is, ezért küzdök tovább.”
picture

Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra

Fotó: MTI

Szabó Szebasztián 50 méter pillangón 23,62-vel nyolcadikként zárt. Az eredménye és a helyezése csalóka, hiszen bár címvédőként ugrott medencébe, tudni lehet róla, hogy a világbajnokság óta szinte csak az 50 gyorsra készül. Bemelegítésnek tehát nem volt rossz, bár kicsit többet várt magától.
„Nem mondanám, hogy jól alakult a futam, az idő is nagyon rossz, de agresszívabban, gyorsabb frekvenciával úsztam, ahogy elterveztem – végül nem jött össze. Ilyen is kell, ebből tanulok, főleg úgy, hogy nem készültem annyira erre az 50 pillangóra. Döntőbe kerültem, leúsztam, semmi baj nincs.”
Az olaszok előre is várható parádéja (Margherita Panziera 200 háton, Thomas Ceccon 50 pillangón, Nicolò Martinenghi 100 mellen, Simona Quadarella 800 gyorson nyert) mellett David Popovici-ról szólt a pénteki program: a világbajnok már délelőtt odapakolt egy 47,20-as Európa-csúcsot, hogy aztán 46,98-at durrantson este. Ez egyrészt minden idők harmadik legjobb eredménye (Cesar Cielo 2009-es, ugyanebben a medencében úszott világcsúcsától mindössze hét századra jár, Caeleb Dressel 46,96-jától kettőre), másrészt Európa-csúcs, egyben az első 47 másodpercen belüli úszás európai embertől 100 méter gyorson: Alain Bernard-nak van ugyan 2009-ből egy 46,94-es cápadresszes ideje, de ezt a FINA nem megfelelő ruházat (Arena X-Glide) miatt nem tartja hivatalosnak. Könnyen elképzelhető, hogy szombat este Popovici világcsúcsot repeszt, főleg úgy, hogy az első ötvenben érezhetően még bőven maradt (laza tempók után 22,93-ra fordult, Cielo 2009-ben 22,60-ra), a 24,05-ös második ötven viszont brutális.
picture

Popovici meghajolt a közönségnek az Európa-csúcs után

Fotó: AFP

Az ellenfelek tehát valószínűleg az ezüstért és a bronzért csatázhatnak, és jó esélye lehet Milák Kristófnak és Németh Nándornak – Milák saját egyéni csúccsal, 47,76-tal (Németh országos csúcsától hét századra) a második legjobb idővel jutott döntőbe, így az ötös pályán, közvetlenül Popovici mellett úszhat, míg Németh (48,22) a surranón, az egyesen mehet. Elmondásuk szerint mindkettejükben maradt még, és begyújtják a rakétákat szombaton.
Rajtuk kívül egyébként biztos szombat esti döntős 200 háton Kós Hubert és Kovács Benedek is: Kós a dobogóért csatázhat (szépen felépített úszással, az előre kijelölt időt tartva, 1:57,68-cal ötödikként jutott döntőbe), míg a vb-döntős Kovácsnál kérdés lehet, délelőtt mennyire úszta ki magát (1:56,81-es egyéni csúcsot ment, ez is kellett ahhoz, hogy a két legjobb magyarban benne legyen, Telegdy Ádám esett ki az előfutamban; a délutáni 1:57,83 a hatodik helyre volt elég a középdöntőben), hiszen a világbajnokságon is elárulta, egyelőre még a három úszással van gondja. A Duna Arénából szerzett rutin mindenesetre jól jöhet szombaton.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása