Megszületett a második magyar arany a balatonfüredi junior nyíltvízi úszó világbajnokságon: a Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta trió fantasztikus teljesítményt nyújtva megnyerte a csapatversenyt!
Amikor a szombat esti díszvacsorán egy asztaltársaságnál szóba került, hogy egészen elsőrangú szezonjuk van a nyíltvízi úszóknak, hiszen amire korábban nem volt példa: az ifi Eb-n, a felnőtt Eb-n és itt, a junior vb-n is sikerült az éremszerzés, nos, akkor Gellért Gábor büszkén felemelte a két kezét az idei össztermést mutatva – és önkéntelenül a hét ujját emelte magasba. Amikor Sós Csaba, a TF úszótanszékének vezetője megjegyezte, hogy „Gege, de még csak hatnál tartunk”, a szövetségi kapitány nem jött zavarba: „Bocs, én már beleszámoltam a vasárnapit is...”
Tény, azt jó előre, a vb kezdete előtt kijelentette a szakvezető, hogy a magyar gárda egyértelműen éremesélyes – a júliusi Európa-bajnokságon bezsebeltek egy ezüstöt a mieink –, viszont hozzátette: az erőviszonyokat látva azért meg kellene nyerni a versenyt. Nos – megnyerték. Az már féltávnál látszott, hogy a világbajnoki cím sorsa két együttes között dől el: a negyedikként induló, irdatlan tempót diktáló magyar trió 1.5 kilométer alatt csaknem utolérte a briteket (akik egy perccel előttük indultak), és a mezőny első felében tempózókra minimum 30 másodpercet vertek e még oly rövid résztávon is. Kisvártatva kiderült: lesznek még itt izgalmak, ugyanis a három vb-dobogóst, az arany- és bronzérmes fiúkat (Jevszikov, Beljajev) és az ezüstérmes leányzót (Azarova) harcba küldő, 15-ikként rajtolt oroszok csupán egyetlen tizeddel jöttek gyengébb időt a mieinknél...
Úszás
A nőgyűlölő perverzek miatt Maddie Groves visszalépett az olimpiától
11/06/2021 15:07

Fotó: Eurosport

Az időfutam-formátum természetesen felettébb idegesítő ebben a felállásban, hiszen miközben csapatunk harmadikként, csaknem a kettővel előttük induló olaszokat is utolérve – a briteket pedig rég maguk mögött hagyva – parádés idővel csapott a célba, az oroszok még kint jártak a nagy víz közepén. Úgyhogy a következő tíz perc feszült várakozással telt – aztán amikor Jevszikovék a célhoz közeledtek, a három magyar a partra tett kis időmérő képernyőjére tapadt, összedugott buksikkal... És amint Azarova megérintette a panelt, diadalüvöltés harsant a parton: az oroszok képtelenek voltak hasonló iramban jönni a második körben, a magyar hármas csaknem 8 másodpercet vert rájuk (a bronzérmes brazilokra pedig már egy teljes percet!), így megszerezték az aranyérmet!
Orosz Ádám: "Az volt a feladatom, hogy figyeljek Nikire, ne hagyjam el őt, illetve Attilával is tartsam a kapcsolatot. Most nagyon jó volt a víz, és a hullámok is, ráadásul amikor épp nem volt tele vízzel a fülünk, a közönséget is hallottuk. Sokat jelentett a biztatásuk. Bár elvileg Nikinek volt legnehezebb dolga, hogy bírjon követni minket, azért én is kiúsztam magam."
Kiss Attila: "Mivel én úsztam elöl, nekem kellett tájékozódnom, és vezetnem a csapatot. Diktáltam a tempót, de közben nagyon figyelnem kellett hátra  is, hogy ne hagyjuk el a Nikit. A verseny alatt azt éreztem, hogy a tempónk jó, visszaköszönt az, hogy összeszokott a csapat, de azt nem tudhattuk, a többi csapat hol tart, ezért izgalommal vártuk, míg az utolsó csapat is beér – most pedig kimondhatatlanul boldogok vagyunk!"
Kiss Nikoletta: "Nagyon kiúsztam magam, már tegnap, az egyéni után is az éreztem, hogy az  utolsó erőtartalékaimat mozgósítottam. Viszont mondtam a fiúknak reggel, hogy én ugyan nem engedem őket haza érem nélkül. Épp ezért ebbe az úszásba mindent beleadtam, az utolsó, utolsó, utolsó erőmet is, és  eléggé kivagyok. Végig jól tudtunk beszélni egymással, a junior Európa-bajnokságon is együtt úsztunk, ráadásul rengeteget gyakoroltunk, így nyugodtan mondhatom, összeállt a csapat. Remekül úsztak a srácok, segítettek, egy pillanatra sem hagytak magamra.Alig hiszem el, megvan a második arany is! Hihetetlen érzés, és főleg azért, mert a srácok miatt is úsztam, és így együtt győztünk, együtt ünnepelhetünk!"
Gellért Gábor szövetségi kapitány: "Most jött vissza, mennyit számít, hogy a három gyerek együtt tudott készülni. Már az Eb előtt is volt egy hét közös munka, itt további három, és ez rengeteget számított. Hogy szemléltessem: nem mindegy, hogy valaki egy autó vagy egy busz mögött biciklizik – az, hogy egymás lábvizén haladnak, száz méterenként három másodpercet jelent az utolsóként úszó lánynál. A rajt előtt minden egyes nap gyakoroltuk a csapatformációt, négyszáz métereket úszattunk velük, hatszor-nyolcszor, aminek az volt a lényege, hogy a két fiú érezze pontosan, Niki mennyit bír, különösen, amikor kicsit fáradtabb. Mert itt pontosan az a lényeg, hogy a lány sebességét érezzék az elöl haladók. Az is sokat számított, hogy három napig a pályán is gyakoroltunk, azaz pontosan bemérték a tájékozódási pontokat a srácok, akik elöl haladtak – ez ebben a sportágban rendkívül sokat számít. Egy-két érmet reméltünk, most már van négy, ebből két arany – fantasztikusan teljesítettek a versenyzők!"
2. junior nyíltvízi úszó világbajnokság, Balatonfüred - Junior csapatverseny (3km):
1. Magyarország    33:26.1 (Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta)
2. Oroszország    33:34.4 (Anton Jevszikov, Kirill Beljajev, Anasztaszja Azarova)
3. Brazília        34:26.4 (Marcus Silva, Yagoh Watanabe, Viviane Jungblut)
A vb az ifjúságiak 12 órakor elstartolt csapatversenyével ér véget. (Forrás: MÚSZ)
Úszás
Újabb olimpiai bajnok úszó jelentette be a visszavonulását
11/06/2021 13:51
Úszás
Szenzációs úszás a magyar lánytól: megdőlt Egerszegi 1987-es csúcsa
07/06/2021 19:02