Nagyon úgy tűnik, hogy a végéhez közeledik az utóbbi évek egyik legfurcsább doppingügye, ami hosszú időre megváltoztathatja a sportban lévő tiltott teljesítményfokozást. De mi köze a Lance Armstrongot megbuktató nagyfőnöknek a Budapesten vb-ezüstérmeket szerző úszónőhöz?

AdChoicesADVERTISING

Korábban a világbajnok mellúszó, Brenton Rickard helyzete kapcsán többször is beszámoltunk arról, hogy Ausztráliának folyamatban van egy különösen érdekes doppingügye, aminek főszereplője a 22 éves gyorsúszó, Shayna Jack. A 2017-es budapesti világbajnokságon az ausztrál mix vegyes- és női gyorsváltóval is ezüstérmes sportoló még 2019 júniusában, a gwangjui vb előtti rutinellenőrzésen akadt fenn és produkált pozitív doppingtesztet, a levett minta ugyanis szervezetében a WADA-tiltólistás, az izomnövekedést stimuláló ligandrolt mutatta ki. Mivel az újbóli eredmény változatlanul megerősítette a teljesítményfokozó kismértékű nyomait, az ausztrál szövetség (Swimming Australia) felfüggesztette Jacket.
Az eset az ausztrál doppingellenes ügynökséghez (ASADA) került, amely a vizsgálatokat követően egyértelműen megállapította: az úszónő bűnös. Jack első fokon négyéves eltiltást kapott, természetesen azzal a lehetőséggel, hogy ügyvédjével fellebbezhet, ezáltal magasabb szervekhez viheti az ügyet. Miközben utóbbi folyamatot formailag elkezdték, Jack előbb fertőzésre, majd az otthoni turmixgépének szennyeződésére fogta a pozitív doppingmintákat, tévéműsorokba kapott meghívást, ahol helyenként nyugalommal, helyenként feldúltan, sírva hangoztatta ártatlanságát, emellett a közösségi médiában is megosztotta érzéseit - noha történt olyan is, hogy hackerek feltörték a fiókjait és különböző üzeneteket ("doppingos vagyok") írtak ki a profiljára. 
Úszás
Amerikaiak vs. oroszok: ez bizony kőkemény csata lesz
14/04/2021 19:09
"Olyan fájdalmat érzek, mint soha: nem tudom irányítani, ami történik, hisz sosem csaltam. Éjszakánként rémálmok gyötörnek, nappal pedig azért küzdök, hogy megmentsem a pályafutásom és bizonyítsam az igazságot" - nyilatkozta többször.
Érdekes meghallgatás, titkosítás, felszólaló csapattársak és céltalan mentegetőzés, miközben valódi lényegi bizonyíték sincs. Lejáratókampány érheti-e az ausztrál úszósportot, vagy tényleg "csak" arról van szó, hogy elvehetnek egy olimpiai érmet? Korábban beszámoltunk arról, hogy Brenton Rickard miatt elvehetik az ausztrál 4x100-as férfi vegyesváltótól a 2012-es londoni olimpián szerzett bronzérmet.
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az utóbbi hónapokban több meghallgatást is tartott, a fellebbezés minden részletét átvizsgálták, végül november közepén döntést hoztak: Jack büntetését a felére, azaz két évre csökkentették, mivel a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem tudták megállapítani, hogy az úszónő szándékosan doppingolt. Jack hosszú Instagram-posztjában úgy fogalmazott, pozitív hozzáállással és hálával fogadja el a döntést, hisz karrierje folytatódik, s immár új célokra fókuszálhat. Az eltiltás eredetileg 2021. július 12-én, 11 nappal a tokiói olimpia nyitóünnepsége előtt járna le, a Swimming Australia pedig ugyan bejelentette, minden támogatást készek megadni visszatérésekor Jacknek ("(...) Shayna fiatal és ambiciózus úszó, és reméljük, hogy a mostani döntés eredménye lehetővé teszi számára, hogy családjával együtt előrelépjen a nagyon nehéz időszak után...", írták közleményükben), a sportoló nem vehet részt a 2021 júniusi ausztrál válogatón, ezáltal az olimpiai szereplés lehetősége is ugrott számára. Csakhogy itt jöhet egy óriási csavar az ügyben.
Miután a CAS egyik döntőbírója, Alan Sullivan úgy fogalmazott, 40 évnyi munkája alatt egy olyan becsületes, meggyőző és őszinte tanút sem látott, mint a minden keresztkérdésre tökéletes hitelességgel válaszoló Jack (aki saját magának vágta le a hajszálait a bizonyító mintákhoz és saját elhatározásból tesztelte az otthon lévő fogfehérítőit, hogy melyikben milyen szennyezett anyag lehetett), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséghez (WADA) eljutott egy javaslat. Ennek feladója az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) vezetője, Travis Tygart volt, az a jogász, aki példának okáért a sporttörténelem egyik, ha nem a legnagyobb doppinghajszáját nyerte meg Lance Armstrong ellen. A javaslat témája egyértelmű: tegyék semmissé azon sportolók eltiltását, akik szervezetébe vélhetően akaratlanul, csekély mennyiségben került tiltott teljesítményfokozó. 
"Mivel a szóban forgó sportolóknál a szennyezett minták nem társulnak valódi teljesítménynövekedéssel, sokkal inkább a szisztematikus rendszerekre kellene fókuszálni, mint amilyenek például az államilag szponzorált orosz doppingolók. Nálunk, az Egyesült Államokban 26 Shayna Jackéhez hasonló eset történt. Ideje elérnünk, hogy szétválasszuk az ártatlanokat és a szándékos csalókat" - nyilatkozta Tygart. 
A hírek szerint a WADA egyből fel is állított egy speciális csoportot, akik a javaslattal foglalkoznak. Amennyiben elfogadják az ötletet, úgy Jack adott esetben már az olimpiai válogatón, sőt, a 2021 tavaszi versenyeken is ott lehetne. Dick Pound, a WADA alapítóelnöke szerint azonban "óriási blődség" lenne az enyhítés. "Shayna Jack doppingolt és pont. Nyilván előállt azokkal az indokokkal, amikkel ilyen helyzetben mindenki, de ezt már senki és semmi nem mossa le róla. Nem véletlen, hogy az ügyvédek az eltiltás mértékének csökkentéséért, és nem a teljes eltörlésért adták be az indítványt. Nem ismerem a részletes bizonyítékokat, de a bűnös bűnös maradt" - mondta. 
Hiába a súlyos büntetés, Sun Yang ügyvédei minden követ megmozgatnak, hogy az úszó akár a tokiói olimpián is indulhasson. Épp a gwangjui világbajnokság egyéves évfordulója kapcsán írtunk arról, hogy a britek 23 éves úszója, Duncan Scott elégtételt érez Sun Yang ügyében.
A Jack-dosszié tehát több új irányvonalat is megnyitott. Egyrészt kérdés, adott esetben hol lehetne a határ a "kicsit doppingolók" (vagy valóban ártatlanok) és a "nagyon doppingolók" között. A következő hetekben vélhetően a WADA, az ASADA és a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is közleményeket adhat ki, hisz mindhárom szervezetnek megvan a lehetősége arra, hogy fellebbezzenek a CAS-nál Jack felére csökkentett eltiltásával kapcsolatban - pontosan úgy, ahogy Jack ügyvédei is további enyhítésért harcolhatnak. 
A harmadik, Tygart-féle irányvonal sokkal inkább túlmutat az egyszeri doppingeset keretein: az orosz állami doppingszisztémát leleplező, majd Amerikába menekülő Grigory Rodchenkovról elnevezett törvény (amely a doppingoló sportolók helyett sokkal inkább az edzőket, a vezetőket, a sportszervezeteket vagy épp az orvosokat büntetné) hamarosan hatályba léphet az Egyesült Államokban. Ezen a szálon pedig az sem mellékes, hogy az amerikai érdekekkel jórészben ütköző WADA költségeinek egyik legnagyobb fedezői épp az amerikaiak. 
Márpedig ha a WADA-USA-konfliktus beindul, annak globális, mindent elsöprő következményei lesznek... 
részben via ABC NewsDaily Mail
Olympic Games
Ezek voltak Phelps elképesztő győzelmei a londoni olimpián
12/04/2021 12:40
Úszás
Nagyon komoly, ami az úszósportban zajlik
10/04/2021 11:13