Számítani lehetett rá, mégsem hittük, hogy valóság lesz.

Márpedig – ha hinni lehet a kínai médiában és közösségi oldalakon felröppenő, általában hiteles és első kézből érkező információknak – tényleg: Sun Yang ott lesz és versenyezni fog a most pénteken, azaz április 30-án kezdődő és május 8-ig tartó csingtaói olimpiai kvalifikációs kínai bajnokságon.
Már-már állandó rovatunkká vált az utóbbi hónapokban, hogy a kínai úszó doppingügyéről összefoglaljuk az egyre hajmeresztőbb híreket. A 2014-ben egyszer már eltiltott háromszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok 2018 szeptemberében, egy számára teljesen váratlan doppingvizsgálat során kalapáccsal összetörette a minden bizonnyal a bűnösségére utaló mintáit, méghozzá arra hivatkozva, hogy a hozzá érkező ellenőrök nem tudták hitelt érdemlően igazolni magukat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) és a Nemzetközi Sportdöntőbíróságot (CAS) nem hatotta meg a kifogás, 2020 februárjában visszaesőként nyolc évre meszelték el Sunt, aki azonban zseniális ügyvédei hathatós segítségével nem hagyta annyiban a döntést.
European Championships
Hosszú Katinka és Mihályvári az első két helyről várja a hétfői döntőt
2 ÓRA
A fellebbezésük sikeres volt, a svájci Szövetségi Bíróság hosszas, egészen nyakatekert tárgyalássorozat végén úgy határozott, hogy a Sportdöntőbíróságnak újra kell vizsgálnia az egész ügyet - ennek legfőbb okaként azt jelölték meg, hogy a CAS háromfős bírói testületéből ketten részrehajlóak voltak, ráadásul az elnök, Franco Frattini civilben és a meghallgatások során is nyíltan Kína-ellenes álláspontot képviselt. Idén februárban a WADA bejelentette, hogy továbbra is minden létező eszközzel Sun ellen vannak, és természetesen a következő tárgyaláson ismét be fogják mutatni a teljesen egyértelmű bizonyítékokat, míg a Szövetségi Bíróság úgy döntött, hogy Sunék WADA ellen irányuló, a doppingminták összetörésére és az ezzel kapcsolatos eljárás kérdéseire vonatkozó fellebbezését nem fogadják be, magyarul a végső döntést száz százalékig hivatalosan - újra - a CAS kezébe helyezték.
Legutóbb (az úszósport hitele és becsülete szempontjából) éppenséggel pozitív irányt vett a jogi sakkjátszma, hisz a CAS végre kijelölte annak a tárgyalássorozatnak az új bírói testületét és az időpontját, ami remélhetőleg végleg lezárja a Sun-aktát.

Mivel azonban ez az időpont május végére (24-28.) esik, a kínai hivatalos eltiltás hiányában jelenleg is versenyezhet és készülhet a tokiói olimpiára. Ezt olyannyira komolyan veszi, hogy kétség sem lehet afelől: korábbi nyilatkozatainak megfelelően, a vélt igazáért kiállva minden bizonnyal valóban rajtkőre fog állni Csingtaóban.

Mióta a kínai és nemzetközi sajtó felkapta a hírt, sem Sun, sem a kínai úszószövetség nem reagált, hivatalos rajtlista pedig egyelőre nincs. Amint lesz, robban az időzített bomba – vagyis inkább reméljük, hogy nem, mert az azt jelentené, Sun mégsem indul, így legalább valamennyit érzékelt és felfogott abból a gyűlöletcunamiból, ami többek között a saját korábbi szurkolói felől is rázúdult. Hozzá kell tenni persze, az ő szemszögéből nézve érthető, hogy kapaszkodik az utolsó szalmaszálba, azaz hisz magában és az ügyvédekben, csak nehogy „véletlen” az történjen, hogy előbb ott lesz a nemzeti bajnokságon, majd bekerül a kínaiak olimpiai keretébe, végül a CAS-tárgyaláson újabb kiskaput találnak, a fellebbezésekkel együtt a jogászai elhúzzák a végső ítélethirdetést és lehetővé teszik, hogy induljon Tokióban…
Úszás
Újabb érem a hazai Eb-ről
TEGNAP 14:12
Úszás
Peaty: A sportolók csak a sporton keresztül tudják hallatni a hangjukat
14/05/2021 18:32