Sun Yang egészen döbbenetes ügye két és fél hónap alatt az égvilágon semmit sem változott, márpedig nagyon fogy az idő a tokiói olimpiáig. Legalább most egy icipicit érzékeltették vele, hogy nem minden úgy van, ahogy ő akarja.


Úszásrovatunk egyik visszatérő "vendége" és főszereplője Sun Yang, akinek doppingesetével kapcsolatban kezdenek elfogyni a jelzők. Ha valaki nem ismerné a történetét: a háromszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok, 2014-ben doppingvétsége miatt egyszer már eltiltott úszó 2018 szeptemberében, egy számára teljesen váratlan doppingvizsgálat során kalapáccsal összetörette a (vélhetően bűnösségére utaló) mintáit, méghozzá arra hivatkozva, hogy a hozzá érkező ellenőrök nem tudták megfelelően igazolni magukat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) és a Nemzetközi Sportdöntőbíróságot (CAS) nem hatotta meg a kifogás, tavaly februárban visszaesőként nyolc évre meszelték el a 29 éves kínait, aki azonban zseniális ügyvédei hathatós segítségével nem hagyta annyiban a döntést.
A fellebbezésük sikeres volt, a svájci Szövetségi Bíróság hosszas, egészen nyakatekert tárgyalássorozat végén úgy határozott, hogy a Sportdöntőbíróságnak újra kell vizsgálnia az egész ügyet - ennek legfőbb okaként azt jelölték meg, hogy a CAS háromfős bírói testületéből ketten részrehajlóak voltak, ráadásul az elnök, Franco Frattini civilben és a meghallgatások során is nyíltan Kína-ellenes álláspontot képviselt. Nagyjából itt tartottunk december végén, azzal a tudattal, hogy 2021-ben minél hamarabb lezongorázzák az újabb tárgyalást, így eldőlhet, hogy Sun ott lehet-e a nyári tokiói olimpián, vagy sem.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
Egyre kínosabbá és hihetetlenebbé válik a doppingoló kínai úszósztár ügye | Eurosport
Sun Yang esetével kapcsolatban már-már annyira tragikomikus ítéletek születnek, hogy fogalmunk nem lehet, ki kivel van. A nagyobb baj az, hogy látszólag a döntéshozó szervek sem mindig tudják. 2020 egyik legfelkapottabb és legfurcsább doppinggal kapcsolatos ügye volt Sun Yangé, és úgy tűnik, 2021-ben is folytatódik a szórakoztatónak cseppet sem nevezhető "show".
Jó lenne azt hinni, hogy az utóbbi két és fél hónapban történt valami előrelépés az ügyben, de a szomorú valóság az, hogy azon kívül, hogy véglegesen lezárták Frattiniék esetét, lényegében az égvilágon semmi. A WADA ugyan bejelentette, hogy minden létező eszközzel Sun ellen van, és természetesen ismét be fogják mutatni a teljesen egyértelmű bizonyítékokat (ne felejtsük, hogy a Szövetségi Bíróság egy pillanatig sem tárgyalt arról, hogy a kínai valóban bűnös vagy sem, hisz Sun ügyvédeinek fellebbezésére "csupán" az ítélőbírák miatt tették semmissé az eredeti eltiltást), a CAS munkáját alaposan megnehezíti a járványhelyzet - feladatuk az újabb háromfős testület felállítása mellett a tárgyalás(ok) kitűzése lenne, de ehhez minden félnek megfelelő időponto(ka)t kell találni. Ez egyelőre nincs meg.
A Szövetségi Bíróság a napokban legalább aktivizálta magát, s bár ez inkább csak csepp a tengerben, a kínainak és jogászainak semmiképp sem eshet jól: nyilvánosságra hoztak ugyanis egy abszolút várható és korrekt döntést.
Ennek értelmében kiderült, hogy Sunék WADA ellen irányuló, az eredeti casus bellire, azaz magára a doppingminták összetörésére és az ezzel kapcsolatos eljárás kérdéseire vonatkozó fellebbezését a Szövetségi Bíróság nem fogadta be, magyarul a végső döntés immár száz százalékig hivatalosan - újra - a CAS kezében lesz. 
A fellebbezéssel járó bírósági költségeket Sunéknak kell megfizetniük, ez 9000 frankot (körülbelül 3 millió forint) jelent. Nyilván ez az összeg nyilván nem vágja földhöz őket, azonban ettől fogva egyedül abban bízhatnak, hogy a CAS ezúttal számukra kedvező ítéletet hoz.
Egyszer, valamikor. Az óra ketyeg, az időhúzás és a rafinált sakkozás pedig egyértelműen Sunnak kedvez, hisz hivatalos eltiltás hiányában jelenleg papíron semmi akadálya annak, hogy edzhessen és versenyezhessen, ezáltal ott lehessen Tokióban. 
A tárgyalás kitűzésén, azon a bizonyos időponton, aztán a döntésen Sun karrierje vagy az úszósport becsülete múlik. Azt mindenki ítélje meg maga, hogy melyik a fontosabb és az égetőbb... 
swimmingworldmagazine.com
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27