Évek óta képtelenek vezetőt választani, a világraszóló sikerek óta először mégis csodásabbnak tűnik a jövőjük, mint valaha. De mi köze Amerikának, Angliának és Dél-Afrikának az egyedien fura kenyai úszómeséhez? 


Olyannyira túlzás azt állítani, hogy a kenyai úszósportot sokan ismerik (vagy egyáltalán ismerik) a világon, hogy tíz emberből nagyon maximum egy-két sportőrült akadhat, aki álmából felkeltve tudna mondani egy kenyai versenyzőt az elmúlt tíz-tizenöt évből. Pedig a kelet-afrikai ország jócskán hallatott magáról 2008-2009 környékén, a férfi mezőnyben az amerikai felmenőkkel és kiváló családi háttérrel rendelkező, Angliában is pallérozódó Dunford testvérek megjárták az olimpiát, sőt, Jason teljesen váratlanul olimpiai rekordot úszott Pekingben 100 méter pillangón (végül a legendás Phelps-Cavic-csatát hozó döntőben 5. lett), majd Rómában vb-fináléba jutott, míg David vb-elődöntős volt.
Úszás
Idén sem lesz vizes vb, legalábbis Fukuokában ezerszázalék, hogy nem
EGY NAPJA
Ha valaki Afrikára és az úszósportra gondol, egyből Eric, az angolna ugorhat be, hiába telt el lassan 21 év a legendás sydney-i olimpia óta, és hiába tart ma is fennálló világrekordot 50 méter mellen, rövidpályán a dél-afrikai Cameron van der Burgh – a már megszokott dél-afrikai győzelmekről és dobogókról a nagy világversenyekről, a zimbabwei Kirsty Coventry sikereiről, a tunéziai Oussama Mellouli olimpiai aranyérméről, vagy épp újabban az egyiptomi sprinter, Farida Osman remekléseiről és vb-bronzairól nem is beszélve.
Persze Afrikán belül is hatalmas különbségek vannak az egyes országok között, és sokan vannak, akik Amerikában tanulhatnak és fejlődhetnek, így lényegében semmivel nincsenek lemaradva a nemzetközi elithez képest. Kenyában Dunfordék a visszavonulásukkal párhuzamosan nagyjából egy évtizedes űrt hagytak, amit Nairobiban az utóbbi időben saját forrásból igyekeznek foltozgatni. A 2019-es Afrika Játékokon ennek már látható nyomai is voltak, a 4x100-as női vegyesváltó Dél-Afrika és Egyiptom mögött teljesen váratlanul bronzérmes lett.
Csakhogy a sikereket elfedte egy háttérben húzódó korrupciós ügy, az úszószövetség elnökeként, egyben a kenyai olimpiai bizottság alelnökeként is „tevékenykedő” Ben Ekumbo ugyanis bizottsági társaival egyetemben a riói olimpia előtt egyszerűen lenyúlta a sportolók felkészülésére szánt összeg egy részét, na meg a felszerelés (sportolói egyenruhák, cipők, úszósapkák, dresszek) nagyjából felét - ha ez nem lett volna elég, a FINA anyagi támogatása sem jutott el a versenyzőkhöz, Ekumbo számlájára annál inkább.

kenya-gwangju.jpg

Fotó: Eurosport

A történet vége nem lehetett más, mint a lebukás, a magyar sajtóban is téma volt anno, hogy a nem túl kreatív Ekumbót az ágya alatt bujkálva találták meg a rendőrök, és őrizetbe is vették. Csakhogy az egésznek az úszók itták meg a levét, hisz a FINA közölte, hogy amíg nem áll helyre minden a szövetségben és nem tartanak normális választásokat, kenyai zászló alatt nem indulhatnak a világversenyeken. Az eltiltás eredetileg főként a 2019-es világbajnokságot érintette volna (végül négy versenyző ott volt és indult), ám többszöri felszólításra azóta sem sikerült elnököt és elnökséget választani, így a 2020-ra tervezett tokiói olimpiáról, sőt, a 2022-re tolt fukuokai világbajnokságról is kizárták Kenyát.
Utóbbi állapot szerint az úszók kizárólag a FINA égisze alatt indulhatnának, más kérdés, hogy sikerül-e rendezni a helyzetet záros határidőn belül. Az azonban biztos, hogy amennyiben nem történik kisebb csoda és nem éri el valaki az olimpiai A- vagy B-szintet, alanyi jogon összesen ketten (egy férfi és egy nő) kvalifikálhatják magukat. A merítésük bővebb lehet, hisz a tokiói halasztás miatt nem feltétel, hogy csak azok indulhatnak, akik az olimpiát megelőző világbajnokságon is részt vettek, ez pedig különösen jót jelenthet ezúttal az ő esetükben.
Történetesen ugyanis ketten is az Egyesült Államokban tanulnak és fejlődnek (Rebecca Kamau a Northwestern University-n, Emmy Muteti a Grand Canyon University-n), Maria és Sylvia Brunlehner is sok időt tölt Amerikában, Maina Monyo kanadai olimpikonokkal edz Edmontonban, míg többen Angliában vagy otthon, de angol segítséggel készülnek. Ennek köszönhetően jelenleg tizenhárom versenyző küzd egymással az olimpiai tagságért, és értelemszerűen az indulhat majd, aki a legjobb idővel rendelkezik.

Kenyaiak a 2019-es budapesti junior vb-n

Fotó: Eurosport

Erős csapatunk van, és ahogy egyre közeledik az olimpia, még lejjebb fogják faragni az időket. Sikerült megállapodást kötnünk a dél-afrikai szövetséggel, hogy a legjobbjaink náluk is készülhessenek, ha szeretnének, ez az együttműködés pedig hosszú távon is fejleszteni fogja a fiatal tehetségeinket. Dél-Afrika remek létesítményekkel és edzőkkel várja őket, nagy fejlődésre számítok” – mondta a szövetség ideiglenes ügyvezetője, Patrick Muyah.
Nagyobb kérdés, hogy mikor lesznek végre választások, hisz az idén január 30-ra kiírt közgyűlést is törölni kellett, mert az előkészületek nem haladtak úgy, ahogy az szükséges lett volna.
„Valami nagyon nincs rendben. Volt egy megbeszélés múlt héten, hogy minél előbb kiküldik a meghívókat, de egy hét elteltével semmi sem történt” – nyilatkozta egy szövetségi tag a the-star.co.ke honlapnak.
Az azonban biztosnak tűnik, hogy mindezeken felül támogatni tudják anyagilag és szakmailag is a két olimpiai indulót. Azért érmet vagy döntőt egyelőre még egyáltalán nem kell várni tőlük – ahhoz nagyobb csoda kéne, mint Ekumbo elnök úrnak kellett volna a rendőrök ellen az ágy alatti bujkálásakor…
swimmingworldmagazine.org,SwimSwam
Úszás
Komoly változás jöhet az úszósportban, az idei vb-t is törölhetik
21/01/2022 18:19
Úszás
Hosszú Katinka folytatja, 100 éremig meg se akar állni!
18/01/2022 14:49