Keddtől szombatig a Duna Arénában rendezik az úszók olimpiai kvalifikációs országos bajnokságát. Az eseménynek első alkalommal lesz házigazdája a fővárosi komplexum.


A viadalon a teljes hazai élmezőny, így a tokiói ötkarikás játékok éremesélyesei is részt vesznek, azaz a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, a világcsúcstartó és világbajnok Milák Kristóf, vagy éppen az ugyancsak a vb-győztes Kapás Boglárka.

043_KMSP_HOSSZU-KATINKASK6_6452.jpg

Fotó: Eurosport

Úszás
Nagyot küzdött, és negyedik helyen zárt Olasz Anna
18 ÓRÁJA
Sós Csaba szövetségi kapitány korábbi válogatási alapelvei szerint ez az utolsó lehetősége a versenyzőknek arra, hogy biztosítsák kerettagságukat a tokiói olimpiára. Ez azt jelenti, hogy ha egy számban legalább ketten már rendelkeznek az induláshoz szükséges A-szinttel, akkor a két legjobb védetté válik.
A szakember ugyanakkor az MTI kérdésére elárulta, a koronavírus-járvány miatt speciális esetben ez változhat, hiszen ha például azt látja, hogy egy versenyző mondjuk meg sem közelíti azt a teljesítményt, amivel alapvetően a jelenlegi helyzetben olimpiai indulónak tekinthető, akkor egy nála jobb formában lévő, szintén A-szintesnek adja át az indulási lehetőséget.
Az ötkarikás kvalifikáció kapcsán nem sok meglepetésre lehet számítani, hiszen sokan még a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon úszott idejükkel "betonozták" be magukat, ugyanakkor csatlakozhat a legjobbak közé a 18. születésnapját vasárnap ünneplő Kós Hubert, aki 200 méter vegyesen még a decemberi országos bajnokságon úszott A-szintet, 400 méteren pedig tavaly nyáron a margitszigeti Négy nemzet versenyen ért el olyan időt, amivel ott lehetne Tokióban, utóbbi viadal azonban nem számított kvótaszerző eseménynek.

000_1VT5BT.jpg

Fotó: Eurosport

A versenyeket, akárcsak a decemberi országos bajnokságon, tokiói menetrend alapján rendezik, azaz az esti programban kerül sor az előfutamokra, míg az elődöntőket és a döntőket másnap reggel tartják.
MTI
Olympic Games
Olasz Anna fantasztikus negyedik helyet szerzett nyíltvízi úszásban
18 ÓRÁJA
Olympic Games
Háborút indítottak az amerikai úszók az oroszok ellen az olimpia után
02/08/2021 18:17