Mit csinálj, ha bizonyítékok vannak ellened? Mindent tagadj!

Ez is lehetne a mottója Husain Al-Musallamnak, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnökének, egykoron repülőgép-pilótának, valamint Ahmad Al-Fahad Al-Sabah sejknek, politikusnak. A két úriemberben elég sok közös vonás van, például amellett, hogy kuvaitiak és a 60-as éveik környékén járnak, szeretik a pénzt, és emiatt azt sem vetik meg, ha egyszer-kétszer „picit” törvénytelenül járnak el.
Legalábbis az ellenük négy éve felhozott, most frissen felelevenített vádak erre utalnak. Néhány évvel ezelőtt eléggé középpontban volt Kuvait a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB), hisz előbb többször is felfüggesztették a tagságukat (mondván, az ország politikai elitjének túlzott a hatalma és a szava a sportban), majd 2019-ben feloldották a tiltást, ugyanakkor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korrupciós ügyének mellékszálaként a jelenleg regnáló NOB-elnök, Thomas Bach 2013-as kinevezése kapcsán is felmerültek bizonyos furcsaságok – például olyanok, hogy Ahmad sejk megzsarolt és megfenyegetett néhány sportvezetőt, nehogy ne Bachra szavazzanak.
Úszás
El sem hagyhatta a kórházat, de már újra medencébe ugrana a koronavírusos ausztrál úszó
TEGNAP 12:26
A sejk egyébként politikai puccsot és más vesztegetéseket, hamisításokat érintő perek miatt hetek óta a svájci bíróságokat járja, hogy tisztázza magát és ne kerüljön rácsok mögé, ám a legfrissebb, szeptember 10-i döntés értelmében legalább 13 hónapnyi börtön vár rá. Mellé jöhet még az említett sportos vonal, amibe a jelek szerint kőkeményen beleállt a világ egyik vezető hatalma. Ki lehet találni: ki más, mint az Egyesült Államok.

Ahmad sejk a genfi tárgyaláson, 2021. szeptember 10-én

Fotó: AFP

Néhány nappal ezelőtt az Associated Press (AP) és a Washington Post nyilvánosságra hozott néhány dokumentumot, amik alapján az Egyesült Államok kuvaiti nagykövetsége az igazságügyi minisztérium nevében a helyi hatóságoktól 2009-ig visszanyúlóan minden információt lekért Ahmad sejkről, Al-Musallamról és több más személyről. Az eredeti kérvényt 2017. június 7-én (!) keltezték, és állítólag még az év szeptemberében kézbesítették. Ahmad sejk akkor arra kérte a kuvaiti hatóságokat, hogy nyugodtan adjanak át az Egyesült Államoknak mindent, mivel nincs semmi rejtegetnivalója.
Csakhogy előkerült néhány Kuvaitból származó, összesen mintegy 1 millió dolláros kifizetés, amelyeket többek között Al-Musallam és a sejk által vezetett olimpiai szervezetek számlájáról utaltak át egy guami FIFA-tisztviselőnek. Ez a tisztviselő, az amerikai állampolgársággal is rendelkező Richard Lai korábban a szövetségi bíróságon már elismerte a pénzügyi összeesküvés vádját, és beleegyezett, hogy megfizeti a rá kiszabott 1,1 millió dolláros büntetést.
A FINA elnökének idén júniusban megválasztott Al-Musallam határozottan állítja, hogy ezek csak vádak, és még a tokiói olimpia alatt is azt nyilatkozta, hogy az amerikai kormány egyszer sem kereste és kérdezte őt, holott valójában potenciális bűnrészes. Ami érdekesebb, hogy az Ázsiai Úszószövetség etikai bizottsága speciálisan engedélyezte számára, hogy egyáltalán elindulhasson a FINA elnökválasztásán, miközben új szerepkörével párhuzamosan a Kuvaiti Olimpiai Bizottság főtitkári posztját is betölti. Egyébként ha már FINA és NOB: egyik szervezet sem kívánt nyilatkozni az ügyben az AP-nek.

Husain Al-Musallam

Fotó: AFP

Ha Al-Musallamot hivatalosan is azonosítják, minden bizonnyal vádat emelnek ellene, és ez várhatóan csak idő kérdése: a New York-i szövetségi ügyészek még mindig vizsgálják, hogy Ahmad sejkkel együtt megsértették-e az Egyesült Államok büntetőtörvényeit azzal, hogy kenőpénzeket fogadtak el és utaltak át más magasrangú tisztviselőknek, emellett tisztára mosták-e a bevételt, ami szintén zsarolásnak minősül.
A szálak egyébként egészen Iránig nyúlnak: a banki kimutatások szerint Reza Charim és Vahid Kardany számlájáról is történt utalás Lai számlájára. A gond csak az, hogy mindketten Al-Musallam asszisztensei voltak a kuvaiti székhelyű Ázsiai Olimpiai Tanácsban…
Kétségünk se legyen, hogy folytatás következik – lehet, hogy hamarabb is, mint gondolnánk.
Forrás: részben Washington Post/AP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Úszás
Edzések helyett borozik a tokiói olimpia egyik hőse
TEGNAP 18:28
Úszás
Megvan Kenderesi új edzője, de a neve még nem publikus
24/09/2021 09:48