100 méter gyorson 47,30, 200 méter gyorson 1:45,26 16 évesen. Még leírni is félelmetes.

Túlzás nélkül állítható, hogy ami a római Foro Italico medencéjében történik ezekben a napokban, az felér a csodával. A junior-Európa-bajnokságra jó néhány olyan tehetséges úszó is elutazott, akik a hónap végén ott lesznek az olimpián, főleg abból a célból, hogy legyen még egy felkészülési versenyük Tokió előtt. Épp ezért nem lehetett arra sem számítani, hogy most dőlnek meg a korosztályos világcsúcsok.
Aztán jött David Popovici.
European Championships
Úszó-Eb: Milák-arany, szép váltóezüst és egy adag bosszankodás – nyilatkozatok
8 ÓRÁJA
A Steaua versenyzője 2004. szeptember 15-én, Bukarestben született, és már egészen kicsiként kiderült róla, hogy óriási tehetség gyorsúszásban. Sorra döntötte a mindenféle kategóriás rekordokat előbb a hazájában, majd európai és nemzetközi szinten is, a 2019-es EYOF-on pedig a nála idősebbek között, 14 évesen lett első 100 gyorson (ráadásul 49,82-es EYOF-csúccsal) és második 50, valamint 200 gyorson.
Ifikorban egyértelmű, hogy akár egyik hónapról a másikra is nagy javulás történhet az időeredményekben, neki pedig pláne jól jött a koronavírus-járvány és a leállás, hisz pár hónap alatt magára „pakolt” néhány kiló izmot. 2020 októberének elején, bő két héttel a 16. születésnapját követően a román bajnokságon 49,26-tal olimpiai A-szintet repesztett, és máris elkezdték a világ jelenlegi leggyorsabb úszójához, Caeleb Dresselhez hasonlítani, hisz az amerikai ebben a korban „mindössze” 49,28-at tudott.
Popovici villámszárnyalásának ez még csak a kezdete volt. Edzőjével, Adrian Radulescuval tudatosan felépítették a téli és a tavasz eleji felkészülést, hogy az olimpiai szereplés tudtában előbb a májusi Európa-bajnokságon, majd Tokióban jöjjön ki a csúcsforma. Budapesten már kisebb szenzációt okozott azzal, hogy háromszor is megdöntötte a román rekordot, és a döntőben 48,08-cal a hatodik helyen végzett – azaz bő fél év alatt egy másodpercnél is többet javított az idején. Júniusban, egy bukaresti versenyen 200 gyorson villogott, hisz 1:46,15-tel, a korábbi idejét két másodperccel túlszárnyalva bejött a világon a legjobb húszba.
Aztán jött Róma.
Nem igazán találni a szavakat, de megpróbáljuk összefoglalni, ami történt. A 4x100-as fiú gyorsváltó előfutamában 48,32-es, Európa-bajnoki csúcsot jelentő „fürdéssel” hangolt, aztán a döntőben 47,56-ot úszott, ami egyrészt bő fél másodperccel volt jobb, mint amit másfél hónapja tudott (ez már önmagában elég komoly javulás), másrészt pedig junior világcsúcsot is jelentett: Andrei Minakov 47,57-es, tavaly októberi eredményét adta át a múltnak. Ha valaki azt hitte volna, hogy ez a maximum, nagyot tévedett, jött ugyanis a csütörtök esti egyéni döntő, ahol további szűk három tizedet faragott, és 22,97-es első, 24,33-as második ötvennel 47,30-nál állt meg az óra. Ez a világ idei legjobb eredménye (Kliment Kolesnikov és Dressel előtt), egyben az örökranglistán a tizedik helyre lépett előre, és mindössze 39 századra van Cesar Cielo 2009-es, egyébként épp Rómában úszott világcsúcsától. Az pedig teljesen „mellékes”, hogy a riói olimpián ezzel az idővel arany-, a kvangdzsui világbajnokságon bronzérmes, míg az említett 2009-es vb-n a cápadresszes mezőnyben ötödik lett volna. Még egyszer jelezzük: 16 éves.
Izgatott vagyok az eredmény miatt. Tudtam, hogy képes vagyok ilyen időre, és ez is megerősít abban, hogy jól áll a felkészülésem Tokióra. A dobogó legmagasabb fokára állni úgy, hogy az egész lelátó téged néz és az összes otthon élő ember figyel téged, a legnagyobb megelégedettség, amelyet egy sportoló érezhet. Nem állok meg, az olimpiai dobogó a célom! Örülök, hogy a szüleim itt voltak és láthatták az úszásomat. Fontos számomra, hogy a versenyek előtt és után is megkapom a családomtól a támogatást" – mondta a döntő után.
Pénteken 200-on is bejelentkezett a tokiói éremesélyesek közé, hisz a középdöntőben 1:45,26-tal, a mezőnyre négy másodpercet verve újabb junior világcsúcsot úszott – ezzel jelenleg hetedik az idei világranglistán, ami bár a hús-vér valóság alapján sosem szokott igazán mérvadó lenni egy olimpián, mégiscsak jelent valamit Popovici esetében.
Ja, és a szombat esti finálé, na meg az 50 gyors még hátravan.
Aztán Tokió, plusz még úgy 15-20 év.
European Championships
Hosszú Katinka még nem tudja, folytatja-e a pályafutását
10 ÓRÁJA
European Championships
Úszó Eb: te jó ég, mit csináltak a magyarok és mit csinált Popovici?! – nyilatkozatok
TEGNAP 19:25