Valami olyat szeretnék, amilyet még soha senki nem csinált.
2018. július 1-jén, a római Sette Collin egyszerre döbbent meg az úszóvilág, hisz Andrii Govorov fantasztikus versenyzéssel döntötte meg Rafael Munoz 2009-es, cápadresszes világrekordját 50 méter pillangón. Az ukrán 22,27-es idővel csapott a célba, ami nem kevéssel, 16 századdal volt jobb a spanyol 22,43-as eredményénél – nem meglepő, hogy azóta sem tudta senki felülmúlni ezt a teljesítményt.
Úszás
Hosszú Katinka folytatja, 100 éremig meg se akar állni!
15 ÓRÁJA

Akkoriban úgy tűnt, Govorov 26 évesen, a háta mögött két nagymedencés Európa-bajnoki arannyal és egy budapesti világbajnoki bronzzal a karrierje csúcsán jár, és kedvenc számában simán a 2019-es vb legnagyobb esélyese lehet. Emellett még azt sem lehetett valószínűtlennek tartani, hogy (mivel az 50 pillangó nem olimpiai szám) rámegy az 50 méter gyorsra, amiben Eb-ezüstérmes és olimpiai ötödik lett 2016-ban, így a tokiói ötkarikás játékokon is tényezőnek számít majd.
2019-ben valami azonban nagyon megtört, olyannyira, hogy eléggé eltűnt a mezőnyből. A korábban a Cesar Cielót is edző Arilson Silvával remekül haladt a munka a kvangdzsui világbajnokságig, csakhogy Govorovnak megsérült a válla, amire egyrészt ráment a vb-je (50 pillén 22,91-gyel mindössze hatodik lett, jócskán elmaradva a világcsúcsától), másrészt nem sokkal később meg is kellett őt műteni.
Három hónapot hagyott ki az edzésből, aztán jött a koronavírus-járvány. A medencéket bezárták, ami a sérülése utáni rehabilitációval és a vb-csalódással párhuzamosan már túl sok lett számára. Teljesen elveszítette az örömét a sportágban, és majdnem véglegesen úgy döntött, hogy visszavonul, hisz közben késztetést érzett egy kis politikai szerepvállalásra: elindult Dnyipro város polgármesteri előválasztásán.
https://i.eurosport.com/2021/11/28/3262509.jpg
Szavazatok helyett végül mégis visszacsábította őt a medence és az ISL-ben szereplő Toronto Titans invitálása, annak ellenére is, hogy az utazási korlátozások miatt egyszerűen nem tudott együtt készülni Silvával, és így a fiatal Lukas Brandmeier irányításával igyekezett kiharcolni a helyét a tokiói olimpián. Mint később kiderült, sikertelenül, hisz 50 gyorson alig-alig, de elmaradt a kvalifikációs szinttől.
Miután nem sikerült kijutnom Tokióba, két hónapra teljesen abbahagytam az úszást. Depressziós lettem, fogalmam sem volt, hogy mit akarok az élettől” – mondta erről az időszakról.
Hogy mégsem fejezte be végleg, az a német Luther Jonesnak köszönhető, a tréner ugyanis megkereste őt, hogy ahogy a múltban már dolgoztak együtt, úgy ezúttal is vágjanak bele a közös munkába, aminek csúcsa a 2024-es párizsi olimpia lenne. Govorov elfogadta a felkérést, és jelenleg Németországban, Saarbruckenben készülnek – innen posztolt egy képet szombaton az Instagram-oldalára kilenc hónapnyi szünet után az ukrán, „élvezd az utazást” szöveggel.
"Anno Arilson Silvának és Andriinak segítettem az erőfelmérésekben, és remek munkát végeztünk együtt. Még mindig úgy tekintek magamra, mint Andrii asszisztensére, hisz mint a legtöbb teljesítménysportoló, ő is nagyon jól érti, mire van szüksége ahhoz, hogy elérje a céljait. Arilson briliáns edző, és szeretem a rendszerét, ami Andrii esetében is jól működött. Én csak apró részleteket teszek hozzá az edzésekhez, amikben én specializálódtam. Andrii nagyszerű "úszó IQ-val" rendelkezik, és érti a sportteljesítmény mögötti tudományt is, így remek hangulatban készülünk együtt” – nyilatkozta Jones.
Az idén májusban, a budapesti Európa-bajnokságon a régi énjét megvillantó (50 pillangón Szabó Szebasztián mögött egy századdal a második helyen zárt) Govorov eközben nem siet el semmit, és csak arra figyel, hogy 29 évesen, apukaként újra élvezze az úszást.
„A rövidpályás-vb helyett a decemberi ukrán nemzeti bajnokságra fókuszálok. Aprólékosan követem az edzéstervét, hisz valami olyat szeretnék, amilyet még soha senki nem csinált. Nem elégszem meg a jó időkkel vagy azzal, hogy megelőzöm a mellettem úszókat, csak akkor leszek nyugodt, ha lenyűgözöm a világot.”
Forrás: SwimSwam
Úszás
Agyonlőtték a decemberben még a vb-n versenyző 23 éves úszót
13/01/2022 16:09
Úszás
Szilágyi Liliána ügyét külön bizottság vizsgálja az úszószövetségnél
05/01/2022 14:31