Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-Eb: magyar csúcsok és komoly idők, Jakabos gyorsabb, mint 18 éve

Nagy Benjámin

Frissítve 05/12/2023 - 20:08 GMT+1

Kedden, a Bukarest külvárosához tartozó Otopeni-ben elkezdődött a 2023-as rövidpályás úszó-Európa-bajnokság, amelynek első esti programjában Jakabos Zsuzsanna, Senánszky Petra, Márton Richárd és a két 4x50-es gyorsváltó is versenyzett a magyarok közül.

Jakabos Zsuzsanna. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI

A délelőtti előfutamokat követően közülük Jakabos, valamint a két váltó úszhatott döntőt, míg Senánszky és Márton elődöntőben volt érdekelt.
Jakabos Zsuzsanna a mezőny, egyben az Eb korelnökeként úgy jutott a 400 vegyes fináléjába, hogy számos versenytársa - köztük a mezőny legfiatalabbja, a 10. helyen záró, 2008-as születésű Jackl Vivien - még meg sem született akkor, amikor ő 18 évvel ezelőtt, 16 évesen már érmes volt a trieszti Eb-n ebben a számban.
Akkor a döntőben 4:35,68-at úszott, most viszont ennél jobbat: 200 méterig a második helyen haladt, végül 4:32,87-tel negyedik lett a két brit, Abbie Wood és Freya Colbert, valamint az ír Ellen Walshe mögött.
"Úgy érzem, hogy nem rontottam el semmit, magamhoz képest a fordulóim is rendben voltak. Sikerült négy másodpercet javulni a délelőttihez képest, és körülbelül így is terveztem" - mondta a döntő után Jakabos, hozzátéve: a 18 évvel ezelőtti döntőjére szinte egyáltalán nem emlékszik.
"Nem emlékszem arra a futamra, de az biztos, hogy nagyon más volt, és én magam is nagyon más ember voltam. Lassabban úsztam akkor, mint most, úgyhogy ez örömmel tölt el."
picture

Az országos csúcsot úszó női 4x50-es gyorsváltó (Komoróczy Lora, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Pádár Nikolett). Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI

A Senánszky Petra, Ugrai Panna, Komoróczy Lora, Pádár Nikolett összeállítású 4x50-es női gyorsváltó már reggel is országos csúcsot repesztett (az 1:39,28 a hetedik döntős helyhez volt elég), ezt javították tovább este 1:38,49-re - sorrendben a svéd, olasz, brit, dán és holland váltó mögött ez most a hatodik helyet jelentette. Minden szempontból nagyon biztató, hogy a döntős mezőny legfiatalabb váltójaként, egy 2004-es és két 2006-os születésű versenyzővel jött össze a döntős szereplés, úgy, hogy egyéniben Ugraira, Komoróczyra és Pádárra is fontos feladatok várnak más számokban. Senánszky egyébként egyéniben középdöntőt úszott 50 gyorson, a saját országos csúcsától kilenc századdal elmaradva 14. lett, de számára fontosabb, hogy jövő héten, a cikluszáró győri versenyen olimpiai A-szintet ússzon nagymedencében ezen a távon.
A férfi váltó a sosem látott Szabó Szebasztián, Nell Olivér, Jászó Ádám, Márton Richárd összeállításban abszolút helytállt, és 1:25,71-gyel az ötödik helyen zárt - úgy, hogy Szabó első emberként, 20,88-cal az egész mezőny második leggyorsabbja volt a nagymedencés világbajnok, a győztes brit váltót repítő Benjamin Proud mögött. Ez a forma az egyéni számokban, 50 gyorson és 50 pillangón egyértelműen érmet jelenthet majd neki. A hétvégén még a US Openen versenyző, Amerikából "beeső" Márton 100 pillangón a középdöntő 12. helyén zárt.
Utóbbi számban egyébként két elég komoly és figyelemre méltó idő is született: a svájci Noe Ponti Evgeny Korotyshkin 2009-es Európa-csúcsától mindössze 13 századdal maradt el, 48,61-et úszott, és a francia Maxime Grousset is 49 másodpercen belül ment. Ők ketten a szerda esti döntőben nagyot harcolhatnak, ami akár 48,5 másodperc alá is hajthatja valamelyiküket.
Férfi 400 méter gyorson meglepetésre Daniel Wiffen győzött, aki az úszósport történetének első ír Európa-bajnoka lett rövidpályán - 3:35,47-tel új ír csúcsot ért el, és megelőzte a topfavorit litván Danas Rapšyst.
Az egyébként már most eldőlt, hogy a szerda esti döntőkben összesen két magyarnak szurkolhatunk: Késely Ajna a harmadik, Flück Nóra a negyedik legjobb idővel jutott tovább női 800 méter gyorson. Várhatóan Késelynek köszönhetően meglesz az Eb első magyar dobogója is.

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés