A 2016-os ötkarikás játékokon csak az olimpiai kvalifikációs időnek nevezett "A"-szint elérése jelent csak biztos részvételt az úszóknak, a "B"-szintesek akkor mehetnek, ha a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA meghívja őket. A honi úszószövetség (MÚSZ) azután rögzítette ezt, hogy a FINA közzétette a bő két év múlva esedékes olimpia kvalifikációs szabályait.
A londoni olimpia előtt bevezetett rendszer alapján bonyolítják le a riói úszóversenyek kvalifikációját is úgy, hogy az alapvető regulák nem változtak, miként a műsor sem: ugyanazok a számok szerepelnek a 2016-os programban is, mint a londoniban. Vagyis a világbajnoksághoz képest az olimpián 50 méteren csak gyorsúszásban rendeznek versenyt, illetve nincs férfi 800 és női 1500 m gyors. Egy számban változatlanul két úszó indulhat egy országból, továbbá egy-egy váltó az adott távokon, egy ország pedig maximum 26 férfi és 26 női versenyzőt nevezhet.
A kvalifikáció alapja az úgynevezett A szint, amelyet immár "olimpiai kvalifikációs időnek" neveznek: aki ezt eléri, garantáltan ott lesz Rióban, feltéve, ha ő az adott számban az adott ország két legjobbjának egyike. A régen B szintnek mondott idő immár nem jelent biztos kvalifikációt abban az esetben sem, ha abban a számban a versenyző egyedül úszta csak meg ezt az időeredményt. Most ugyanis ezt csak "olimpiai válogatási időnek" nevezik, az ezt elérők a sor végén várakozhatnak - áll a MÚSZ dokumentumában.
Úszás
Milák hét, Hosszú három számban indul, Cseh csúcsot állíthat fel az Eb-n
14 ÓRA

Cseh László évtizede szállítja a magyar sikereket úszásban

Fotó: Eurosport

Az olimpián ugyanis 900 úszó vehet részt összesen. A FINA először kiosztja valamennyi "A"-szintesnek a helyeket, számba veszi a váltók tartalékaiként benevezett úszókat, a szabadkártyás indulókat, és az így fennmaradó helyeket tölti fel "B"-szintesekkel. A váltóknál a jövő évi világbajnokság első 12 helyezettje szerez automatikusan indulási jogot, a további négy helyet azok kapják, akik a világranglistán a kvalifikáltakat leszámítva a legjobb négy időt érték el 2016. május 31-ig. Váltónként további két tartalék nevezhető Rióra, de csak olyanok, akik a váltó távján és úszásnemében legalább elérték a "B"-szintet. Kvalifikálni 2015. március 1. és 2016. július 1. között lehet a FINA által hitelesített eseményeken.
A nyíltvízi úszásban az olimpián "maratoni úszásként" szereplő, 10 kilométeres versenyszámra két etapban van mód indulási jogot szerezni. Először a 2015-ös kazanyi világbajnokságon, ahol a férfi és női viadal első 10-10 helyezettje szerez kvótát Rióra. A következő megméretés 2016 májusában esedékes, az olimpiai kvalifikációs versenyen: innen az első 9-9 helyezett jut ki a játékokra, valamint plusz egy-egy úszó minden kontinensről, aki nem került az első kilenc közé - és akinek az országából még nem kvalifikált egy másik. Egy-egy országból maximum két-két férfi és női hosszútávúszó lehet ott Rióban.
European Championships
Daganatos betegen indul a budapesti Eb-n a rekordtartó úszó
TEGNAP 14:59
European Championships
Minden, ami ránk vár a budapesti úszó Eb-n
08/05/2021 16:17