Érdekes meghallgatás, titkosítás, felszólaló csapattársak és céltalan mentegetőzés, miközben valódi lényegi bizonyíték sincs. Lejáratókampány érheti-e az ausztrál úszósportot, vagy tényleg "csak" arról van szó, hogy elvehetnek egy olimpiai érmet?


Korábban beszámoltunk arról, hogy Brenton Rickard miatt elvehetik az ausztrál 4x100-as férfi vegyesváltótól a 2012-es londoni olimpián szerzett bronzérmet. Az ügy dióhéjban: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság  véletlenszerűen újravizsgálta Rickard Londonban leadott mintáját, ami a kelleténél minimálisan magasabb furosemidszintet mutatott. Ez annak ellenére doppingolásnak minősül, hogy a teszt semmiféle meg nem engedett teljesítményfokozó használatát nem jelezte ki - a furosemid ugyanis egyes WADA-tiltólistás szerek elfedésére is szolgálhat. 
Doppingolhatott a világbajnok úszó, példátlan módon ugorhat az olimpiai érem | Eurosport
Gyurta Dániel egyik nagy ellenfelénél egy 2012-es londoni olimpiáról levett mintát vizsgáltak újra. Nyolc év után veszíthet el Ausztrália egy dobogós helyet, nagyon furcsa módon, ráadásul a történelemben először. Csütörtökön e-mailt kapott a 2012-es londoni olimpián bronzérmes ausztrál 4x100-as férfi vegyesváltó tartalékokkal együtt összesen öt tagja ( James Magnussen, Christian Sprenger, Hayden Stoeckel, Matt Targett és Tommaso D'Orsogna).
Úszás
Milák hét, Hosszú három számban indul, Cseh csúcsot állíthat fel az Eb-n
TEGNAP 10:41
A NOB kezdeményezésére az ügy villámgyorsan napirendre került a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), a meghallgatást november 9-én, hétfőn tartották. A svájci Lausanne-ban Rickard és ügyvédei online videós formában jelentkeztek be, ahol védőbeszédükben lényegében ugyanazt mondták el, amit a 100 méter mell korábbi világcsúcstartója és 2009-es világbajnoka a sajtónak nyilatkozott: mindig, minden esetben történt egyeztetés az orvosokkal és a stábtagokkal, hogy a terápiás célokra használt készítmények, mint amilyenben előfordulhat furosemid is, a szabályoknak megfeleljenek. Rickard hozzátette, hogy az általa beszedett vitaminokról a mai napig megvan a nyilvántartott, hivatalos szervekkel korábban egyeztetett listájuk, megítélésük szerint a vízhajtó hatású szer koncentrációja az egyik vény nélkül kapható gyógyszer vagy vitamin miatt emelkedhetett minimálisan a megengedett szint fölé. 
Érdemes megvizsgálni a CAS hivatalosan kiadott, furcsán szűkszavú közleményének mondatait a meghallgatásról. "Az eljárás témája egy állítólagos doppingellenes szabálysértés, amelynek alapja Brenton Rickard a londoni olimpiáról újravizsgált mintája, amelyben a NOB a WADA által tiltott szernek minősülő furosemidet talált. A CAS megjegyzi, hogy az eljárásnak megfelelően az esetről készült összefoglalók, a sajtóközlemények és a döntések egészen addig titkosak és bizalmasak maradnak, ameddig a végleges ítélet meg nem születik. A felek megállapodtak arról, hogy ezen nyilatkozatot a CAS kiadja, egyben az ügy bizalmas marad." 
A furcsa szűkszavúság már csak azért is érdekes, mert az úszásban a közelmúltban zajló doppingügyekről és azok tárgyalásairól mindent el lehet mondani, csupán azt nem, hogy titkolózásba merültek - a Sun Yang-eset például elképzelhetetlen lenne/lett volna a nyilvánosság jelenléte nélkül, pláne a fényképezőgépeknek hol vigyorgó, hol grimaszoló kínai tekintetében.
Hihetetlen, de megint megúszhatja a nyolc évre eltiltott doppingos kínai | Eurosport
Hiába a súlyos büntetés, Sun Yang ügyvédei minden követ megmozgatnak, hogy az úszó akár a tokiói olimpián is indulhasson. Épp a gwangjui világbajnokság egyéves évfordulója kapcsán írtunk arról, hogy a britek 23 éves úszója, Duncan Scott elégtételt érez Sun Yang ügyében.
Érdekes az is, hogy a NOB jogi okokra hivatkozva nem kommentálta a tárgyalást, a CAS pedig nem szabott meg konkrét határidőket, azaz tényleg nem tudni, lesznek-e újabb meghallgatások és mikor születhet döntés. Alapesetben a sportolónak és az ügyvédeknek kellene bizonyítaniuk, hogy a doppingszer hogyan került be a szervezetbe, de Rickardék nem tudják pontosan, egyáltalán mi is a leginkább járható út az ártatlanság felé.
"Valószínűtlen, hogy Brenton valaha is doppingolt, ám a dolgunkat megnehezíti és ellehetetleníti, hogy nyolc évvel ezelőtt levett mintáról van szó. Megkérdőjelezhető az is, hogy mennyire tisztességes és korrekt az ügy: egy vény nélkül kapható készítmény okozta rendkívül alacsony szinttúllépésről van szó, nem tiltott teljesítményfokozásról" - nyilatkozta Rebekah Giles, Rickard főügyvédje, kiemelve, a NOB újratesztelési programja számtalan esetben igazságos és eredményes volt más sportágakban, az anabolikus szteroidokkal lebukóknál. Az ausztrál sajtó hozzátette, ha Rickard valamilyen szer elfedésére, direkt használta volna a furosemidet, akkor azt is kimutatta volna a minta, ám ez nem történt meg - ennek ellenére rendkívül nehéz és igazságtalanságokkal járó procedúra következhet. 
Az éremnek másik oldala is akadhat. Tudniillik, ez lenne az első olyan eset a történelemben, hogy Ausztráliától utólag, dopping miatt vesznek el egy olimpiai érmet, az ausztrál úszószövetség (Swimming Australia) vezérigazgatója, Leigh Russell pedig épp a hónap végén köszön le posztjáról. Hároméves regnálása során az utóbbi időszakban előbb Shayna Jack ügyével kellett megbirkóznia (a mix vegyes- és női gyorsváltóval Budapesten vb-ezüstérmes gyorsúszó négyéves eltiltást kapott első fokon dopping miatt), a rossz nyelvek szerint ez is hozzájárulhatott a lemondásához, és ehhez jött Rickard, akit Russell egyébiránt minden támogatásáról biztosított. Ausztrál kommentek szerint elképzelhető, hogy egyfajta lejáratókampány zajlik a háttérben.
Elhunyt az edzőzseni, aki megváltoztatta az úszók gondolkodását | Eurosport
Négyéves korában majdnem megfulladt, aztán olimpiai és világbajnokok sora került ki a kezei alól, a sydney-i ötkarikás játékokon pedig csodát tett. Gennadi Touretski után újabb ikonikus edzőt gyászol az úszóvilág. Mindössze három hónappal azok után, hogy az úszósport elveszítette napjaink egyik legkiválóbb edzőjét, Gennadi Touretskit, egy újabb legenda távozott az élők sorából: 87 éves korában életét veszítette Don Talbot.
"Nyolc év elteltével egy ilyen eset kissé túlzónak tűnik. A doppingellenes tevékenység nem az én szakterületem, de ismerem Brentont, és ő is egyértelművé tette, hogy sosem csalt. Kiállok mellette, hisz hogyan tudná magát megvédeni nyolc év távlatából? Én magam nem úsztam az előfutamban, ahol Brenton tagja volt a váltónak, mint ahogy az is tény, hogy az ő úszása nem befolyásolta közvetlen a döntő végkimenetelét. E
lég igazságtalan lenne e
lvenni az érmet attól a négy embertől, aki megszerezte azt. Van olyan, akinek ez a bronz az egyetlen olimpiai dobogója, nagy csapást jelentene nekünk és az ausztrál úszósportnak, ha az egész semmissé válna
" - nyilatkozta a váltó gyorsúszója, 
James Magnussen
A fináléra a mellrésztávon a Rickard helyére bekerülő Christian Sprenger úgy fogalmazott, csak a reménykedés maradt számukra. "Nagyon furcsa, hogy ez a minimális mennyiség egyáltalán felbukkant az újravizsgált mintában. Véleményem szerint egyértelműen szennyeződésről lehetett szó, nem szándékos, nem lényeges módon és mértékben. Brenton eredményei és személyisége alapján soha senki sem kérdőjelezhette meg a tisztaságát. Ha valaki, pont ő nem érdemli meg, hogy ez az egész megtörténjen vele."
Egy biztos: folytatás következik...
via insidethegameswwos.nine.com
European Championships
Daganatos betegen indul a budapesti Eb-n a rekordtartó úszó
09/05/2021 14:59
European Championships
Minden, ami ránk vár a budapesti úszó Eb-n
08/05/2021 16:17