Bár a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata 17-13-as vereséget szenvedett a Budapest Honvédtól a férfi vízilabda OB I alapszakaszának 11. fordulójában, azért akadt néhány jó pillanata a házigazdáknak is. Baksa Benedek hat gólján kívül öröm az ürömben, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter nagyobbik fia, Samu egy nappal a 16. születésnapja előtt bemutatkozhatott az egriek élvonalbeli gárdájában, ráadásul úgy, hogy legendás édesapja a kispadon ült közben.

1995. október 21. Biros bemutatkozik a férfi vízilabda OB I-ben az Eger színeiben.
2020. november 8. Biros bemutatkozik a férfi vízilabda OB I-ben az Eger színeiben.
25 esztendeje, hogy Biros Péter debütált az élvonalbeli magyar bajnokságban, az 1995/96-os idény első fordulójában az UVMK Eger - FTC-Vitasport (11-12) mérkőzésen az Arcanumon böngészhető Nemzeti Sport szerint. 19 évesen. Azért ilyen későn, mert juniorként inkább a kézilabdában jeleskedett. Úgy lett felnőtt válogatott vízilabdázó, hogy az utánpótláscsapatokban nem szerepelt. De hát zseni volt. 1999-ben már Európa-bajnok lett a firenzei finálé egyik hőseként, újoncként. Aztán nyert még három olimpiát és egy világbajnokságot, Euroligát, mindent, amit lehet, és a sportág egyik óriásaként vonult vissza 2016-ban, 40 évesen az aktív játéktól. 
Úszás
Milák hét, Hosszú három számban indul, Cseh csúcsot állíthat fel az Eb-n
TEGNAP 10:41
Biros Péter ilyen fiú | Eurosport
" Hogy átmentünk a városon és lőttek ránk, csak ennyit szólt: „Hej, hejhejhej,hejhejhej!" Lee ilyen fiú."(Cseh Tamás-Bereményi Géza: Lee van Cleef) Az idény végén befejezi játékos-pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter. A ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lesz.
Idősebbik fia, Biros Samu vasárnap követte a példáját, ahogy édesapja, úgy ő is az Egerben mutatkozott be az OB I-ben. Egy nappal a 16. születésnapja előtt, tehát még 15 évesen. "Egy roppant emocionális pillanatnak lehettek szemtanúi a televízió előtt ülő vízilabdabarátok. Biros Péter után egy újabb Biros, név szerint a háromszoros olimpiai bajnok legenda fia, Samu debütált a felnőttek között." - olvasható az egrivizilabda.hu tudósításában. Ráadásul mindezt úgy tette, hogy az apa a klub szakmai igazgatójaként ott ült a parton. 
A meccs után az Instagramon a 44 éves Biros meg is emlékezett a jeles eseményről, a cikkünk borítóképének választott fotóhoz azt írta, hogy "Apa&fia, staféta átadva." Le se tagadhatnák, hogy rokonok, ugyanabban a pózban ülnek a kispadon, ugyanúgy a bal kezükkel könyökölnek a bal térdükre, a jobb kezüket pedig keresztbe téve pihentetik ugyanott. Egy másik képet is posztolt "Mellettem az utódom, első meccs a felnőttek között" kísérőszöveggel. 
Biros Samu tavaly szerepelt az U15-ös magyar válogatottban is, az az évi fiú Európa-bajnokság podgoricai selejtezőjét vele a soraiban nyerte meg a Varga Tamás és Nádor Zsombor által vezetett magyar csapat. A tavaszi karantén alatt a Blikknek nyilatkozott Biros Péter, aki elárulta, hogy az M4 Sporton akkor tudta először (!) visszanézni a 2004-es athéni olimpia magyar-szerb-montenegrói döntőjét, amelyet 5-7-ről fordítva nyert meg hősiesen 8-7-re Kemény Dénes együttese. 
"Jó volt most a fiaimmal átélni újra. Találtam hibákat a játékomban, de nem hangoztattam, a srácok pedig, ha észrevettek is valamit, megtartották maguknak a kritikájukat." - mesélte a napilapnak Biros Péter. Majd szakmai jellemzést is adott ugyanott nagyobbik fia pólótudásáról:
"Samu későn érő típus, jövőre lesz ifista. Kíváncsi vagyok, mit tud majd nyújtani a vízben, ha eléri a megfelelő testmagasságot. Jól lát a pályán, remekül lő, de a gyorsaságán van mit csiszolni."
A Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tagjaként is tevékenykedő idősebbik Biros egy október közepén publikált videóban egy másik olimpiai döntőt, a pekingit értékelte Varga Dániel társaságában, amiről mi is beszámoltunk. 

Biros-Samu-Eger-vízilabda-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Szívből gyűlölte a monotóniát, semmilyen rutinmunkára nem lett volna alkalmas, a vízilabdát is az unalmas edzések miatt hagyta abba az érettségi után, pedig edzői szerint szép jövő várt volna rá. A megelőlegezett bizalom jegyében párszor az egri nagy csapatba is berakták játszani; részegen előszeretettel mesélte zenészeinek, hogyan tömte gólpasszokkal az olimpiai bajnok Biros Pétert, aki valójában évekkel azután szerződött a Honvédtól Egerbe, hogy Puska leadta a szerelését a Vízmű szertárosának. Semmit nem mondott volna a barátainak azoknak a neve, akikkel Puska valóban együtt játszott az egri felnőttben, ezért kozmetikázott a pólós anekdotákon. Egy Birossal daliásabbak lettek a régi szép idők."
- Lévai Balázs a Beállás című regényébe írta bele ilyen módon Biros Pétert. "Egy Birossal daliásabbak lettek a régi szép idők." - olvashatjuk. Hát még kettővel milyen szépek lesznek majd!
"Hát ez nem igaz, Biros Péter, hát mit csinálsz ezen a döntőn? A negyedik gólja! Hihetetlen! Egy vízi torpedó, egy ágyú, egy ágyúnaszád, egy egész hadsereg. Tengeri nagyhatalmak leszünk előbb-utóbb." - mondta Hajdú B. István az 1999-es Európa-bajnokság fenomenális döntőjének televíziós közvetítésében, ahol Biros Péter összesen öt találattal járult hozzá a mieink 15-12-es sikeréhez.
Hasonlóan szép sportsikereket kívánunk Samunak is!
Biros Péterék 20 éve nyerték meg a firenzei Eb-t, az évszázad vízilabda-mérkőzésén legyőzve a horvátokat | Eurosport
20 évvel ezelőtt, 1999. szeptember 11-én, az évszázad vízilabda-mérkőzésén (©Csurka Gergely) a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 15-12-re győzte le a horvátokat a firenzei Európa-bajnokság döntőjében. Kemény Dénes csapata az eltiltott Benedek Tibor nélkül, 0-3-ról fordítva, az újonc Biros Péter öt góljával, Kásás Tamás hét gólpasszával diadalmaskodott. Múltidézőnk.
European Championships
Daganatos betegen indul a budapesti Eb-n a rekordtartó úszó
09/05/2021 14:59
European Championships
Minden, ami ránk vár a budapesti úszó Eb-n
08/05/2021 16:17