A már mindent megnyerő Branislav Mitrovic távozása után Lévai Márton főszerephez jut az OSC-nél, a világklasszis szerb után ő lesz a csapat első számú kapusa. A 19 éves Sziládi Kristóf a három UVSE-játékos egyike - Dala Döme és Tóth Kristóf mellett -, aki a nyáron az újbudaiakhoz szerződött. Velük beszélgettünk a klub hétfői csapatbemutató sajtótájékoztatója után. 


Lévai Márton 2018 nyarán hároméves debreceni szereplés után tért vissza a fővárosba, és lett az OSC pólósa. Akkori mesterénél, Vad Lajosnál lett OB I-es pólós, még a Honvédban, jelenlegi kapusedzőjével, Kósz Zoltánnal pedig Szolnokon dolgozott együtt. Amióta eljött Szolnokról, a Honvédnál és a hajdúságiaknál is első számú kapus volt, az OSC-nél viszont az olimpiai bajnok, vb-győztes, háromszoros Európa-bajnok Branislav Mitrovic megelőzte őt a képzeletbeli rangsorban. Eddig. Mivel Mitrovic a Vasashoz igazolt, Lévai eggyel előrébb lépett és ő uralhatja ezt a posztot a XI. kerületieknél.
"Új varázsa, szaga van az OSC-nek, mint amikor egy új autóba ülsz be" | Eurosport
Az előző szezonban bajnoki negyedik helyezett A-Híd-OSC-Újbuda hétfő délután sajtótájékoztató keretében mutatta be új keretét, vezetőedzőjét, hét igazolása közül hatot. Kiderült, hogy az Egerből érkező világbajnok center, Hárai Balázs lett az új csapatkapitány. Helyszíni tudósításunk Lévai Márton, Kovács Gergő és Salamon Ferenc nyilatkozatával.
Úszás
Újabb érem a hazai Eb-ről
9 ÓRA
Legemlékezetesebb meccse talán az volt, amikor 2019 márciusában az OSC idegenben győzte le 9-7-re a Ferencvárost, Lévai Márton pedig végigvédte a partit, és kiválóan teljesített, 63%-kal taposott.
Ezt a nyári felkészülést abban a tudatban végezhette el, hogy végre ő lesz pozíciója birtokosa. Azt a egyesület sajtótájékoztatóján Kósz Zoltán elmondta, Lévai Márton ugyanazt a kemény munkát végezte el az elmúlt két évben, mint Mitrovic, és nagyon jó hozzáállással melózott ezekben a hetekben, hónapokban is.
"Nagy motivációval vágtam neki a nyári felkészülésnek, de én akkor is nagyon motivált voltam, amikor két évvel ezelőtt idejöttem az OSC-hez. Debrecen után mégis csak egy nemzetközi kupában is szereplő, akkor még Euro-kupás, tavaly már Bajnokok Ligája-induló csapat volt. Ilyen edzői gárdával, ilyen háttérrel, ilyen játékostársakkal, külföldiek nélkül, de remek magyar játékosokkal, fiatal, potenciális felnőtt válogatottakkal kezdjük meg ezt a szezont. Nagyon kemény alapozáson vagyunk túl, öt és fél hetes, fárasztó munkát végeztünk. Még a héten folytatjuk tovább ezt a munkát - nem degradálva a hétvégi Magyar Kupa-csoportkört -, hogy meglegyen az MK-sorozat végére, az elődöntőre, akár a fináléra is ennek a gyümölcse. A motivációm töretlen, edzem keményen, ahogy a többiek is, úgy látom, hogy Kósz Zolival, Varga Danival és Cseh Sanyival nagyon jó dolog tud kisülni az OSC-ből."
Bár Varga Dániel és Cseh Sándor is szerényen és óvatosan fogalmazott a konkrét célokat illetően, de papíron dobogós is lehet ez a gárda a bajnokságban. Vajon Lévai hová lövi be magukat ebben a mezőnyben?
"Nehéz megmondani. Van egy szilárd mag a csapatunkban, amely már két éve együtt van. Most nincs olyan nagy keretünk, mint a Szolnoknak, vagy a Fradinak, de talán még a Vasast is idevehetjük. 14-es keretünk van, az ifikkel tudunk kiegészülni. Kétkapuztunk a Szolnokkal és a Ferencvárossal is, de akkor még mindenki munkából jött. Mindenkin látszik a fáradtság, de az eltökéltség is, akárcsak ezekből az edzőmeccsekből is levonva a tanulságot, nagyon kiegyensúlyozott lesz az idei mezőny. Ahogy kétkapun tudunk egy nagyon szoros meccset játszani a Fradival, vagy legyőzni a Szolnokot, ugyanígy látszik, hogy a Vasas is meg tud verni egy Honvédot nagyon, úgy kell pariban lennie a Szolnokkal. És nem az első vagy a második Magyar Kupa-hétvégére kell időzíteni a formát, hanem az utolsóra. Aztán pedig nagyon hosszú menetelés következik majd a bajnokságban. A hivatalos célkitűzés és a mi motivációnk is az, hogy a négy közé kerüljünk, ott pedig minél előrébb végezzünk és érmet, abból pedig minél szebbet szerezzünk." 

Lévai-Márton-OSC-min.jpg

Fotó: Eurosport

Sziládi Kristóf volt az egyik legjobb az előző idényben a felsőházba jutó UVSE-ben. Fáradhatatlan játékosnak tűnt végig, aki a kapusposztot kivéve a medence minden pontján feltűnt, alázatos, erőtől duzzadó játékára sokan felfigyeltek, Varga Dániel is. Benedek Tibor egyébként nem csak az ő életében játszik fontos szerepet, Lévai Marci ugyanis éppen Benedek szövetségi kapitánysága alatt mutatkozott be a felnőtt válogatottban, még a 2013-as Volvo-kupán. 
A 19 esztendős Sziládiról lehetett tudni, hogy már aláírt szerződése volt az Egerrel, amikor ott beütött a krach, és mehetett, ahová akart, az OSC pedig le is csapott rá. Mi szólt esetében az újbudaiak mellett?
"Amikor az egri szerződésem állt, és arról a balhéról semmit nem lehetett hallani, Varga Dani már akkor felhívott, hogy ő lesz az OSC edzője, és szeretné, ha ott játszanék. Ha akkor lett volna az a döntés, hogy Eger vagy OSC, egyiket se tudtam volna biztosra mondani. Azonban az első pár hét után, ahogy megismertem a többieket, és kicsit beleszagoltam ebbe a komolyabb szintbe, már úgy éreztem, hogy megtaláltam a helyemet. Nagyon jó döntést hoztam, de azért Dala Dömének is nekem is nagyon nehéz volt eljönnünk az UVSE-ből, közel tíz évet játszottunk ott együtt. Úgy elhagyni azt a klubot, hogy a bajnokságot nem tudtuk befejezni, rosszul érintett."

Sziládi-Kristóf-UVSE-min.jpg

Fotó: Eurosport

Mennyi időbe telhetett felvennie a ritmust az izomkolosszusnak az OSC-nél úgy, hogy Benedek Tibor irányítása alatt sem lazsáltak a fiúk?
"Amikor a többi klub elkezdett edzeni, én még nem tudtam, mert még érettségim volt, emelt földrajzból például. Így kevesebb időm volt fölvenni a ritmust, az első hetem nem is sikerült jól itt, az OSC-ben. Viszont amint megszoktam a terhelést és úgy éreztem, hogy visszajöttem a régi formámba, úgy éreztem, hogy tudom tartani a lépést, vagy legalábbis szeretném tudni tartani a többiekkel. Az majd a jövőben kiderül, hogy melyikről beszélhetünk." 
Ahogy mindenki, úgy Sziládi is a legjobb négy közé várja az OSC-t a bajnokságban, a csapattal kitűzött célok mellett egyéni célkitűzéseiről is beszélt nekünk az örökmozgó pólós.
"Az első év mindig kritikus, hiszen egy teljesen új csapat lesz itt új stábbal. Személy szerint szeretném, ha az első háromban végeznénk a bajnokságban, de a csapat céljai mellett - amelyeket minden elé rakok – sok egyéni célom is van. Válogatott játékos szeretnék lenni, és próbálok megtenni mindent, hogy ezen az úton haladjak tovább. Annak örülnék a legjobban, ha a medence mindkét oldalán megtalálható lennék. A rosszkéz inkább egy kiszolgáló oldal, a kapás pedig lövő oldal, nem szeretnék konkrétan egyikhez sem tartozni, inkább mindkettőhöz." 

Sziládi-Kristóf-OSC-MVLSZ-min.jpg

Fotó: Eurosport

Az OSC az eddigieknél karcsúbb kerettel, és idegenlégiósok nélkül, csak magyar játékosokkal vág neki az új idénynek. Az előző évadban hét külföldije volt a gárdának, közte három szerb olimpiai bajnokkal, Branislav Mitroviccsal, Andrija Prlainoviccsal és Sava Randjeloviccsal. Mitrovic és Randjelovic a Vasashoz, Prlainovic pedig Marseille-be szerződött, ahogy távozott a közönségkedvenc Drasko Brguljan, Aleksa Ukropina, Lukas Seman és Nemanja Ubovic is. 
Maradt a három Európa-bajnok magyar pólós, Erdélyi Balázs - ő lett az új csapatkapitány -, Hárai Balázs és Manhercz Krisztián, ahogy a tavalyi keretből Szabó Balázs kivételével az összes hazai játékos. Csacsovszky Erik Egerből, Várnai Kristóf Szolnokról, a már említett Dala, Sziládi, Tóth hármas az UVSE-ből. Dévai Kristóf pedig a Vasasból igazolt Újbudára.
Az OSC 2020/21-es kerete:
kapusok: Lévai Márton, Dévai Kristóf
mezőnyjátékosok: Almási Patrik, Bundschuh Erik, Burián Gergő, Csacsovszky Erik, Dala Döme, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián, Salamon Ferenc, Sziládi Kristóf, Tóth Kristóf, Tóth Márton, Várnai Kristóf vezetőedző: Varga Dániel
kapusedző: Kósz Zoltán
szakmai tanácsadó: Cseh Sándor
Az OSC BL-győztes szakmai tanácsadója szerint az első nagy csatát már nyáron megnyerte az újbudai pólós klub | Eurosport
Fotó: Madar Dávid/OSC Waterpolo Facebook A nyáron alaposan átalakult és megfiatalított OSC-Újbuda férfi vízilabdacsapata hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be új vezetőedzőjét, Varga Dánielt, szakmai tanácsadóját, Cseh Sándort és új igazolásait. Ebben a cikkben a Cseh Sándorral készített interjúnkat közöljük, amelyből kiderül az élvonalbeli csapat újjáépítésének folyamata, és a Bajnokok Ligája-győztes edző szerepe az egyesületnél.
Úszás
Peaty: A sportolók csak a sporton keresztül tudják hallatni a hangjukat
TEGNAP 18:32
Úszás
Milák Kristóf: Most elsősorban magamat kell legyőznöm
TEGNAP 13:15