A koronavírus sehol sem könnyíti meg a sportéletet, de Görögországban egészen extrém és példátlan szabályozásokat hoztak. Ennek az úszók isszák meg leginkább a levét - akik természetesen nem is maradtak csendben.

Másodszor is megugrott a fertőzésszám Görögországban, naponta szűk háromezer új pozitív eset születik, ami miatt az illetékes szervek úgy döntöttek, egyebek mellett a sportélet minden területén is újabb korlátozásokat vezetnek be. Ezzel alapjában véve nem lenne akkora gond, ha az egyes élversenyzők edzéseit és versenyeit, egyben az olimpiát szem előtt tartó felkészülési tervét nem befolyásolnák. 
Az úszóknál azonban pont ez történt, ráadásul olyan komoly szinten és mértékben, ami szűk öt hónappal a teljes ellehetetlenülés felé vezet. A mindenféle kommunikációt mellőző "büntetés" valóban büntetés: az ország területén az egyes regionális bezárások következtében összesen 75 (!) úszó edzhet. Mondani sem kell, hogy ez nemcsak az olimpiára vagy az olimpiai kvalifikációra (továbbá a májusi, budapesti Európa-bajnokságra) készülőket, hanem azokat a fiatal tehetségeket is érinti, akiknek egy hosszabb kihagyás beláthatatlan és súlyos hosszú távú következményeket jelentene a karrierjükben, a fejlődésükben.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54

andreas-vazaios.jpg

Fotó: Eurosport

Pénteken az egyik legjobb görög úszó, az Európa-bajnok vegyesúszó Andreas Vazaios több válogatottbeli társával, egyéb sportolókkal, valamint edzőkkel egyetemben nyílt levélben tiltakozott.
"
Mindössze annyit szeretnénk kérni, hogy térjünk vissza az eggyel korábbi állapothoz: mindenki úgy tréningezhessen, ahogy eddig. Amíg az úszósportban nincsenek koronavírusos esetek, addig a futballban és a kosárlabdában minden héten több pozitív tesztről hallani, mégsem állítják le az edzéseiket vagy a bajnokságaikat. Arról ne is beszéljünk, hogy az elmúlt hónapokban lényegében egyetlen egy úszóversenyt sem rendeztek Görögországban"
- fogalmazott Vazaios.
Az Eb-bronzérmes hátúszó, Apostolos Christou kifejtette, más problémák is vannak a háttérben - ő Instagram-oldalán egyenesen úgy fogalmazott, "rohad nálunk az olimpiai játékok második legnépszerűbb sportja".
"Azok után, hogy az utóbbi pár hónapban voltak olyan korlátozások, ami miatt sokan hosszú ideig nagyon kevés időt tölthettek a vízben és csak a szárazföldi edzésekkel tarthatták szinten magukat, nagyjából tíz nappal ezelőtt 400 kiválasztott versenyző lehetőséget kapott arra, hogy normál körülmények között visszatérjen a medencébe. Erre nem sokkal később jött a hír, hogy ismét korlátoznak minket. 
A döntésüket azzal indokolták, hogy úgy érzik, nagyjából 75 főnek lehet még bármiféle esélye a tokiói kijutásra. Ezt nem tudjuk elfogadni, ez senkinek sem jó, a gyerekeket pedig pláne nem hagyhatjuk magukra. Arról ne is beszéljünk, hogy az edzők hónapok óta semmilyen fizetést nem kapnak az államtól..."
Görögországnak jelenleg egy váltója (a 4x100-as férfi gyorsváltó) és öt egyéni versenyzője számít biztos tokiói indulónak, Christou és Vazaios mellett Anna Ntountounaki, Apostolos Papastamos és Kristian Gkolomeev is aláírta a nyílt levelet.
SwimSwam
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27