Visszavonult, elmeszelték, életet mentett, majd szokatlan módon pert nyert és erősebb lett, mint valaha - Filippo Magnini 38 évesen komoly célokkal döntött úszókarrierje újraindítása mellett. 

Az olasz úszósport elmúlt szűk húsz évének egyik "celebikonja" volt Filippo Magnini. A gyerekkorában mellúszónak készülő, a Superpippo becenévre hallgató klasszis 2004-ben, 22 évesen tűnt fel a nemzetközi mezőny palettáján, amikor Madridban - immár teljes mértékben gyorsúszóként - Európa-bajnok lett 100 méter gyorson, valamint a 4x100-as és 4x200-as férfi váltó tagjaként is. Az athéni olimpián az olasz 4x200-as négyesnek köszönhetően megszerezte élete első, egyben egyetlen olimpiai érmét (a bronz lett az övék), majd 2005-ben pályája csúcsára került: úgy lett világbajnok 100 gyorson, hogy Pieter van den Hoogenband világrekordjától majd' három tizeddel elmaradva minden idők addigi második legjobb idejét úszta. 
A címét ugyan megvédte 2007-ben, és jöttek még különféle vb- és Eb-érmek (köztük zsinórban négy Eb-győzelem 200 gyorson, valamint a legutolsó arany a 2012-es, debreceni rendezésű kontinensviadalról), az igazán nagy áttörés addig váratott magára, hogy meg sem történt. Athén után Pekingben és Londonban sem jött ki neki a lépés, 2012-ben ráadásul döntőt sem úszott, amiért az edzőket és az egész olasz szövetséget hibáztatta. A gyengén sikerült felkészülésben valójában jócskán közrejátszott, hogy barátnőjével, a női mezőny egyik legjobbjának számító Federica Pellegrinivel folyamatosan az újságok címlapjain voltak - a sztárpár hol együtt volt, hol szakított, mindenesetre Magnini nem tudta olyan szinte pörgetni a pályafutását, amire korábban predesztinálták. Az olasz váltók állandó tagjaként ugyan folyamatos résztvevője volt a nagy világeseményeknek, ám 35 évesen, 2017 végén úgy döntött, az egyéni sikerek elmaradása miatt befejezi az élsportot. Talán ő maga sem gondolt arra, hogy még csak ezt követően indul be igazán az élete. 
Úszás
Amerikaiak vs. oroszok: ez bizony kőkemény csata lesz
TEGNAP 19:09
Korábbi válogatottbeli társával, Michele Santuccival együtt ugyanis doppingügybe keveredett: az olasz doppingellenes ügynökség azzal vádolta őket, hogy karrierjük alatt tiltott teljesítményfokozókat kaptak Guido Porcellini táplálkozási szakértőtől. Első körben nyolcéves eltiltást kértek Magninire, végül úgy kapott jogerősen négy évet, hogy mindent tagadott. "Nem fogom annyiban hagyni, ez a döntés egy vicc", nyilatkozta 2018 végén, és igazat is mondott, hisz hosszú fellebbezések sora kezdődött. 
Előbb egy 2019 májusi tárgyaláson a szintén négy évre elmeszelt Santuccit mentették fel teljesen, majd Magnini és ügyvédei elvitték a tárgyalást a legfelsőbb szintre, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS). A CAS idén februárban bizonyítékok hiányában ejtette a vádat, igazat adott Magniniéknak, így minden akadály elhárult ahhoz, hogy a gyorsúszó visszatérjen, ha szeretne. Superpippo élete a per mellett is gyökeresen megváltozott, hisz 2019 nyarán egy szardíniai tengerparton megmentette egy vízben fuldokló turista életét, majd párjával, Gio Palmasszal 2020-ban lányuk született.
Szinte idő kérdése volt, hogy bejelentse visszatérését, hisz a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzet ellenére folyamatos edzésben volt az utóbbi hetekben, hónapokban - végül úgy döntött, valóban megpróbálja pótolni azokat a hiányzó láncszemeket, amik még hiányoznak az éremkollekciójából. 
"
Két lehetőséged van: elfogadod a dolgokat úgy, ahogy vannak, vagy harcolsz, küzdesz az álmaidért és megmutatod, mit tudsz. Az igazi bajnokot soha, semmi nem állítja meg. Én győztesként térek vissza. A sportágunk nehéz helyzetben van, egyszerűen nem tudom tétlenül nézni. Szeretnék magamért, a családomért és a hazámért küzdeni
" - mondta a 39. életévéhez közeledő Magnini, akinek célja egyértelműen az olimpiai kvalifikáció, majd a Tokióban való jó szereplés.
Ha abból indulunk ki, hogy Anthony Ervin Rióban 35 évesen lett olimpiai bajnok 50 gyorson, Nicholas Santos pedig 40 évesen parádézik rekordokat ostromolva az ISL-sorozatban, az olasznak minden esélye meglehet. Mindez azt is jelentené, hogy a világversenyeken jelenleg 53 érmet számláló gyűjteményhez újabbak jöhetnek, és talán az egy szem olimpiai dobogó mellé is társul még valamennyi...
részben via SwimSwam 
Olympic Games
Ezek voltak Phelps elképesztő győzelmei a londoni olimpián
12/04/2021 12:40
Úszás
Nagyon komoly, ami az úszósportban zajlik
10/04/2021 11:13