A több kulcsjátékosát is nélkülöző Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott 13-10-es vereséget szenvedett az olimpiai bajnoki címvédő Szerbiától a szegedi Tiszavirág Sportuszoda avatóján. 

A nagy nevek közül nem lehetett ott a múlt vasárnap óta tartó edzőtáborban Hosnyánszky Norbert, Varga Dénes és Vámos Márton sem, a 20 fős bő keret tagjai közül a mérkőzésre nevezhető 14-es csapatban pedig nem kapott helyet Kardos Gergely, Nagy Viktor, Bátori Bence, Hárai Balázs, Baksa Benedek és Vigvári Vendel. Burián Gergő és Sánta Dániel személyében újoncokat avatott a magyar válogatott, utóbbi ráadásul hazai pályán, a Szeged játékosaként debütálhatott.
Amennyiben a hiányzók névsorát nézzük, akkor Nagy Viktor, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Varga Dénes és Vámos Márton révén kulcsembereket kellett nélkülöznie Märcz Tamás szövetségi kapitánynak, ezért fordulhatott elő, hogy most olyan pólósok is szerephez jutottak, akik eddig még nem, vagy kevesebbet játszottak a nemzeti együttesben. Amíg a januári Világliga-tornán nem volt nálunk balkezes szélső, most három is: Zalánki Gergő, Gyárfás Tamás és Burián Gergő.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
Hosnyánszky, Varga Dénes és Vámos sem tagja a pólóválogatott új, a szerbekkel is készülő 21 fős keretének | Eurosport
Märcz Tamás kedden kora délután kihirdette a magyar férfi vízilabda-válogatott új, 21 fős keretét, amellyel februárban egy hetet készül majd együtt. A csapat a szerbekkel is fog közösen edzeni, és a két gárda hivatalos mérkőzésével avatják majd fel február 20-án az évtizedek óta várt és végre felépült új szegedi uszodát.
A két csapat szerda óta együtt készült Szegeden, azóta minden nap volt egymás elleni edzőmeccsük, így várható volt, hogy a fáradtság előbb-utóbb ki fog ütközni a játékosokon, ez sajnos a mieinknél volt komolyabban érezhető a második félidőben. Pedig jól kezdte a mérkőzést a gárda, a két centerünk, Mezei Tamás és Sánta is pazar akciógólokkal nyitott. A 6-4-es első negyed jó támadójátékot és a megszokottnál valamivel puhább védekezést sejtetett. A második nyolc percben már 7-4 is volt ide, addigra mind a három balkezes szélsőnk eredményes volt, Gyárfás nagyon élt, végül három gólig jutott. 
Vogel Soma remekül védett a kapuban, de a harmadik felvonástól kezdve gyakorlatilag ez, és a jó blokkok voltak azok a pozitívumok, amelyeket ki lehetett emelni a mieink játékából. Alaposan kiütközött a fáradtság és a több klasszis hiánya. Nem mentek jól a támadások, hiányzott egy vezér a vízből, aki át tudta volna lendíteni a holtponton a többieket. Kevesebbet is lőttek kapura Manhercz Krisztiánék, mint az első félidőben, szétcsúszott a negyedik negyedre a védekezésünk, elöl pedig nagyon hiányoztak a gólok. A szerbek újítottak a második félidőre, jóval keményebben kezdtek el védekezni, a mieink nem tudtak nagyobb tempót diktálni, és Andrija Prlainovicék fizikailag bedarálták a magyar játékosokat a végére, 13-10 lett oda. 
A második félidő 2-7 lett, a két utolsó negyedből jó sok tapasztalatot lehet majd leszűrni az olimpiai felkészülésre. Hat fontos pólósa nélkül ennyit tudott most nyújtani ez a gárda, amelynek bőven vannak még tartalékai.

Nagy-Ádám-magyar-szerb-min.jpg

Fotó: Eurosport

A meccs után Märcz Tamás nyilatkozott az M4 Sportnak:
"Lehet mire használni szakmailag ezt a mérkőzést, beleállt mind a két csapat keményen. Nagyon jól kezdtünk. Mindig lehet tartani attól a szerbek ellen, hogy nagy sebességet diktálnak már az elején. Ezt sikerült megfordítani, és akkor talán mi játszottunk jobban, jól használtuk ki a lehetőségeinket. A végén egy picit összeomlottunk, fizikailag bedaráltak minket a végére, ebben kell majd előrelépni. Vannak még tartalékaink, azok, aki most nem lehettek itt, nem mintha nem lennék elégedett azokkal a játékosokkal, akik a vízben voltak, jól teljesítettek. Súlyban, erőben fölénk nőttek a szerbek, igyekeztünk ezt mozgással, eredményességgel kompenzálni, amennyire csak tudtuk. Látjuk, hogy milyen szintet képviselnek, nem vagyok elégedetlen azzal, amit láttam, ebből kell tanulni. Szerettem volna nyerni, egy picit több figyelemmel és koncentrációval meglehetett volna ez a mérkőzés, legalábbis sokkal közelebb lehetett volna a végjátékban egymáshoz a két csapat. Nagyon fontos és jó három napot készültünk együtt velük, aminek ez lett a végeredménye."
Férfi vízilabda felkészülési mérkőzésMagyarország-Szerbia 10-13 (6-4, 2-2, 1-3, 1-4)
gólszerzők: Manhercz, Gyárfás 3-3, Mezei, Sánta, Burián, Zalánki 1-1, illetve Prlainovic 3, Drasovic, Cuk 2-2, Randjelovic, Dedovic, Filipovic, Pijetlovic, Mitrovic, Vucinic 1-1
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27