Gyurta Dániel egyik nagy ellenfelénél egy 2012-es londoni olimpiáról levett mintát vizsgáltak újra. Nyolc év után veszíthet el Ausztrália egy dobogós helyet, nagyon furcsa módon, ráadásul a történelemben először.


Csütörtökön e-mailt kapott a 2012-es londoni olimpián bronzérmes ausztrál 4x100-as férfi vegyesváltó tartalékokkal együtt összesen öt tagja (James Magnussen, Christian Sprenger, Hayden Stoeckel, Matt Targett és Tommaso D’Orsogna). Az üzenet feladója váltótársuk, a remek mellúszó Brenton Rickard volt, a tárgy pedig derült égből villámcsapásként hatott: pozitív doppingteszt miatt nyolc év után elvehetik harmadik helyüket.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis véletlenszerűen újravizsgálta Rickard Londonban leadott mintáját, ami a kelleténél minimálisan, de magasabb furosemidszintet mutatott. Ez két okból érdekes: egyrészt a NOB doppingellenes bizottsága a legújabb technológiák segítségével bármilyen gyanús esetet ki tud szűrni, és arról nagyon részletes, pontos eredményt adni, másrészt a friss teszt semmiféle tiltott készítmény használatát nem jelezte ki (a furosemid vízhajtó hatású szer, ennek koncentrációja lépte át a határt szokatlanul kevéssel az ausztrál úszó szervezetében). 
European Championships
Trónkövetelés: Hosszú Katinkával együtt az Eb-dobogón a 17 éves magyar tehetség
4 ÓRA

rickard-dopping.jpg

Fotó: Eurosport

A most 37 éves Rickard épp ezért nem érti a hírt. 
"Soha nem doppingoltam, és az újravizsgált minta sem mutatott teljesítményfokozót. Mindig, minden esetben egyeztettem az orvosokkal és a stábtagokkal, hogy a terápiás célokra használt készítmények, mint amilyen a furosemid is, a szabályoknak megfelelőek legyenek. Az én értékrendem és az ausztrál úszótársadalom szerint sem elfogadható, ha valaki csal. Karrierem során küzdöttem a sportban lévő doppingolás ellen, így érthetően megrémültem. Nagyon megvisel az eset, olyan, mint egy rossz álom" - mondta.
A NOB máris kezdeményezte az ügy vizsgálatát a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), a meghallgatás november 9-én, hétfőn lesz Svájcban. Amennyiben Rickardot bűnősnek találják, úgy elveszik a 100 méter mellen szerzett hatodik, a 200 méter mellen elért hetedik helyét, valamint a váltó bronzérmét is (hiába úszott Rickard csupán az előfutamban). Ez azt is jelentené, hogy a britek "ugranának fel" a dobogóra, míg az országos csúcsot repesztő magyar váltó (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik) előrelépne a negyedik helyre.
Mindemellett ez lenne az első olyan eset a történelemben, hogy Ausztráliától utólag, dopping miatt vesznek el egy olimpiai érmet. Leigh Russell, az ausztrál szövetség egyébiránt november végén leköszönő vezérigazgatója teljes támogatásáról biztosította Rickardot. "Tudomásul vettük a NOB által felfedezett anomáliákat, de ez kizárólag az ő ügyük, az ausztrál szövetségnek ebbe hivatalosan nincs beleszólása. Ennek ellenére amit tudunk, megteszünk Brentonért: régóta tagja az úszóközösségünknek, természetesen minden segítséget megadunk neki, amire csak szüksége van" - nyilatkozta. 
Gyurta Dániel egyik nagy ellenfele 100 méter mellen világbajnok volt 2009-ben, Rómában, míg 200 méter mellen egy pekingi olimpiai ezüst a legjobb eredménye. Korábban ő tartotta a 100 mell világcsúcsát (58,58), és jelenleg is ő a nemzeti rekorder 50 mellen (26,95). 
Az ausztráloknak folyamatban van egy másik, sokkal inkább egyértelműbbnek tűnő doppingügyük: a 2017-es vb-n a mix vegyes- és női gyorsváltóval is ezüstérmes Shayna Jack kapott első fokon négyéves eltiltást egy 2019-es, a gwangjui vb előtt levett mintáért, ami ligandrol használatát mutatta ki. 
via insidethegames.biz
European Championships
Új világcsúcs 50 méter háton, egyéni csúcsok a magyaroknál
5 ÓRA
European Championships
Taroltak a magyar lányok az úszó Eb-n, Hosszú Katinka arany-, Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmes
6 ÓRA