Sun Yang esetével kapcsolatban már-már annyira tragikomikus ítéletek születnek, hogy fogalmunk nem lehet, ki kivel van. A nagyobb baj az, hogy látszólag a döntéshozó szervek sem mindig tudják. 


2020 egyik legfelkapottabb és legfurcsább doppinggal kapcsolatos ügye volt Sun Yangé, és úgy tűnik, 2021-ben is folytatódik a szórakoztatónak cseppet sem nevezhető "show". A történet dióhéjban ismert lehet a sportkedvelők számára: a 2014-ben doppingvétség miatt egyszer már büntetett, háromszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok gyorsúszó 2018 szeptemberében egy váratlan vizsgálat során összetörette a doppingmintáit (állítása szerint azért, mert a hozzá betoppanó ellenőrök nem tudták hitelt érdemlően igazolni magukat), ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) indítványozására a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 2020 februárjában visszaesőként nyolc évre tiltotta el őt. Csakhogy a 29 éves kínai a minden hájjal megkent ügyvédeivel együtt több fellebbezést is benyújtott a svájci Szövetségi Bírósághoz, akik a napokban azt a döntést hozták, hogy a CAS-nak újra kell tárgyalnia az ügyet.
Hiába a súlyos büntetés, Sun Yang ügyvédei minden követ megmozgatnak, hogy az úszó akár a tokiói olimpián is indulhasson. Épp a gwangjui világbajnokság egyéves évfordulója kapcsán írtunk arról, hogy a britek 23 éves úszója, Duncan Scott elégtételt érez Sun Yang ügyében.
Úszás
Amerikaiak vs. oroszok: ez bizony kőkemény csata lesz
14/04/2021 19:09
Mindezt azzal indokolták, hogy az ítéletet hozó háromfős testület elnöke, a korábbi olasz külügyminiszter, Franco Frattini egyértelműen Kína-ellenes álláspontot képvisel (korábban több olyan posztja is volt a közösségi médiában, amiben túlságosan őszintén fejezte ki véleményét a kínai doppingolással szemben), és "rasszizmusa miatt nem látja reálisan az úszó helyzetét, így az esetleges bizonyítékok megalapozottságát sem vette figyelembe". A nemzetközi sajtóban olyan hírek is megjelentek, hogy a testület egyik tagja, az egyébiránt a WADA által a bizottságba jelölt Romano Subiotto szintén túlságosan részrehajló volt. 
Az újratárgyalás ténye lényegében egyenlő azzal, hogy az újabb procedúrák elhúzódása miatt Sun rajthoz állhatna a tokiói olimpián, és senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy adott esetben ezt meg is tenné, hisz a szintidejei megvannak, az ominózus, 2019-es gwangjui világbajnokságon történtek (kifütyülték őt, versenytársai közül voltak, akik a dobogón is tüntettek, majd Sun lúzernek nevezte egyik ellenfelét, a brit Duncan Scottot, és saját szurkolócsoportjával együtt lényegében a teljes úszótársadalom ellene fordult) pedig teljesen hidegen hagyták őt. Kérdés, hogyan reagálnának erre a riválisok - újabb csavar, hogy előfordulhat, ezt mégsem fogjuk megtudni. 
A Szövetségi Bíróság döntésére ugyanis egyből reagáltak a nemzetközi hatóságok, és lényegében egy időben meg is jelent három olyan hírecske, ami nagyon nem Sun malmára hajthatja a vizet. Egyrészt a WADA bejelentette, bárki is legyen az új testületben, ismét szolgáltatják majd a kellő bizonyítékokat (az lényegében a Szövetségi Bíróság döntésével párhuzamosan eldőlt, hogy Frattini helyett más lesz a testület elnöke), hisz maximálisan a kínai ellen vannak, és nem értik, hogy miért van szükség újratárgyalásra, hisz a Szövetségi Bíróság a jogszerű tényt (azaz a doppingolással egyet jelentő minták összetörését) nem tagadta. Másrészt Kínában március 1-től akár három évig terjedő szabadságvesztést eredményező bűncselekménnyé válik a doppingolás, azaz amennyiben a CAS újratárgyalása érvényben hagyja az eredeti döntést, Sun a nyolcéves eltiltás mellé más retorziókat is kaphat, az őt a tiltott teljesítményfokozáshoz segítő emberek pedig még súlyosabbakat. 
Nagyon úgy tűnik, hogy a végéhez közeledik az utóbbi évek egyik legfurcsább doppingügye, ami hosszú időre megváltoztathatja a sportban lévő tiltott teljesítményfokozást. De mi köze a Lance Armstrongot megbuktató nagyfőnöknek a Budapesten vb-ezüstérmeket szerző úszónőhöz? Korábban a világbajnok mellúszó, 2019 júniusában, a gwangjui vb előtti rutinellenőrzésen akadt fenn és produkált pozitív doppingtesztet, a levett minta ugyanis szervezetében a WADA-tiltólistás, az izomnövekedést stimuláló ligandrolt mutatta ki.
Harmadrészt a Szövetségi Bíróság újabb friss információkat adott ki. Sunék ugyanis jogi támadást indítottak a részrehajlással vádolt Subiotto ellen: első körben szeretnék elérni, hogy a CAS ne csupán újratárgyalja az ügyet, hanem távolítsa el Subiottót is a döntéshozó testületből. Ezt a fellebbezést azonban a Szövetségi Bíróság visszautasította, mondván, nekik ebben nincs hatáskörük, így a kérelmet átpasszolták a CAS-hoz. Magyarul: döntse el a CAS azt, hogy meghagyja-e a saját döntéshozó testületében Subiottót, vagy sem.
A kínai úszó ügyvédei egyébként a testület harmadik tagját is betámadták: Frattini és Subiotto mellett az a brit Philippe Sands alkotta a bizottságot, akit pont Sun jogi csapata jelölt előzetesen, ám miután ő is ugyanúgy szavazott, mint kollégái, az ő szerepe is kifogásolhatóvá vált hirtelen. Hogy Sands és Subiotto végül maradhat-e a testületben, egyelőre kérdéses, hisz a következő tárgyalás előtt újra lehet választani az egyes tagokat. 
Érdekes meghallgatás, titkosítás, felszólaló csapattársak és céltalan mentegetőzés, miközben valódi lényegi bizonyíték sincs. Lejáratókampány érheti-e az ausztrál úszósportot, vagy tényleg "csak" arról van szó, hogy elvehetnek egy olimpiai érmet? Korábban beszámoltunk arról, hogy Brenton Rickard miatt elvehetik az ausztrál 4x100-as férfi vegyesváltótól a 2012-es londoni olimpián szerzett bronzérmet.
A labda minden szempontból a CAS térfelén pattog, hisz régi bírák ide, újak oda, ők fogják meghozni az újbóli döntést is. Mindennek nagyon szoros ütemtervet szánnak, még a tokiói olimpia előtt pontot szeretnének tenni az ügy végére. Hogy ez végérvényesen sikerül-e, vagy újabb fordulatok jönnek, az szintén a jövő zenéje - legkésőbb a 200, 400, 800 és 1500 méteres gyorsúszás tokiói döntőjének Sun nevével fémjelzett, vagy Sun-mentes rajtlistája mindent el fog árulni 2021 júliusában. 
Ha már 2020 finoman szólva sem a legjobb év volt az úszósport és a doppingügyek találkozásában...
SwimSwam és cbc.ca
Olympic Games
Ezek voltak Phelps elképesztő győzelmei a londoni olimpián
12/04/2021 12:40
Úszás
Nagyon komoly, ami az úszósportban zajlik
10/04/2021 11:13