A magyar női vízilabda-válogatott az első három negyedben nyújtott nagyszerű játékának köszönhetően  

felkészülési mérkőzésen

11-10-re legyőzte az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes spanyol csapatot a Tüskeuszodában.

Bíró Attila csapata négy napon belül a negyedik mérkőzését játszotta szombaton, és éppen a legerősebb rivális ellen nyújtotta legjobb teljesítményét. Azok után, hogy hullámzó játékkal a mieink 17-14-re legyőzték Hollandiát, 15-7-re a magyar Universiade-csapatot, gyengén pólózva kikaptak 12-9-re a görögöktől, a záró napon az első három nyolc percben mutatott pazar védekezéssel, több kiemelkedő egyéni teljesítménnyel 11-10-re felmúlta a világ második legerősebb csapatának tartott Spanyolországot. A Világliga nyári szuperdöntőjére így Magyarország, Spanyolország, Görögország és várhatóan rendezőként Oroszország kvalifikálta magát Európából.

Keszthelyi-Rita-magyar-spanyol-Tüske-min.jpg

Fotó: Eurosport

Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
Azt a gárdát, amelytől a tavalyi budapesti Európa-bajnokság elődöntőjében 11-10-es vereséget szenvedett. Most azonban 1-3-ról fordítva sikerült felülkerekedni rajta, és ebben nagy szerepe volt annak, hogy talán a legerősebb felállásukban szerepeltek a mieink. Az egymás után két meccset is kihagyó Keszthelyi Rita, meg a vele kitűnő játékkapcsolatot ápoló Szücs Gabriella is visszakerült a csapatba, és nagyon kellettek mindketten, mert stabilitást adtak az együttesnek. Ezúttal Kasó Orsolya, Antal Dóra, Máté Zsuzsanna és Horváth Brigitta pihent a 17 fős keretből. 
Amelyik három gólon tartotta az első félidőben a nagyon erős spanyolokat. A hangban is nagyon erős Magyari Alda kezdett a kapuban, és végigvédte a partit, méghozzá remekül. Előtte meg kiadhatta a társainak, hogy "reklamációt csak blokk ellenében fogadok el",  mert előtte olyan blokkerdő húzódott, hogy öröm volt nézni a lelátóról is, hát még a kapuból. Illés Anna nevét már a második felvonásban háromszor bekarikáztuk, és két felkiáltójelet tettünk a neve mellé, mert csodálatosan védekezett, meglőtte a meccs gólját, és a folytatásban tett hozzá még kettőt - mind a három lövése célba ért. Az FTC sokoldalú pólósának játéka arra emlékeztetett minket, mint amit a 2016-os, magyar aranyéremmel záruló Eb-n láthattunk tőle.

Parkes-Rebecca-magyar-spanyol-Tüske-min.jpg

Fotó: Eurosport

5-4-nél először volt nálunk az előny, 7-4-re is vezettünk, mivel a lányok produkáltak egy 4-0-s sorozatot 3-4 után. Parkes Rebecca nagyot ment centerben, a harmadik, 3-1-re hozott játékrészben pedig olyan kimagasló játékot nyújtottak Leimeter Dóráék, amire lehet alapozni a világ bármely csapatával szemben. És akár még többet közé tehettek volna a magyar lányok, mert a helyzeteik megvoltak hozzá.  A záró felvonásban aztán már nem zárt olyan jól a retesz (5-6), de mivel a sok, hat kapott góllal elöl tartani tudták a lépést Gurisatti Grétáék, sikerült megtartani az előnyt és 11-10-re megnyerni a partit. 
Olyan, talán nem várt masszív teljesítményt nyújtott három negyeden át a magyar válogatott, amelyet ha sikerül kitolni egy teljes meccsre az olimpián is, akkor tényleg meglesz az a dobogó Tokióban.
Illés Anna értékelése az M4 Sportnak:
"Az előző meccseken a védekezés nem állt össze, most ez összeállt három negyedig, azon leszünk, hogy plusz egy negyedig kihúzzuk. Jó úton haladunk, de még van hova fejlődnünk. Attól függetlenül, hogy most milyen csapattal jöttek, örülünk, hogy megvertük őket, bár ez nem a komplett csapatuk, de a győzelmet sosem kell megmagyarázni."
Keszthelyi Rita nyilatkozata az M4 Sportnak:
"Nagyon jól védekeztünk, de kárt azért a három kapufás gólért, amit a rosszkéz hátsótól adtak föl, mert máris máshogy nézett volna ki a kapott gólok száma. De amit kértünk a meccs elején, hogy egymásért küzdjünk, és a védekezésre koncentráljunk, azt sikerült megvalósítani. Maximálisan elégedett vagyok, hogy a görögök elleni mérkőzéshez képest tudtunk ritmust váltani, sokkal agresszívabban sikerült játszanunk. Lehet, hogy nem volt komplett a spanyol csapat, de vagy 10 éve nem vertük meg őket semmilyen versenyen, úgyhogy ezt értékelni kell és örülni neki. Jó tanulópénz volt, rengeteg előnyt-hátrányt lehetett gyakorolni. A pénteken kirugdosott téglákat talán egy kicsit visszalökdöstük."
Női vízilabda felkészülési mérkőzés
Magyarország-Spanyolország 11-10 (1-2, 2-1, 3-1, 5-6) Gólszerzőink: Illés 3, Keszthelyi 3, Parkes 2, Szilágyi 1, Leimeter 1, Gurisatti 1, ill. Forca 3, Leiton 3, Gonzalez 2, Garcia 2
A végeredmény1. Magyarország 16, 2. Spanyolország 14, 3. Görögország 9, 4. Oroszország 9, 5. Hollandia 8, 6. Olaszország 7, 7. Franciaország 0
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27