Az olimpiai és világbajnok amerikai úszóról tudnivaló volt, hogy élete legnehezebb időszakában sem hagyott fel az élsporttal. Most egy friss interjúban mesélt őszintén arról a helyzetről, amelyet kétszer is emberfeletti módon küzdött le.

Eric Shanteau kapcsán a magyar sportrajongóknak elsőként a 2009-es római világbajnokság ugorhat be. A 200 méteres mellúszás döntőjében az amerikai egészen 199 méterig vezetett, ám Gyurta Dániel óriásit hajrázott, és jobb benyúlással, végül egyetlen egy századdal megelőzte őt, megszerezve élete első világbajnoki aranyérmét. Az egyéni számokat tekintve ezzel az úszással karrierje legjobb eredményét elérő Shanteau egyrészt csalódott volt a második hellyel (és főleg azzal, ahogy kikapott), másrészt azonban hatalmas erőről tett tanúbizonyságot, hisz pontot tett egy szörnyű időszak végére.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
A 2008-as pekingi olimpia előtt néhány héttel ugyanis hererákot diagnosztizáltak nála. Az ekkor mindössze 24 éves Shanteau-t olyannyira nem rázta meg a hír, hogy úgy döntött, elindul az amerikai válogatón, és ha már ott volt, ki is harcolta magának az olimpiai kerettagságot. Pekingben daganatos betegen egyéni csúcsot úszott 200 mellen, s noha ez sem volt elég a döntőhöz (bő egy tized hiányzott neki, összesítésben tizedik lett), ezt követően már sokkal inkább az egészségére koncentrált: az Egyesült Államokba hazatérve műtéten esett át, ami jól sikerült, a daganatot eltávolították.
Ennek tükrében versenyzett csúcsformában Rómában (a 200 mell előtt bronzérmes lett 200 vegyesen és tagja volt a világcsúccsal első 4x100-as férfi vegyesváltónak is), majd a 2011-es világbajnokságról és a 2012-es olimpiáról is egy-egy váltóarannyal tért haza. Úgy vonult vissza, mint az amerikai olimpiai válogatók legpechesebb úszója, hisz ötször is harmadik lett, mindössze egy helyezésre az egyéni kerettagságtól - igaz, egy olyan korszakban próbálkozott a mell mellett vegyesúszóként, amelyben a két egyeduralkodót Michael Phelpsnek és Ryan Lochtenak hívták.
Shanteau a napokban a rövidpályán vb-ezüstérmes ausztrál gyorsúszó, Brett Hawkepodcastjének vendége volt, ahol természetesen szóba került a betegség és az a mentalitás, ami a legmélyebb pokolból a csúcsra vezette őt.
"Lassan tíz éve, hogy visszavonultam, de ma sokat gondolkozok azon, hogy mi adott nekem ennyi erőt. Talán az, hogy mindig megpróbáltam külön kezelni az úszással kapcsolatos és az úszáson kívüli problémákat. Amikor beugrottam a medencébe, csak a tempókra koncentráltam, minden magánéleti baj elszállt, így mondhatjuk, hogy az úszás volt a menedékem, a terápiám. Lehet, hogy nem ez a legjobb mód, de nekem segített, hisz semmit nem aggódtam túl, csak tettem a dolgomat. Megtanultam olyan jól viszonyulni a folyamatos stresszhez és terheléshez, hogy még évekig örömmel versenyeztem."
Felgyógyult a leukémiából a tinédzser úszótehetség, aki betegsége minden óráját tanításként fogta fel | Eurosport
Rikako Ikee alig várja, hogy végre medencébe ugorhasson - de azért van fontosabb dolog is az életében. Az úszóvilágot megdöbbentette a hír 2019 februárjában: az akkor 18 éves japán szupertehetség, Rikako Ikee szomorúan jelentette be, hogy leukémiában szenved.
"Nyolc nappal az olimpiai válogató előtt nyilvánítottak hivatalosan is daganatos betegnek. Az orvosok azt mondták, rajthoz állhatok, de szinte lehetetlen, hogy Pekingben is induljak. Ezt követően heti rendszerességgel rengeteg vizsgálaton estem át, és mivel nem voltam annyira súlyos stádiumban, én dönthettem, hogy mi legyen. Brutálisan éreztem magam, a kockázatok miatt nagyon nem voltam könnyű helyzetben, de nem akartam lemondani az álmomról, hisz négy évvel azelőtt nem utazhattam Athénba. Semmit sem bántam meg, és picit sajnáltam, hogy nem úszhattam döntőt, de reálisnak értékeltem ezt a tizedik helyet, főleg úgy, hogy fogalmam sem volt, mit hoz a jövő. 
Peking után szinte a legelső utam a műtőasztalra vezetett, hat nappal a 200 mell középdöntője után Amerikában megműtöttek, és nem sokkal később már minden rendben volt. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hisz azt sem tudhattam, egyáltalán visszatérhetek-e az úszáshoz, és mégis csúcsformában versenyezhettem végig a legjobb éveimet. Sosem fogom elfelejteni azokat a heteket, azóta az élet minden apró dolgának örülök."
Shanteau boldog családban él, két gyereke is született, egy hétéves kislányt és egy négyéves kisfiút nevelnek feleségével. Ők is erőt adnak neki 2017-ben, hisz a daganata kiújult, újabb műtéten és kemoterápiás folyamaton esett át. Azóta tünetmentes.
"Imádok szülőnek lenni és imádok mosolyogni. Lehetsz a világ legjobb sportolója, de aztán rájössz, hogy vannak fontosabb és nagyobb dolgok a sportnál. Hálás vagyok, hogy ilyen karrierem volt, hisz megtanított élni."
Inside with Brett Hawke
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27