Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-Eb: Szabó Szebasztián történelmet írt, a magyar tehetségek csodásak

Nagy Benjámin

Publikálva 04/11/2021 - 19:33 GMT+1

Megvan a második magyar aranyérem is Kazanyban, Burián Kata, Szabó-Feltóthy Eszter, valamint Jakabos Zsuzsanna is döntőt úszott, de Milák Kristóf és Kós Hubert is beköszönt. Pádár Nikolett és Ugrai Panna nevét pedig érdemes lesz mindenkinek megjegyeznie a jövőben.

Szabó Szebasztián az 50 gyors döntője után

Fotó: AFP

A kazanyi rövidpályás úszó-Európa-bajnokság harmadik napjának összefoglalója.

A verhetetlen Szabó Szebasztiánra nincsenek szavak!
A 25 éves versenyző azok után, hogy szerdán megszerezte élete második Európa-bajnoki címét (májusban Budapesten normálmedencében nyert 50 méter pillangón, friss élményként szenzációs hajrával 100 méter pillangón győzött), rögtön „hozzácsapta” a harmadikat is, ráadásul a királyszámban, 50 méter gyorson, egy elég erős mezőnyben. Szebi a középdöntőből a legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol remekül elkapta a rajtot, a forduló után pedig esélyt sem hagyott senkinek, és végül 20,72-es egyéni csúccsal, Lobanovszkij Maxim 20,68-as országos csúcsától mindössze négy századra elmaradva lett első – ezzel egyébként a magyar úszósport első aranyérmét szerezte rövidpályás Eb-n ebben a számban. Mögötte az olasz Zazzeri tizenkét százados hátrányban végzett másodikként, megelőzve a holtversenyben bronzérmes lengyel Juraszeket és a hazaiak nagy kedvencét, a topfavoritként beharangozott Morozovot. Az ellenfeleknek nem éppen kecsegtető, hogy az új technikával úszó magyar aranyhalmozó 50 pillangón és 100 gyorson is rajthoz áll még. Mi lesz akkor, ha ez az új technika még csiszoltabb és tökéletesebb lesz a jövőben?!
Rajta kívül is volt magyar érdekeltség a döntőkben, ám kissé balszerencsésen. 200 méter pillangón a Szabóhoz hasonlóan az utóbbi heteket végigversenyző Jakabos Zsuzsannának mindössze két tized hiányzott a dobogóhoz, végül 2:05,67-tel negyedik lett, az újdonsült Európa-bajnok az egyedüliként 2:05-ön belül úszó (2:04,97) orosz Chimrova. 200 méter háton a holland Toussaint győzött, a 19 éves Szabó-Feltóthy Eszter a nagyon szép negyedik, a hagyományosan ötvenes medencében erősebb Burián Kata a hetedik helyen ért célba.
picture

Jakabos Zsuzsanna

Fotó: AFP

Csütörtökön is lesz kinek szurkolni a döntőkben, hisz 200 méter vegyesenKós Hubert az ötödik, 200 méter pillangón Milák Kristóf a legjobb idővel finalista – nem lenne meglepetés, ha két érem, köztük egy arany is összejönne. 100 méter gyorson a 15 éves Pádár Nikolett középdöntőt úszhatott, úgy, hogy már a délelőtti előfutamban brutális korosztályos országos csúcsot repesztett, amit délután még tovább javított – 54,05-tel az összesített 15. helyen zárt, és nemhogy országos ranglistavezető lett, hanem Molnár Flóra 17 évesek között tartott rekordjától (53,96) sem járt messze. Ha így folytatja, rá, valamint a „szokásos” korosztályos csúcsot ezúttal 50 méter háton hozó (27,55) hozó Ugrai Pannára is nagyon oda kell figyelni a jövőben.
Nem akármilyen versenyt hozott a női 100 méter vegyes és a férfi 100 méter mell. Előbbi számban óriási meglepetésre ketten is legyőzték Sarah Sjöströmöt, és a lengyel Alicja Tchórz lett az Európa-bajnok, egy századdal megelőzve az orosz Maria Kamenevát. Utóbbiban a középdöntőben kis híján világcsúcsot úszó Ilya Shymanovichnak (55,77) nemhogy a rekord, az aranyérem sem jött össze, hisz Nicoló Martinenghi lenyúlta őt (55,63). A döntő erősségét mutatja, hogy a bronzérmes holland Kamminga is 56 másodpercen belül úszott (55,79).
1500 méter gyorson Florian Wellbrock egyrészt megelőzte Gregorio Paltrinierit, másrészt szűk két másodpercre járt az olasz 2015-ös világcsúcsától (14:09,88-at teljesített), míg a női 4x50-es vegyesváltót az oroszok (Kameneva, Godun, Surkova, Klepikova) nyerték.
Péntek délelőtt Burián Kata, Szabó-Feltóthy Eszter és Ugrai Panna 100 méter háton, Milák Kristóf 200 méter gyorson, Jakabos Zsuzsanna, Mihályvári-Farkas Viktória, Szabó-Feltóthy és Ugrai 200 méter vegyesen, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón áll rajthoz, a délutáni döntőkben pedig Kós (200 vegyes), Milák (200 pillangó) és Mihályvári-Farkas (1500 gyors) is érdekelt lesz. Utóbbi számban egyébként a 16 éves Fábián Bettina második tartalék.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés