Az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra kikapott a világbajnoki címvédő olaszoktól a Világliga debreceni európai selejtezőjének pénteki negyeddöntőjében. Szombaton a horvát csapat lesz a mieink következő ellenfele a helyosztón. 

Soha nem látott összeállításban volt kénytelen kiállni erre a mérkőzésre a magyar válogatott, miután különböző okokból a gárda hat legjobb játékosából négy nem állt Märcz Tamás rendelkezésére. A szövetségi kapitány nem számíthatott Hárai Balázs, Varga Dénes, Vámos Márton és Zalánki Gergő játékára, ők pedig mind nettó világklasszisok. 
Világklasszis centere nélkül, de két újonccal vághat neki a Világliga-tornának a Märcz-csapat | Eurosport
Märcz Tamás, az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedden 15 fősre szűkítette eddigi 20 tagból álló keretét , amely péntektől vasárnapig három mérkőzést játszik a debreceni Világliga-tornán. Märcz Tamás csapata vasárnap óta edzett együtt, majd a kedd délelőtti edzést követően utazott a torna helyszínére, ahol a már olimpiai kvótával rendelkező gárda pénteken az olaszokkal játszik Világliga-negyeddöntőt.
World Championships
Milák: „Megkaptam utasításba, hogy ne legyen rajtam teher”
TEGNAP 07:32
Olyat se láthattunk az elmúlt 30 évben, hogy egyetlen balkezes lövő sincs az aktuális magyar válogatottban, most viszont csak jobbkezesek játszottak rosszkéz oldalon. Kovács Gergő, Nagy Ádám és Sedlmayer Tamás megoldották azokat a posztokat, még két gól is érkezett Kovács és Jansik Szilárd révén az 1-es, 2-es pozícióból. Ami pluszt jelentett azon túl, hogy a védekezés elsőrangúan működött az első három negyedben. Nagy Viktor betakarta a kaput, előtte pedig jók voltak a blokkok és a mozgások is. 
A záró felvonásban viszont két komoly magyar hibából is gólt lőttek az olaszok, pedig az ő kapásoldalukról a harmadik nyolc perc közepéig lövés sem érkezett a kapunkra. Csak az 5-4-es vezetésünk után gyorsan tolt egy 3-0-s sorozatot a vendégcsapat, Di Fulvio megvillantotta klasszisát, elöl pedig nem ment olyan jól, mint korábban, és kapaszkodni kellett a döntetlenért is. A klasszisok hiányában Manhercz Krisztián lépett elő vezérré támadásban, és amilyen gyenge Eb-t produkált egy éve, most olyan nagyszerű meccset játszott. Lőtt három gólt, kettő közülük parádés volt - egy távoli bomba, illetve egy ejtés -, kiharcolt kulcsfontosságú kiállítást, az általunk 2020 legjobb magyar pólósának választott Angyal Dániel is hintett kettőt emberelőnyből, de hiányzott az átütőerő, és nem sikerült kiharcolni a büntetőpárbajt. 
Összességében jó mérkőzést játszott egymással a két együttes, még ha az első félidőben egyik fél sem vállalt sok kockázatot. Sokat lehet tanulni ebből a partiból is - főleg az utolsó negyedből -, öröm az ürömben, hogy sokat nem számít ez az eredmény, mert az olimpiai kvalifikáció zsebben az Eb-arannyal, és a 19 éves Vigvári Vendel személyében újoncot avatott a magyar válogatott. A sorozatból hátralévő két meccset pedig fel lehet használni a csapatépítésre, a tapasztalatok szerzésére és a tokiói felkészülésre.

Erdélyi-Balázs-olasz-magyar-min.jpg

Fotó: Eurosport

Märcz Tamás meccs utáni értékelése az M4 Sportnak:
"Úgy érzem, hogy a mi védekezésünk jobban működött, nem nagyon találták rajta a rést az olaszok. Nagyon elégedett voltam az első két negyedben, pont olyan meccset tudtunk játszani, amilyet szerettem volna.  Annak ellenére, hogy hiányoztak játékosok mind a két oldalon, szerintem nagyon jó mérkőzés volt. Viszonylag kevés gólon tartottuk összességében az olaszokat, hiszen ebben az új, modern vízilabdában nagyon sok gól esik. Mondhatom, hogy a mi támadóhibáinkból fordítottak az olaszok, amelyek fájó gólok voltak. Magunknak köszönhetjük kicsit, hogy átvették az irányítást, zsinórban három gólt kaptunk a negyedik negyed elején. Utána kapaszkodtunk, a végén is megvolt az esélyünk, akár a döntetlenre is többször, örülök, hogy ilyen jó meccset játszottunk. Picit éreztem a fáradtságot a fiúkon a harmadik negyedben, pont ott, ahol kicsúszott a kezünkből ez a meccs. Nem mentünk úgy a labdákért, nem mentünk oda, fejben is kicsit elfáradtunk, nem jól zártunk vissza."
Kovács Gergő értékelése az M4 Sportnak:
"Kicsit csalódottak vagyunk. Készültünk rájuk, úgy érzem, hogy az utolsó negyedig kimondottan jól játszottunk, sok blokk volt, pontosak voltunk. A végére kicsit pontatlanok lettünk és átgázoltak rajtunk, nem figyeltünk a lefordulásunkra. Úgy érzem, nagyon kevésen múlott, pont emiatt van bennünk csalódottság. Rossz döntéseket hoztunk, ellőttük a labdákat, és szinte odaajándékoztunk nekik a gólokat."
Manhercz Krisztián értékelése az M4 Sportnak:
"Három negyedig négy gólon tudtuk tartani az olaszokat, akik aztán az első három támadásból három gólt lőttek nekünk. Ez pedig oldalba vágta a csapatot, megtorpantunk, elkezdtünk idegeskedni, addig egy relatíve jól működő védekezésünk volt. Ebben kell fejlődnünk a továbbiakban, le kell vonni a tapasztalatokat, és építkeznünk tovább, hogy az olimpián már ne kövessünk el ilyen hibákat. Nagy Viktor nagyon jól védett, de volt egy kis pihenő utáni hangulata mind a két csapat dinamikájának, nem voltak kimondottan nagy lefordulások, hiányzott a dinamika mind a betörésekben, mind a föl- és visszaúszásokban."

Kovács-Gergő-olasz-magyar-Világliga-min.jpg

Fotó: Eurosport

Férfi vízilabda Világliga, negyeddöntő:
Olaszország-Magyarország 9-8 (1-2, 2-1, 1-2, 5-3)
Debrecen, zárt kapuk mögött
vezette: Alexandrescu (román), Naumov (orosz)
Magyarország: Nagy V. - Erdélyi, Angyal 2, Hosnyánszky 1, Manhercz 3, Kovács Gergő 1, Mezei. Csere: Sedlmayer, Német, Vigvári, Nagy Á., Jansik Sz. 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
az olasz gólszerzők: Di Fulvio 2, Echenique 2, Figari 2, Dolce, Di Somma, Napolitano
korábban
Montenegró-Horvátország 15-14 (1-2, 1-1, 3-4, 5-3) - büntetőkkel
Görögország-Franciaország 12-3 (3-1, 4-2, 3-0, 2-0)
a további program:szombat:
az 5-8. helyért:Szerbia-Franciaország 14.45
Horvátország-Magyarország 20.00
elődöntő:Spanyolország-Görögország 16.30
Montenegró-Olaszország 18.15
Úszás
Megválik olimpiai ezüst- és bronzérmeitől Ryan Lochte
04/07/2022 08:47
World Championships
🤽🏊 Vizes vb - Döntőbe jutott a címvédő olasz férfi pólóválogatott - ÉLŐ
01/07/2022 11:59