Pályafutása 12. Eb-aranyát szerezte meg Cseh László – egyszersmind élete legszorosabb győzelmét aratta az Eb-ken: 7 századdal érte előbb a falat német riválisánál. Laci zsinórban ötödször nyerte meg a számot, ilyenre az Eb-k történetében korábban szintén csak ő volt képes, 400 vegyesen. Philip Heintz nagyon hegyezte magát a 200 vegyes döntője előtt: a németek kiválósága kerekperec kijelentette, mindent elkövet azért, hogy legyőzze Cseh Lászlót. Nos, közel járt hozzá, de a magyar világklasszis rutinja újfent aranyat ért.
Laci egy napja azt mondta, sikerének kulcsa egyértelműen az lehet, ha nem veri meg magát. Nos, szerda este ismét a régi Cseh Lászlót láthattuk a Velodrom medencéjében: bár egy picit küszködött olykor, saját bevallása szerint a mellúszása ezúttal nem működött annyira, mint szerette volna („ha az jó, akkor nem lett volna ennyire izgalmas a vége” – mondta) – a szíve azonban vitte, és végre megint előtört belőle a harcos énje. Óriásit küzdött az utolsó ötven méteren, és végül irdatlan csatában, a skalpjára törő Heintzet mindössze hét századdal megelőzve megvédte a címét.
Tegyük hozzá: ötödször, ami csúcsbeállítás – mégpedig a saját csúcsának a beállítása. Laci korábban 2004 és 2012 között nyerte meg zsinórban ennyiszer a 400 vegyest (arra már nem nevezett az idén), míg 200-on 2006-ban nyert először, és azóta minden alkalommal övé lett az aranyérem. Megjegyzendő, Lacinak már kultusza van az úszóközönség köreiben: az eredményhirdetésnél az értő német szurkolók ugyanolyan hangosan ünnepelték, mint az ezüstérmes hazai úszót. Csehnek egyébként ez volt az 56. érme olimpiákról, vébéről, Eb-ről (rövid- és hosszúpályás) – amivel messze a legeredményesebb versenyzője a jelenlegi viadal mezőnyének. „Nagy mák volt, életem legszorosabb Eb-sikere – mondta utóbb. – Akárhogy is nézem, az idő nem igazán jó, úgy is mondhatnám, gyenge (egy tizeddel ment rosszabbat, mint az elődöntőben). A mellúszásomon kell még javítani: most tanultam egy új technikát, alapvetően jól bevált, de még nem működött annyira, mint szeretném. Az állóképességemmel nincs baj, viszont kellenek az új módszerek, mert a sebességet muszáj növelni, azt pedig már csak technikával lehet. Remélem, a jövőben jelentősen tudok gyorsulni, erre szükségem lesz, hogy ott legyek az elején.”
Úszás
Nagyot küzdött, és negyedik helyen zárt Olasz Anna
9 ÓRÁJA

Fotó: Eurosport

Ami pedig önmaga legyőzését illeti...„Ma megint sikerült egy picit... Kellett... Az a baj, hogy mire jön a verseny, lemegyek egy rossz szintre, és innen kell visszakapaszkodni. Viszont a mai után határozottan feljövőben vagyok. Innentől a száz pille maga lesz a szárnyalás.”Amennyivel nyert Laci, csaknem annyival maradt el a 200 gyors bronzérmérőlKozma Dominik. Cseh kőbányás klubtársa fantasztikusan ment, ám az utolsó métereken az 1-es pályán úszó francia világklasszis, Yannick Agnel 13 századdal előtte érte el a falat (közben a belső pályákon a szerb Sztjepanovics két századdal megelőzte a hazaiak kedvencét, Paul Biedermannt). Doma mindazonáltal egyáltalán nem volt elkeseredve:„Na már ezért megérte: végre meghaltam a végére. Jó volt, baromi jó, nem zavar, hogy nem lett meg az érem. Persze, álmodtam jobbról, mindig álmodunk, de semmi gond, hogy most nem lett még meg. Ehhez a számhoz kell a rutin, Agnel is megmutatta ma, nagy klasszis, az egyes pályán lett dobogós. Ez életem első Eb-je, amikor mindenki itt van, úgyhogy ez a negyedik hely nagyon értékes. Majd jövőre a vébén odaverek nekik keményen!”
Harmadik finalistánk, Gyurta Gergely sajnos nem tudott a többiekkel menni 1500 gyorson, akik – különösen a viadalt vezető Gregorio Paltrinieri – iszonyatos iramot diktáltak. Az olasz bődületes Európa-csúcsot úszott (első európaiként került 14:40 alá), Gege pedig végül a 6. helyen ért célba. „Most ennyire tellett – nyilatkozta az ifjabbik Gyurta. – Az látszik, hogy nem igazán megy egyszerre a nyíltvízi meg aztán a medencében az 1500 – de ezt majd
megbeszélem az edzőimmel. Ez a mezőny most bivalyerős volt, ugyanez az idő két éve elég volt a bronzhoz, most csak hatodik lehetett vele lenni, bár így is életem második legjobbja, és ha megúszom a legjobbat, az is csupán az ötödik helyre lett volna elég itt ma. Örülök, hogy így le tudtam úszni az ezerötöt egymás után kétszer, a nyíltvízi úszások után.”

Hosszú Katinka is gőzerővel készül Rióra

Fotó: Eurosport

Elődöntőseink is remekül szerepeltek:Hosszú Katinkaúj Európa-bajnoki csúccsal lett első 200 vegyesen, erről csupán annyit mondott,„jobban is nyomtam volna, de aztán eszembe jutott, hogy ez még csak az elődöntő.”Később 100 háton a 3. legjobb idővel ment tovább, ezután pedig közölte, mivel csütörtökön lesz egy óra a két szám között, érmet remél ezen a távon is, csak még a rajtján kell csiszolnia.Verrasztó Evelynszintén 200 vegyesen jutott a fináléba, 4. idővel, azaz – ahogy mondani szokták – ebből is lehet még bármi. Evelyn szerint is:„Ez már jobban esett, mint a délelőtti. Gyorson még egy kicsit több kell, szerintem bennem is van, meglátjuk, mennyire tudom kihozni magamból holnap. Annak örülök, hogy az utolsó hosszra még együtt tudtam fordulni Belmontéval.”Biczó Benceis abszolválta a 200 pillangót, ugyancsak ígéretes teljesítménnyel, hiszen a 3. legjobb időt úszta összesítésben:„Ez olyan úszás volt, amit szerettem volna látni magamtól egy ideje. Utána vettem egy nagy levegőt, és most nagyon úgy érzem, hogy egyáltalán nem vett ki belőlem sokat. Sőt, még van is benne, a második ötven ugyanis nagyon laza volt, csak a második százat nyomtam meg, mert nagyon együtt volt a mezőny. Úgyhogy ha a második ötvenbe még beleteszek, akkor szerintem ott lehetek az elején a döntőben is.”
Forrás: MÚSZ
Olympic Games
Olasz Anna fantasztikus negyedik helyet szerzett nyíltvízi úszásban
9 ÓRÁJA
Olympic Games
Háborút indítottak az amerikai úszók az oroszok ellen az olimpia után
TEGNAP 18:17