Jól sikerült az FTC-Telekom Waterpolo számára a Bajnokok Ligája második, a Duna Arénában rendezett buboréktornája március elején. Három mérkőzést nyert meg a négyből a címvédő, csak az utolsót, a nagyon erős Brescia ellenit veszítette el, már elég fáradtan játszva.


Ebben a szezonban olyat láthattunk, amit évek óta nem. A Ferencváros már a bajnoki alapszakaszban elszenvedett három vereséget a magyar bajnokságban. Novemberben a Szolnok, decemberben az OSC győzte le az FTC-t a Népligetben, februárban pedig az edzőcserén áteső BVSC kapta el a sérülésekkel, betegségekkel küzdő Fradit. Augusztusban még négy koronavírus-fertőzöttje miatt éppen a zöld-fehérek miatt halasztották el a Magyar Kupa négyes döntőjét, amely trófeát aztán szeptemberben aztán egy szenzációs mérkőzésen nyert meg zsinórban harmadszor Varga Zsolt együttese. 

Varga-Zsolt-FTC-BL-min.jpg

Fotó: Eurosport

Olympic Games
Sós Csaba: "Amennyire fájóak a negyedik helyek, annyira értékesek is"
11 ÓRÁJA
A Fradi görgette maga előtt a fontos sérültjei, Varga Dénes és Zalánki Gergő hosszadalmas visszatérését, Vámos Márton betegségét, a válogatott kötelezettségek miatt hiányzó játékosai okozta problémákat, és hogy januárban újabb öt pólósa kapta el a világjárványt. Ebben az idényben talán még egyszer sem tudott a teljes keretnek edzést tartani Varga Zsolt, és ez még egy olyan bivalyerős klubnál is gond, mint amilyen a Ferencváros.
A BVSC elleni vereség után Zalánki Gergő dühösen nyilatkozott nekünk - érthetően -, nem volt jó meccse, és az utolsó támadásnál ő adta el a labdát. Majd azt mondta, hogy már négy nappal később is jobb lesz az akkor látottnál a csapata. Igaza lett. És ő is remekelt a Duna Arénában.
Közel másfél hónapja nem edzett együtt a Ferencváros teljes kerete a betegségek és az olimpiai kvalifikáció miatt a buboréktorna előtt, így Varga Zsolt vezetőedző óvatosan latolgatta az esélyeket a négynapos Bajnokok Ligája-csoportkört megelőzően a Magyar Vízilabda-szövetség honlapjának nyilatkozva. Szavaiból az tűnt ki, hogy a BL-címvédő a két középső napot tekinti a legfontosabbnak, érthető módon, hiszen a Dinamo Tbilisi és a Jadran ellen is a Fradi az esélyesebb. A Barceloneta és a Brescia viszont most erősebb, mint a több klasszisát nélkülöző FTC. 
Az FTC több klasszisát nélkülözve aratott remek győzelmet a szuper Barceloneta ellen a BL-ben | Eurosport
A Ferencváros több klasszisát nélkülözve is 11-10-re nyert az eddig százszázalékos Barceloneta ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek második, buborék rendszerű tornájának keddi nyitónapján a Duna Arénában. Közel másfél hónapja nem edzett együtt a Ferencváros teljes kerete a betegségek és az olimpiai kvalifikáció miatt, így Varga Zsolt vezetőedző óvatosan latolgatta az esélyeket a négynapos Bajnokok Ligája-csoportkör előtt a Magyar Vízilabda-szövetség honlapjának nyilatkozva.
Ebből az lett, hogy a két kötelező meccset magabiztosan hozta a Ferencváros (a Dinamo Tbilisi ellen 11-4-re, a Jadrannal szemben 12-5-re diadalmaskodott a címvédő), és rögtön a nyitányon 11-10 arányú meglepetés-győzelmet aratott a mezőny egyik legerősebb csapata, a Barceloneta ellen. Hat pont megszerzését tűzte ki célul előzetesen Varga Zsolt, és a vezetőedző elégedetten zárhatta a négy napot, mert kilenc egység lett belőle, és ami még ennél is többet számít, hogy komolyabb hullámvölgye után kezd újra összeállni a minden fronton címvédő FTC játéka.
Erre a múlt heti produkcióra bőven lehet építeni, mert főleg azok az elemek működtek jobban, amelyek az említett három vereség alkalmával nem. 
Csapatszinten is jobban teljesített a Fradi, és akadt néhány kiemelkedő egyéni teljesítmény is a gárdában. Jobban zárt hátul a retesz, mindkét kapus, Vogel Soma és Gárdonyi András is remekül védett. 44%, 71%, 79,2%, 55% - ez volt a védési hatékonyságuk sorban, az első eredmény Gárdonyié, a másik három Vogelé.
Nikola Jakšić elképesztő melót végzett hátul és elöl is - a koronavírusból felgyógyulva. Első helyen Cseh Sándor is az ő teljesítményét emelte ki a Brescia ellen 9-6-ra elveszített meccset követő értékelésében az M4 Sporton. Ő a horvát szenzációs faljátékát emelte ki, szerinte ebben talán ő a világ legjobbja jelenleg. Tényleg élmény volt látni azokat az emberelőnyös figurákat, amelyeket ő fejezett be látványosan. 
Kiemelnénk még Jansik Szilárd elképesztő úszómennyiségét, Jakšićhoz hasonlóan hátul és elöl is rengeteget melózott, ha kellett, második centernek ment be. 
Sokat volt a vízben Vámos Márton és Zalánki Gergő, ráadásul együtt is, Varga Dénes mellett ők voltak a csapat legnagyobb hiányzói eddig. Vámoson lehetett látni, hogy fizikailag még le van maradva, Szabó Zoltán megjegyezte az egyik mostani meccs televíziós közvetítése során, hogy amilyen erővel lőtte a góljait Vámos, az másnak a maximumot jelenti, nála olyan 60%-ot. 
Zalánki
viszont a Ferencváros egyik legjobbja volt ezen a tornán. Védekezésben is azt hozta, amivel kitűnt már a tavalyi, megnyert budapesti Európa-bajnokságon, látványosakat blokkolt, és mivel már alatta volt a lába is, eszméletlen átlövésgólokat szerzett. 
Az ő formajavulásának külön örülünk, mert a mai magyar vízilabda egyik legnagyobb értéke ő. A negyedik mérkőzésén hibázott először lövést, az első két meccsen 100%-osan lőtt, igaz, Jadran ellen nem lőtt kapura. De ez a sallangmentes, pontos támadójáték, és az átlagon felüli védőmunka kiemelte őt a mezőnyből. 
Az egész idény egyik legjobb fradistája Nicolas Constantin-Bicari. A kanadai válogatott center nagyot harcol meccsről meccsre a védőkkel, jól él a fizikai erejével, eközben talán ő a legeredményesebb középcsatár a Fradiban, és hátul is megbízható, blokkokkal járul hozzá csapata produktumához. 
Ha ezekben a hetekben sikerül javítaniuk erőállapotukon az e téren még lemaradásban lévő játékosoknak, összerakják úgy a védekezésüket, hogy az ne engedjen meg olyan sok kapott gólt, mint a Szolnok és az OSC ellen, megfelelő mértékben felveszik a nemzetközi ritmust újra - na, meg visszatér Varga Dumi is, akinek a hiányában Ioannis Fountoulis és Vigvári Vendel vállal jóval többet kapásoldalon -, akkor ezt az FTC-t idén is nehéz lesz megállítani. Erre a négy BL-meccsre lehet építkezni, a szürke hétköznapokon pedig el lehet végezni azt az erőnléti munkát, ami mindezeknek az alapja. 
Mivel ebben a hónapban papíron nem vár kemény rivális a Ferencvárosra - Miskolc, DVSE, Szentes, Pécs -, a március jó alkalomnak bizonyulhat a fizikai és a taktikai előrelépésre is. Úgy is csak utána jön az évad legfontosabb része, és az itt felsoroltakat, a felfelé ívelő formát is nézve ez bizony nem valami jó hír a kihívóknak sem itthon, sem a nemzetközi porondon.

FTC-csapat-BL-min.jpg

Fotó: Eurosport

Olympic Games
Parádés zárás a tokiói medencében, legendás világcsúcs is megdőlt
EGY NAPJA
Olympic Games
Dresselnek megvan az 5. arany is, a férfi vegyesváltóval nyert
EGY NAPJA