Egyéniben és a váltókkal többször is közel járt az átütő sikerhez, mégis "mindössze" egy világbajnoki bronzéremmel fejezi be a pályafutását a nagy ausztrál úszócsalád példaképpé váló tagja. 

Szokatlanul fiatalon, nagyon jó korban, ám a sérülések okozta fájdalmak miatt nem meglepő módon jelentette be visszavonulását David McKeon. A 28 éves, wollongongi születésű úszó az utóbbi három évben folyamatosan bajlódott a vállával, többször is megműtötték, és hiába volt eltökélt célja, hogy a tokiói olimpián ott legyen, egyszerűen képtelen volt visszatérni arra a szintre, ahol korábban járt. Pedig könnyen lehet, hogy épp a japán főváros hozta volna el számára a nagy áttörést, hisz főszáma, a 400 méter gyors jelenleg minden, csak nem kiszámítható a férfi mezőnyben (a legutóbbi vb-t megnyerő Sun Yang ügyét követően pláne). 
Az eredetileg kosárlabdázónak készülő McKeon igazi úszócsaládban nőtt fel, édesapja, Ron az 1980-as és az 1984-es olimpián is ott volt, édesanyja, Susie is profi úszó volt, nagybátjya, Rob Woodhouse 400 vegyesen lett bronzérmes a Los Angeles-i ötkarikás játékokon, húga, Emma pedig olimpiai és világbajnok. Egészen hihetetlen, de David nagyon későn, mindössze 17 (!) évesen kezdte el karrierjét, majd két évre rá, 2011-ben a világkupa-sorozat szingapúri állomásáról két arannyal jelentkezett, megnyerte a sencseni Universiadét 400 gyorson, és néhány hónappal később, 20 évesen már az ausztrál válogatott tagjaként a londoni olimpián találta magát. A döntőről ugyan lemaradt egyéniben, ám a 4x200-as gyorsváltóval 5. lett, igaz, ekkor még csak az előfutamban kapta meg az esélyt. Az ausztráloknak csalódást hozó barcelonai vb (három arany mellett tíz ezüstöt szereztek) neki is felejthetőre sikerült, 1:49,27-es, legjobbjától messze elmaradó részidejével szereplője volt például annak a 4x200-as gyorsváltónak, ami hatalmas meglepetésre nem jutott a fináléba - ilyen sem előtte, sem utána nem történt az ausztrálokkal.
Úszás
Hosszú Katinka és Milák Kristóf is begyűjtött egy aranyat, utóbbi megdöntötte Chad Le Clos csúcsát
TEGNAP 17:46
Egy évvel később, 2014-ben aztán elindult felfelé a röppályán, és karrierje végéig hozta is a stabil eredményeket. A glasgow-i Nemzetközösségi Játékokról egy arannyal és egy ezüsttel távozott, 400 gyorson úszott 3:44,09-es eredménye ráadásul a 2013-as és a 2015-ös vb-n, valamint a 2016-os olimpián is érmet ért volna. A kazanyi vb-nMack Hortonnal együtt kissé eltaktikázták magukat, lemaradtak a 400 döntőjéről, a 4x200-as gyorsváltó ellenben jól sikerült az ausztráloknak, a 3. helyen zártak - igaz, épp a másodikként úszó McKeon ellenfelei, a brit Robert Renwick és az amerikai Conor Dwyer döntötték el a dolgokat, mindketten 1:45-ös időt repesztettek, McKeontól pedig kevésnek bizonyult az 1:47,05-ös teljesítmény. 2016-ban, Rióban, a legendás Konrads testvérek római szereplése után 56 évvel David és Emma lett az első ausztrál lány-fiú testvérpár, akik ugyanazon az olimpián válogatott kerettagok lettek, és meg is hálálták a bizalmat, hisz Emma a váltókkal egy aranyat és két ezüstöt nyert, míg David bombaformában versenyzett, 400 gyorson egyéni csúcsától elmaradva a 7. lett, a 4x200-as gyorsváltóban pedig nem rajta múlt, hogy a dobogótól hét tizedre a 4. helyen végeztek.
Pályafutása utolsó nagy világversenye a 2017-es budapesti vb volt, ahol 400 gyorson hiába került a 3. legjobb idővel a döntőbe, ott mindössze 8. lett. Ezt követően jött a sérülés, majd néhány nappal ezelőtt a visszavonulás: úgy hagyja abba, hogy Ian Thorpe, Horton és Grant Hackett mögött negyedik a 400 gyors ausztrál örökranglistáján. Az ausztrál szövetség búcsújában kiemelte, hogy McKeon nagyszerű személyisége az utóbbi időszakban az uszodán kívül is megmutatkozott, igazi példaképként Emmával és több ausztrál úszóval együtt a bozóttüzekben az otthonaikat, vagy épp edzéslehetőségeiket elveszítőknek nyújtottak jelentős anyagi és fizikai segítséget - holott a McKeon családot is jócskán érintette a kár.
"Micsoda kaland volt! Ez a sportág többet adott nekem, mint valaha gondoltam volna. Furcsa izgalommal jelentem be, hogy visszavonulok, de nem köszönök el végleg az úszástól, csak egy új fejezet kezdődik. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, az edzőimnek, aki nélkül nem lennék az az ember, aki most vagyok, a szövetségnek, a stábtagoknak és a családomnak, Emmának és a többieknek. Támogattatok, inspiráltatok, vigasztaltatok és együtt ünnepeltetek velem, a legjobb és a legrosszabb időkben is mellettem álltatok. Szeretlek titeket!" -
írta bejelentéséhez McKeon.
McKeon úszóedzőként és a tehetséges gyerekek felkarolójaként, majd későbbi ügynökeként is el tudja képzelni magát a jövőben.
Úszás
Magyar éremeső Monacóban, két arany is jutott vasárnapra a Mare Nostrumon
22/05/2022 19:52
Úszás
Titmus világcsúcsot döntött 400 gyorson
22/05/2022 12:43