A Dunaújváros és az UVSE is bejutott a legjobb négy közé a női vízilabda Euroligában. Mihók Attila csapata a negyeddöntőben az idegenbeli döntetlent követően a szombati margitszigeti visszavágón 10-6-ra nyert az olasz SIS Roma ellen, míg Benczur Márton együttese az idegenbeli háromgólos sikerét követően 9-9-es döntetlent játszott a spanyol CN Mataro együttesével. Helyszíni tudósításunk a Hajós Alfréd uszodából.


Dupla magyar továbbjutás reményében rendezték a magyar érdekeltségű Euroliga-negyeddöntőket a legjobb, erre alkalmas helyen, a Margitszigeten, igaz, március lévén a fedett uszodában. A Dunaújváros és az UVSE is kedvező helyzetből várhatta párharca visszavágóját, és nem hibáztak, éltek a lehetőséggel, így a sportág történetében először két magyar csapat jutott a legrangosabb nemzetközi kupasorozat Final Fourjába.
Az Újváros a Rómában elért 11-11-es döntetlen után Budapesten végig vezetve, nagyszerűen játszva nyert 10-6-ra a Roma ellen. Remekül védekeztek Garda Krisztináék, utóbbi támadásban is jeleskedett, álomszép átlövésgólokkal jelentkezett. A gárda francia centere, Geraldine Mahieu óriási harcot vívott az olasz védőkkel, a válogatott Magyari Alda pedig ismét igazolta, hogy a tavalyi szezon óta tényleg megérkezett a nagyok közé, a 20 éves kapus 68%-os hatékonysággal védett. 
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
A 3-0-ra hozott harmadik negyedben már 8-3-ra is vezetett a Mihók-csapat, amely jó blokkjaival esélyt sem hagyott a fordításra a vendégeknek. Garda triplázott, Gurisatti Gréta és Brezovszki Gerda pedig két-két góllal járult hozzá a sikerhez, utóbbi duplája zárta le a partit. A negyedik felvonásban ugyan csinált egy 3-0-s sorozatot a Roma, de így is egyértelmű győzelmet aratott a Dunaújváros, amely így 16 év elteltével készülhet megint a négyes döntőre.
Az UVSE a spanyol Mataro otthonában 12-9-re diadalmaskodott, így a lila-sárgáknak elég volt a különbség megtartására koncentrálniuk. Ennél persze többre törekedtek, konkrétan győzelemre, amely ugyan nem jött össze, de a civilben a New York Rangers mezére hajazó trikót hordó rivális egyszer sem vezetett, így a magyar csapat továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben. A vendégek nyitányként rögtön kockáztattak, a kapusuk is feljött támadni, de visszafelé sült el a próbálkozásuk, így két üres kapus gólt kaptak az összesen négy találatot jegyző Antal Dóra és Parkes Rebecca révén - a záró felvonásban a mindössze 16 (!) éves Szegedi Panni is így lőtt gólt -, vagyis kevésbé vált be a taktikájuk. Kapusaik később is főszerepet játszottak, mert úgy cserélte őket edzőjük, mintha kézilabdameccsen lennénk. Ez a módszer idővel biztosan szélesebb körben fog elterjedni a sportágban.

Antal-Dóra-UVSE-Mataro-min.jpg

Fotó: Eurosport

A Mataro trénere egyébként az a Daniel Ballart, aki Atlantában az olimpiai bajnok spanyol válogatott erőssége volt, plusz két vb-aranyérmet is szerzett (1998, 2001). A meccs előtt rendkívüli gesztussal emlékezett meg a vízilabda két óriásáról is. A Hajós uszoda bejárata mellett még mindig ott van a Benedek Tibort ábrázoló molinó, az arról készült fotóhoz a spanyol kapusfenoménról, Jesús Rollánról posztolt egy képet az Instagram-oldalára Ballart, ezzel a szöveggel:
"Ma ellátogattam a Benedek Tibor-emlékhelyre, aznap, amikor testvéremre, Jesús Rollánra is emlékezünk, halálának 15. évfordulóján. Remélem, együtt vagytok a mennyben, barátaim!'
Ez a meccs szorosabban alakult, mint az Újvárosé, de nagy gond itt sem akadt. Ha csak az nem, hogy a világklasszis Keszthelyi Rita már a második negyed közepén két kiállításnál járt, így a hátralévő időben óvatosságból jegelni kellett, többet ült a kispadon, mint volt bent a vízben. Ahol így extra feladat várt Szücs Gabriellára, aki hiányában összefogta a gárdát. Egymás után jöttek tőle és a brillírozó Antal Dórától a blokkok emberhátrányban, és Gangl Edina is alaposan megtámasztotta övéit a kapuban, 61%-kal védett az Európa-bajnok kapus. Remekelt a 20 esztendős Faragó Kamilla is, aki nagyon vagányan vágott be hármat emberelőnyben. Az egyik fórt úgy értékesítette, hogy nem volt a vízben sem Keszthelyi, sem Szücs, sem Antal, ez is mutatja, hogy milyen erős a fiataljaival felálló UVSE is. 
8-5-nél már három is volt közte, és bár 9-7 után még kiegyenlített a Mataro, az sem számított sokat, hogy Szegedi révén a hazaik egy másodperccel a vége előtt elhibáztak egy büntetőt. Magabiztos teljesítménnyel jutott a négy közé az UVSE, második magyar csapatként idén. Ahová az orosz Uralochka és a görög Olympiakosz jutott még be a mieinken kívül.
Női vízilabda Euroliga, negyeddöntő, 2. mérkőzések
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics - SIS Roma (olasz) 10-6 (3-1, 2-2, 3-0, 2-3)
Gólszerzők: Garda 3, Gurisatti 2, Brezovszki 2, Horváth B. 1, Mahieu 1, Mucsy 1, ill. Galardi 2, Giustini 2, Avegno 1, Picozzi 1
Továbbjutott: a Dunaújváros, 21-17-es összesítéssel
UVSE-Hunguest Hotels - CN Mataro (spanyol) 9-9 (3-3, 1-0, 2-1, 3-5)
Gólszerzők: Antal 4, Faragó K. 3, Parkes 1, Szegedi 1, ill. Lloret 3, Jackovich 2, Gual 2, Bonamusa 1, Cambray 1
Továbbjutott:az UVSE, 21-18-as összesítéssel
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27