Ez a siker a világot jelenti nekem.
Ez volt az egyik első mondata Lia Thomasnak azok után, hogy kiszállt a medencéből Atlantában, amerikai idő szerint csütörtökön este.
Az NCAA divízió I-es országos egyetemi bajnokság az év eddigi egyik legnagyobb eseményének számít az úszók között az Egyesült Államokban, és nemcsak azért, mert az egyetemi sportnak egyébként is nagy hagyománya és népszerűsége van az országban, hanem azért is, mert világbajnoki évben járunk, így a női mezőny több olimpiai és világbajnoka ezt a versenyt választotta a formába lendüléshez a tavaszi válogatók előtt.
World Championships
Milák kijelölte a felségterületét, a szemünk előtt zajlik a generációváltás a kapitány szerint
8 ÓRÁJA
Az erős mezőny és a mindig izgalmas futamok mellett azonban most másról is szól a bajnokság. A csütörtöki nyitónap során ugyanis az 500 yardos gyorsúszásban előbb a legjobb idővel jutott a döntőbe a Pennsylvaniai Egyetem 23 éves versenyzője, Lia Thomas, aki 4:33,24-gyel, Katie Ledecky 4:24,06-os rekordjától bő kilenc másodperccel elmaradva a döntőt is megnyerte. Mögötte a tokiói olimpián 400 méter vegyesen ezüstérmes Emma Weyant lett a második (4:34,99), a Tokióban 1500 gyorson ezüstérmes Erica Sullivan pedig a harmadik (4:35,92).

Thomas a 2019-20-as szezonig a férfiak között versenyzett, ahol az NCAA-rangsor 462. helyén állt. 2019-ben nemet váltott, transzneműként pedig tavaly, 2021-ben már a női mezőnyben indult, ahol jelenleg 200 és 500 yardon is a ranglista 1. helyezettje. Az utóbbi hónapokban a sportág amerikai vezetői, versenytársak, szurkolók közül voltak, akik kiálltak mellette és semmi kivetnivalót nem találtak abban, hogy a nők között versenyezzen, és voltak, akik abszolút ellenezték az indulását. Végül megkapta az engedélyt, hogy rajthoz álljon a mostani bajnokságon, ahol az amerikai divízió I-es egyetemi sport történetének első transznemű győztese lett. 100 és 200 yardon is esélyes, tehát könnyen lehet, hogy pénteken és szombaton is dobogóra állhat.
Az 500 yard bemutatásánál és a befutója után a többiekkel ellentétben nagyon halk tapsot, néhány helyről füttyszót kapott, volt, aki csalónak nevezte és volt, aki azt kiabálta neki, hogy „dögölj meg!”, miközben az uszodán kívül tüntetők a „Save Women’s Sports” és „Support Fair Sports for Women and Girls” feliratú táblákkal tiltakoztak ellene, és hivatalos panaszt nyújtottak be az őt nevező Pennsylvaniai Egyetemmel szemben. Az egyetem részéről egyébként több csapattársa is kifogásolja a részvételét, hiszen bár támogatják a transzneműségét a mindennapi életben, szerintük tisztességtelen előnnyel indul a medencében.
Thomas nem vett részt az NCAA által szervezett kötelező sajtótájékoztatón csütörtök este, ami miatt büntetésre számíthat, de a manapság már az ESPN riportereként dolgozó, versenyzőként világbajnok Elizabeth Beiselnek nyilatkozott.
„Próbálom figyelmen kívül hagyni a zavaró tényezőket, amennyire csak tudom. Az úszásra koncentrálok és arra, hogy mit kell tennem a lehető legjobb felkészülésért. Ez a siker a világot jelenti nekem.”
Forrás: részben ESPN, SwimSwam
World Championships
Szenzációs világbajnoki ezüstérmet szereztek Rasovszkyék a nyíltvízi csapatversenyben
12 ÓRÁJA
World Championships
Hosszú Katinka elárulta, visszavonul-e, őrült kizárásos sztori a vb-döntőben
TEGNAP 19:17