A nyáron alaposan átalakult és megfiatalított OSC-Újbuda férfi vízilabdacsapata hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be új vezetőedzőjét, Varga Dánielt, szakmai tanácsadóját, Cseh Sándort és új igazolásait. Ebben a cikkben a Cseh Sándorral készített interjúnkat közöljük, amelyből kiderül az élvonalbeli csapat újjáépítésének folyamata, és a Bajnokok Ligája-győztes edző szerepe az egyesületnél.


Április végén derült ki, hogy az OSC-től a Vasashoz szerződő Vad Lajost a játékosként olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dániel követi az újbudaiak kispadján, a Szolnokkal 2017-ben Bajnokok Ligáját nyerő Cseh Sándor pedig - a szövetségi munkája mellett - szakmai tanácsadóként szegődik a XI. kerületi klubhoz. Ha még azt is hozzávesszük, hogy Kósz Zoltán lesz Varga Dani segédedzője, akkor kijelenthetjük, hogy a legerősebb szakmai stábbal talán az OSC rendelkezik most az élvonalbeli mezőnyben.
"A Magyar Vízilabda-szövetség áldását adta arra, hogy a szövetségi munkám mellett az OSC-nek segítsek. Mindenképpen szerettem volna, hogy látszódjon, az az első számú munkám, és ezért kértem, hogy szakmai tanácsadóként szerepeljek itt." - kezdte nekünk adott nyilatkozatát egy eddig számára ismeretlen szerepkörben feltűnő Cseh Sándor, a magyar edzői kar egyik legnagyobb koponyája. 
Olympic Games
A kínaiak bődületes világcsúccsal lepték meg Ledecky-éket
13 PERCE
A sajtótájékoztatón nem volt idő arra, hogy a Magyar Vízilabda-szövetségnél az utánpótlás általános sportszakmai igazgatóként tevékenykedő szakember bővebben beszéljen tevékenységének jellegéről, ezért arra kértük, árnyalja azt a képet, amelyet egy szakmai tanácsadói poszt jelent első hallásra. 
"Azt mindig kihangsúlyozom, hogy nekem a szakmai munkában van részem. Itt van egy klubvezetés, a szponzorok. Az, hogy ez a klub hogyan fog működni, egy külön dolog. Emellett abban kezdtem el segíteni, hogy szakmailag minél jobban működjön. Megmondom őszintén, az első nagy csatát megvívtuk. És a fő sikernek ezt látom. Ez egy nagy kerület, ahhoz képest, hogy hét éve önállósodott mint utánpótlásklub, rengeteg gyerek játszik itt. Évről évre halad előre az utánpótlás is. Ha itt a felnőtt csapat részben vagy teljesen megszűnt volna, nagyon nehéz lett volna ezt az egészet fenntartani. Nagyon fontos volt, hogy az OB I-ben, sőt, annak élmezőnyében maradjon a csapat."
Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezonban, április elején kiderült, hogy az OSC addigi névadó szponzora, az A-Híd nem hosszabbítja meg lejáró szerződését, és 2014-es érkezése után hat évvel távozik Újbudáról, majd az is biztossá vált, hogy a továbbiakban inkább a Vasast támogatja a cég. Akkor úgy tűnt, szétesik a csapat, de a MOL révén lett új főszponzor, és csak magyar játékosokból ugyan, de egy ütőképes, jelenlegi magyar válogatottakból és olyan tehetségekből álló gárda állt össze az OSC-nél, akik hamarosan ott kopogtatnak majd a nemzeti együttes ajtaján. 
Cseh Sándor elmondta, hogy gyakorlatilag a nulláról kellett elkezdeni a játékoskeret összeállítását, még ha a tavalyi csapatból Bundschuh Erik, Burián Gergő, az új csapatkapitány, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Lévai Márton, Manhercz Krisztián, Salamon Ferenc, Tóth Márton maradtak a klubnál. 
"Engem sok helyre hívtak edzőnek, de tudtam, hogy nem fogok elvállalni edzői állást a szövetségi munkám mellett. Amikor mégis úgy döntöttem, hogy segítek az OSC-nek, tulajdonképpen egyetlen olyan játékosa sem volt a csapatnak, aki biztosan az OSC játékosa lett volna a jövőben. Az, hogy ilyen rövid idő alatt egy ilyen stábot és egy ilyen keretet tudtunk kialakítani, ez az egyik legnagyobb örömöm, és a munkám első csatája, amit megvívtunk. Elkezdett működni a csapat, amelyhez rendszeresen eljárok majd. Sok mindentől függ majd ennek menete, hogy lesznek válogatott események, mikorra esnek a szövetségi munkáim. Hetente két-három 
alkalommal biztosan meg fogok jelenni az OSC edzésein. Azért mondom azt, hogy nem szakmailag akarok Dani feje fölött állni, mert pontosan tudom - nagyon sok példa volt erre -, hogy egy fiatal edző azért vállal felelősséget egy csapatnál, mert dolgozni szeretne és vannak ötletei. Ezek az ötletek lehetnek jók vagy rosszak, ezt neki kell átélnie. Összességében tényleg inkább kontrollálni szeretném a dolgokat. Minden nap beszélek Danival, mindenben segítek neki, de nem az a legfontosabb, hogy mindenbe beleszóljak és ott üljek mögötte, egy fiatal edzőt ez akár még feszélyezhet is."

Cseh-Sándor-Kovács-Róbert-Varga-Dániel-min.jpg

Fotó: Eurosport

A VLV egyes interjúiból derült ki hivatalosan, hogy a fentebb felsorolt pólósok mellett az OSC-hez igazolt az UVSE remek hármasa, Dala Döme, Sziládi Kristóf és Tóth Kristóf, Szolnokról a válogatott Várnai Kristóf, Egerből Csacsovszky Erik, és a Vasastól pedig Dévai Kristóf. Mindannyira hangsúlyozták, hogy Varga Dániel személye döntő jelentőségű volt a váltás mellett. Na, de Cseh Sándornak mennyi beleszólása volt az új játékosok szerződtetésébe?
"Mindenben egyeztettünk, az elő sem fordulhatott volna, hogy olyan ember kerüljön ide, akiről nem tudok, vagy akit nem hagyok jóvá. De ilyen probléma fel sem merült, hiszen amikor Danival elkezdtük a közös munkát, rengeteget beszélgettünk. Ahogy már akkor is, amikor még a játékosom volt Szolnokon. És azt sem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt másfél évben az utánpótlás-válogatottnál is dolgozott, tehát ott is majdnem minden nap egyeztettünk. Megmondom őszintén, nem akartam részt venni olyan értelemben a játékosmozgásban, hogy én nem hívtam fel játékosokat, nem egyeztettem velük magamtól. Volt olyan játékos, aki felhívott és kérdezte, hogy itt leszek-e a csapat mellett, és akkor nyilván azzal tudtam segíteni, hogy igennel feleltem. Mindig Danival és a vezetőséggel egyeztettem. Jó csapat lett, és tényleg a maximumot kihoztuk ebből az időszakból. Nem szeretném, ha egyetlen játékos is úgy érezné, hogy azért került ide, mert máshol már kevés volt az idő. Az viszont mindenképpen fontos, hogy nekünk szűkre szabott lehetőségeink voltak, hiszen amikor elkezdtünk itt dolgozni, a csapatok már 70-80%-os állapotban álltak."
Varga Dániel: "Ha én vagyok az edzőm, biztosan sokat vitáztam volna magammal" | Eurosport
Két éve OB I-es aranyéremmel vonult vissza az aktív játéktól, minden idők egyik legjobb magyar vízilabdázójaként. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dániel még azon a nyáron a Ferencváros ifjúsági csapatának vezetőedzője lett, hároméves projektjének közel a felénél ültünk le vele beszélgetni tréneri munkája eddigi tapasztalatainak összegzéséről.
A hétvégén a Magyar Kupa első csoportkörével hivatalosan is megkezdődik a szezon, képet kaphatunk arról, hogy milyen erősorrend alakulhat ki az OB I-ben. Azt Cseh Sándor is elismeri, hogy a minden fronton címvédő Ferencváros, és a masszív alapot nagyszerű igazolásokkal megtámogató Szolnok per pillanat még erősebb az OSC-nél - mi magunk is a harmadik helyre lőnénk be ezt a gárdát - , de akár már az MK-sorozatban is meglepetést okozhatnak az újbudaiak. 
"A mai világban már nagyon nehéz építkezni, nem úgy áll a helyzet, hogy erre sok idő lenne, és szépen nyugodtan tenni a dolgunkat. Nyilván azt szeretnénk, hogy ez a csapat kihozná magából a maximumot. Akár rögtön most, a Magyar Kupában, akár a bajnokságban. Ahogy ez a csapat létrejött, az, hogy én, vagy Dani idekerültünk, az, hogy ilyen hirtelen visszajöttek a válogatott játékosok, ennek hatására azt éreztem, hogy túl nagyok az elvárások. Nem szeretnék senkitől se kikapni, és nem mondom azt soha, hogy ne szeretnénk akár döntőt játszani, vagy érmesek lenni, én csak hozzászoktam ahhoz, hogy attól nem lesz kevesebb a csapat, hogy én objektíve értékelek. Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy a Szolnok és a Ferencváros erősebb, és azért vannak olyan posztok, ahol még a Vasas is. És azt is tudom, hogy a Honvéd és a Vasas jól erősített. Ez nem óvatoskodás, nem visszahúzódás, hanem pontosan úgy gondolom, hogy nagy csata lesz azért, hogy a négy közé bekerüljön az OSC. Ez még olyan messze van, hogy nem tudjuk, melyik csapat milyen utat járt be."
A címvédő FTC, a Szolnok és az OSC könnyebb, a felturbózott Vasas a legérdekesebb csoportba került a Magyar Kupában | Eurosport
Pénteken elkészítették a BENU férfi vízilabda Magyar Kupa sorsolását, ezzel a sorozattal tér vissza július végén a sportág az üzemszerű működésbe. A férfiaknál a kalapok elkészítésénél a 2018/19-es bajnoki eredményeket vették figyelembe, nem pedig a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019/2020-as idényt.
Annak már szemtanúi lehettünk, hogy szisztematikus munkával - és rengeteg pénzzel - Szolnokon milyen fantasztikus munkát végzett Cseh Sándor, amikor közel egy évtizedes meló után a csúcsra juttatta a Dózsát a Bajnokok Ligája 2017-es megnyerésével. Vajon milyen párhuzamot lát a két gárda építése között? Hol tart ez az OSC ahhoz a Szolnokhoz képest, amellyel mindent megnyert Európában?
"Olyan szinten nem lehet összehasonlítani, hogy az egy hét-nyolcéves folyamat volt, mire a csúcsra jutott a klub. Nagyon erős volt a gazdasági háttere is annak a klubnak. Mindig arra törekedtünk Szolnokon is, hogy ez mindig párosuljon egy nagyon komoly és kemény szakmai munkával is. Ez az OSC nyilván jóval előrébb tart, mint az, amelyikkel elkezdtük anno a munkát Szolnokon, hiszen ez egy sokkal jobb, az élmezőnybe tartozó csapat. Nyilván volt egy elvárás a vezetőség és a szponzorok felől, hogy ne legyenek idegenlégiósok. Úgy gondolom, ha ez az év rendben fog menni, tehát gazdaságilag meglesz a háttér, és akárcsak a mostanihoz hasonló lesz a háttere a következő egy-két évben, akkor ebből a csapatból, és azokból a fiatalokból, akiket később még ide tudnánk hozni, akkor két-három éven belül akár csak magyarokkal is markánsan is az egyik legjobb csapatot lehetne építeni. Ez nem lehet olyan hosszú folyamat, mint a szolnoki, a következő egy-két évben ki fog derülni, hogy hová tudja pozicionálni magát ez az OSC."
A Varga Dániellel készült interjút egy külön cikkben közöljük majd a napokban, a játékosok közül pedig Lévai Márton és Sziládi Kristóf nyilatkozatát is még a héten megjelentetjük!

Cseh_Sándor-OSC-sajtótájékoztató-min.jpg

Fotó: Eurosport

Olympic Games
Tokió 2020 - Úszás - Női 100m gyors döntő
5 ÓRÁJA
Olympic Games
Tokió 2020 - Úszás - Férfi 800m gyors döntő
5 ÓRÁJA