Korényi Balázs, az UVSE csapatkapitánya az egyik olyan játékos, aki az átmenetet jelenti a lila-sárgák tavalyi és idei gárdája között. A csékát a nyári felkészülésről, az új igazolásokról, és arról is kérdeztük, hogyan próbálnak megbirkózni elhunyt Mesterük, Benedek Tibor örökségével.


29 évével Korényi Balázs az UVSE második legidősebb játékosának - egyben csapatkapitányának - mondhatja magát a rangidős Bisztritsányi Dávid mögött. Hat esztendeje játszik ennél a klubnál, korábban megfordult az FTC-nél és az OSC-ben is, miközben - Bisztritsányival együtt - UTE-nevelés. 
Legutóbb márciusban, a felsőházba jutás másnapján beszélgettünk vele, akkor ezt mondta addigi legnagyobbat szóló klubidényéről: "Ez a 10. OB I-es szezonom, de mindössze másodszor fordult elő, hogy aktuális csapatommal bejutottam a bajnokság legjobb nyolc csapata közé, és ez a Magyar Kupára is érvényes. Nagyon nagy élmény!"
Úszás
A magyar úszó győzelemmel és olimpiai kvótával jön haza Portugáliából
7 ÓRÁJA
Benedek Tibor: "Ez a két év az UVSE-nél minden keserű emlékért kárpótolt, amit ott hagytam a válogatottnál" | Eurosport
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook Benedek Tibor hét olimpián járt, megnyert szinte mindent, amit a vízilabdában lehet, játékosként és edzőként is világklasszis. Az pedig, hogy a 19,7 év átlagéletkorú UVSE-t bevitte az OB I felsőházába, a legjobb nyolc csapat közé az elmúlt héten, ott van a legszebb eredményei között.
Az azóta eltelt négy hónapban rengeteg minden történt. A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt az évad, az UVSE sem tudta learatni a kemény munka gyümölcsét a legjobb nyolcban. Júniusban pedig elhunyt a klub hardvere, szakmai igazgatója, a férfi OB I-es és ifjúsági csapat vezetőedzője, Benedek Tibor. A csapatnak ő halála okozta sokkal és teherrel kellett elkezdenie a nyári felkészülést Benedek utódjával, Vincze Balázzsal. Először az elmúlt hetek történéseiről kérdeztük Korényi Balázst.
"A fél csapat kicserélődött, igazából egy teljesen új gárdát kell építeni, ami miatt elég nehéz dolgunk van. Mind a hat távozónk top 4-es csapatba igazolt, ami nekünk nem jó, de az UVSE-nek megtisztelő, hogy ilyen csapatok vitték el a játékosainkat. Emiatt viszont nem vagyunk könnyű helyzetben. Ha egy-két embert kellene pótolni, könnyen beilleszkednének egy közösségbe, de most abszolút új társaságot, új csapatot, új edzőt, új taktikai elemeket kell megszoknunk. Utóbbiakat nem csak azoknak, akik most jöttek, hanem azoknak is, akik maradtak a tavalyi csapatból."

Korényi-Balázs-UVSE-2-min.jpg

Fotó: Eurosport

Milyenek az eddigi tapasztalatai, csapatkapitányként hogyan tudta eddig összefogni a brigádot a vízben és a parton? 
"Vagyunk néhányan, akik már itt játszunk egy ideje: Seeler Botond, Vámosi Bertold, Vigvári Vince, Bisztritsányi Dávid, Molnár Erik, Szieben László, Aranyi Máté. De itt nőtt fel egyik új igazolásunk, Szentesi Ádám, így ő is ismeri a Margitsziget hangulatát. Folytatjuk azt a munkát, amelyet tavaly is végeztünk, az ifikkel együtt készülünk. Akinek az újdonság, az a Honvédból érkező Kardos Alexander és a Vasastól szerződtetett Bencz Rolf. A légkör Alexandernek sem újdonság, a KSI játékosaként néhány méterrel arrébb, a Széchy uszodában edzett éveken át."
Hol tart a csapatépítésben az az UVSE, amelyből hatan távoztak, és ahová hárman érkeztek, plusz új az edző is?
"Nagyon az elején vagyunk. Legutóbb két éve vettem részt ilyen szintű folyamatban, akkor is hasonlóan indultunk. Bár nagyon jó meccseket játszottunk a nyáron, de kikaptunk, a szezonban pedig vereségekkel indítottunk. Ott is kellett várni vagy fél évet az első győzelmünkre. Előbb-utóbb beindul a dolog most is."
Benedek Tibor az UVSE-vel végzett vezetőedzői munkája a legjobb dolog, ami a magyar vízilabdában történhetett | Eurosport
Meggyőződésünk, hogy az a munka, amit a búcsúzó Benedek Tibor végzett az elmúlt másfél évben az UVSE férfi OB I-es és ifjúsági csapatának vezetőedzőjeként, évtizedekre beágyazódik a magyar vízilabda kollektív emlékezetébe. Amikor 2018 márciusában az UVSE szakmai igazgatója, Benedek Tibor bejelentette, hogy kétéves kihagyás után visszatér a kispadra, és átveszi a klub felnőtt és ifjúsági együttesének irányítását, rég nem tapasztalt izgalom lett úrrá rajtunk.
A hétvégén már Magyar Kupa-mérkőzések várnak a gárdára, ahol a Kaposvár, a BVSC és a Szolnok lesz az ellenfelük. Mit vár a cséká ezeken a meccseken?
"Nem akarok tippeket adni az ellenfeleknek, és magunkat sem szeretném lebecsülni, de többszörösen hátrányos helyzetben vagyunk most. Nem elég, hogy új csapatot kell építeni, sajnos sok a sérültünk. De egytől egyik sportemberek vagyunk ennél a klubnál, így nem úgy megyünk Kaposvárra, hogy teljesen mindegy, mi lesz velünk. Abból főzünk, amink van, megpróbáljuk így is a legjobb eredményt elérni. Ügyesek a mostani játékosaink is."
Nem lehet megkerülni az UVSE eddigi vezetőedzőjének, Benedek Tibornak a halálát. Akkor is nehéz lenne a dolga a srácoknak, ha egy szimpla edzőváltás után kellene összehangolódni az új trénerükkel, de itt nem ez történt. Korényi Balázs Benedek egyik meghosszabbított keze volt a vízben az elmúlt két idényben. Hogyan tudják feldolgozni a Mester halálát?
"Nehéz és összetett kérdés. Benedek Tibor öröksége miatt is nehéz helyzetben vagyunk. Nekünk kell megmutatni, hogy az örökségét itt hagyta, és nem vitte el. Úgy vagyunk vele, hogy új dolgokat kell csinálnunk, de azzal a mentalitással, amelyet ő ránk hagyott. Vincze Balázsnak nincs könnyű dolga, de Benedek Tiborok sem futkosnak minden nap az uszodákban. Kevés, hozzá hasonló személy van Magyarországon, amilyen ő, olyan nincs is. Balázs viszont az egyik legjobb szakember itthon, úgy gondolom, meg fog birkózni ő, és remélem, a csapat is a feladattal."
Benedek Tibor örökségét vinné tovább az utódja, Vincze Balázs az UVSE-nél | Eurosport
Borzasztó nehéz feladatot kapott örökül Vincze Balázs, akit Benedek Tibor maga kért fel, hogy legyen az utódja az UVSE szakmai igazgatói és OB I-es vezetőedzői posztján. A lila-sárgák új főnöke a vele készített interjúnkban elmesélte, miért vacillált a felkérés elfogadásakor, hogy milyen egykori csapattársa örökébe lépni, és hogy mi a célja az OB I-es mezőny elmúlt két szezonjában üde színfoltként szereplő gárda új mestereként.
Az UVSE 2020/2021-es férfi csapatának névsora:kapusok: Bisztritsányi Dávid, Prágay Botond, Füri Ákos
mezőnyjátékosok: Korényi Balázs, Szieben A. László, Aranyi Máté. Eppel Barnabás, Bencz Rolf, Vámosi Bertold, Hegedűs Csanád, Kardos Alexander, Molnár Erik, Seeler Botond, Szentesi Ádám, Vigvári Vince
vezetőedző: Vincze Balázs
másodedző: Varga Viktor
erőnléti edző: Zilahi Tamás
masszőr: Szakmáry Attila
Úszás
Cseh László: "Alighanem elmondhatjuk, hogy ma versenyeztünk utoljára egymás ellen Chaddel"
7 ÓRÁJA
Olympic Games
Csak 7. lett a válógatón, lemarad az olimpiáról Ryan Lochte
13 ÓRÁJA